Rezumate

Făt-Frumos din lacrimă, rezumat după Mihai Eminescu

Click to rate this post!
[Total: 66 Average: 4.6]

Basmul Făt-Frumos din lacrimă de Mihai Eminescu, al cărui rezumat îl găsiți mai jos, a fost publicat prima dată în anul 1870 în revista Convorbiri literare.

Basmul Făt-Frumos din lacrimă este disponibil în diferite ediții și volume pe:

bookzone.ro

Făt-Frumos din lacrimă, rezumat

Trăia odată un împărat care era în război cu vecinul său, dar când acesta a murit, vrajba a fost transmisă mai departe fiilor săi.

Însă, împăratul nu avea copii, ceea ce-l întrista foarte tare. Dar, într-o zi împărăteasa s-a rugat cu înflăcăre la o icoană și a sorbit lacrima ce s-a ivit pe chipul Maicii Domnului. Astfel, împărăteasa a dat naștere unui fiu.

libris.ro

Făt-Frumos din lacrimă creștea repede și devenea mai puternic pe zi ce trece. Așadar, într-una din zile s-a hotărât să se îndrepte spre împăratul vecin și să se lupte în numele tatălui său.

Aici se întâlnește cu actualul împărat care-i propune să lase ranchiuna deoparte. Astfel, cei doi devin frați de cruce.

libris.ro

Făt-Frumos din lacrimă, auzind necazurile pe care Muma-Pădurii i le face acestuia, se hotărăște să-l ajute și o închide într-o piuă. Urmează apoi urmele lăsate și ajunge la casa acesteia unde o întâlnește pe Ileana, fiica ei, de care se îndrăgostește.

  Egumenul și viața - poezie de Mihai Eminescu

Dragostea fiind împărtășită și dorind să fugă împreună, Făt-Frumos din lacrimă o ucide pe Muma-pădurii, ajutat fiind de Ileana.

nemira.ro

Întors la palat, Făt-Frumos din lacrimă remarcă tristețea împăratului și află că o iubește pe fata Genarului, un om îngrozitor.

Făt-Frumos din lacrimă pe îndată promite că i-o va aduce.

libris.ro

După două încercări eșuate, Făt-Frumos din lacrimă moare și se transformă într-un izvor. Este reînviat însă de Domnul care trecea pe acolo împreună cu Sfântul Petru.

Se întoarce la fata Genarului și, ajutat de aceasta, află de unde poate face și el rost de un cal cu două inimii precum al Genrului, pentru a reuși să fugă cu ea.

Ajuns la baba ce avea herghelia de cai îi păzește timp de trei zile așa cum fusese înțelegerea, ajutat fiind de împăratul țânțarilor și cel al racilor pe care-i întâlnise în drumul său și-i ajutase, dar și de sluga babei căreia îi promisese că o va scăpa de ea.

Când a venit momentul să aleagă un cal, Făt-Frumos din lacrimă pune ochii pe cel mai firav, spre disperarea babei care ascunsese în acesta inimile celorlalți cai.

Furioasă, baba pornește pe urmele lui Făt-Frumos, dar slujinica aruncă pe rând în calea ei o perie, o cute și o năframă care se transformă pe rând într-o pădure deasă, într-o statuie imensă și într-un lac.

  Un păianjen care se crede Spiderman - rezumat text de Adina Popescu

Când Făt Frumos coboară Miază-noaptea din cer, baba adoarme și se îneacă în lac, iar din lună se face o cărare pe care urcau sufletele de pe pământ, printre care și slujinica babei.

Trece din nou pe la fata Genarului și fuge cu ea, dar acesta îi ajunge din urmă. Sub promisiunea lui Făt-Frumos din lacrimă că-i va da jăratec, calul cu două inimi îl duce pe Genar în înaltul cerului unde rămâne captiv în împărăția aerului.

Ajuns la palat, Făt-Frumos din lacrimă o găsește într-o grădină pe Ileana care orbise de la atâta plâns. Se culcă amândoi pe un pat de lăcrămioare, iar dimineață Ileana descoperă că și-a recăpătat vederea.

Are loc nunta împăratului cu fata ce o iubea, iar în următoarea zi, nunta lui Făt-Frumos cu Ileana.

Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.


Dacă ți-a plăcut Făt-Frumos din lacrimă-rezumat, vezi și:

Palatul de cleștar – rezumat

Greuceanu – rezumat

Zâna Munților – rezumat

Zâna Zorilor – rezumat

Prâslea cel voinic și merele de aur – rezumat

Povestea lui Harap-Alb – rezumat

Zâna Plăpumioară – recenzie

Fata babei și fata mosneagului – rezumat

Povestea porcului – rezumat

Dumbrava minunată – rezumat


Categoria: rezumate

Lectură plăcută!

2 thoughts on “Făt-Frumos din lacrimă, rezumat după Mihai Eminescu

Lasă un răspuns