Rezumate

Povestea lui Harap-Alb – rezumat scurt după Ion Creangă

Click to rate this post!
[Total: 19 Average: 4.6]

Basmul Povestea lui Harap-Alb, al cărui rezumat scurt l-am redat mai jos, a fost publicat de Ion Creangă prima dată în anul 1877 în revista Convorbiri literare.

Povestea lui harap alb rezumat

Cartea Povestea lui Harap-Alb este disponibilă pe:

libris.ro

Povestea lui Harap-Alb – rezumat

Era odată un crai ce avea trei fii. Într-o zi fratele craiului, Verde Împărat îl roagă să-l trimită pe unul din fii săi pentru a-i conduce împărăția.

Cei doi fii mai mari eșuează când se întâlnesc cu un urs, neștiind că acesta era de fapt tatăl lor.

Fiul cel mic prinde curaj de a se încumeta la o astfel de călătorie după întâlnirea cu o babă care îi dă diferite sfaturi.

libris.ro

Întocmai cum i-a spus baba, îl ia pe calul ce mânca jăratec. O gloadă bătrână, care de îndată se transformă într-un murg ce poate zbura.

Cu binecuvântarea tatălui pornește la drum, întrucât întâlnirea cu falsul urs nu l-a speriat.

Sfatul tatălui său a fost să se ferească de Spân și de omul roș. După ce răzbește de două ori insistențelor Spânului, cade în plasa lui și devine sluga acestuia, primind numele de Harap-Alb. Iar Spânul pretinde a fi fiul craiului.

Ajunși la Verde Împărat, Spânul descoperă delicioasele salate din Pădurea Ursului unde puțin se încumetă să meargă.

  Albă ca zăpada - rezumat după Frații Grimm

Dorind să scape de Harap-Alb îl trimite într-acolo. Însă acesta este ajutat de baba care l-a îndrumat să pornească în această aventură, care se pare că este Sfânta Duminică. Aceasta îl adoarme pe urs turnând o licoare în fântâna din care acesta bea apă. Astfel, Harap-Alb se întoarce la palat întreg, dar și cu salate, spre surprinderea tuturor.

nemira.ro

Când Spânul descoperă nestematele împăratului, îl trimite din nou pe Harap-Alb să-i aducă și lui.

Ajutat din nou de Sfânta Duminică, Harap-Alb reușește să între în Pădurea Cerbului, să omoare animalul și să-i jupoaie pielea încrustată cu pietre prețioase. Întoarcerea lui la palat este o mare surpriză pentru toți.

Dar, în timpul unui banchet la palat, Spânul află de Împăratul Roș și de fiica sa și îi cere numaidecât lui Harap-Alb să i-o aducă.

Necăjit, Harap-Alb pornește la drum întovărășit, ca de obicei, de calul său. Se întâlnește cu niște furnici și pentru că alege să ocolească decât să le omoare, primește o aripă de la Crăiasa Furnicilor, spunându-i că atunci când va avea nevoie de ajutor să o ardă.

La fel se întâmplă și cu Crăiasa Albinelor după ce le face albinelor un adăpost.

cartepedia.ro

În drumul său, Harap-Alb se întâlnește și cu Gerilă, Flămânzilă, Setilă, Ochilă și Pasări-Lați-Lungilă pe care decide să-i ia cu el.

  Pupăza din tei - rezumat Amintiri din copilărie de Ion Creangă

Ajunși la Împăratul Roș, acesta nu vrea să le dea numaidecât fata. Ci îi supune la mai multe probe. Sunt închiși în casa de alamă și li se dă foc, dar scăpa cu ajutorul lui Gerilă, care tot mai tremura. Sunt apoi puși la un ospăț enorm și constrânși să mănânce tot. Cu ajutorul lui Setilă și Flămânzilă se rezolvat repede, ba chiar urlau că încă nu s-au săturat. Îi pune apoi să aleagă firele de mac de cele de nisip. În ajutor le vine Crăiasa Furnicilor cu un întreg alai.

Neștiind cum să mai scape de ei, Împăratul Roș îi pune să păzească camera fiicei sale, iar dacă dimineață aceasta se va afla încă acolo, i-o va da.

bookzone.ro

În toiul nopții, fata împăratului se transformă în pasăre și zboară pe geam, dar Ochilă o zărește imediat, iar Pasări-Lăți-Lungilă reușește să o prindă.

Împăratul Roș decide să-l pună pe Harap-Alb la o ultimă încercare. Să o deosebească pe fata lui, de o alta, aranjată la fel. Crăiasa Albinelor îi vine de această dată în ajutor, și Harap-Alb o alege pe cea bună.

litera.ro

Neavând încotro, Împăratul Roș îi dă fata. Înainte de a pleca, aceasta cere să i se aducă trei smincele de măr, apă moartă și apă vie.

  Împăratul muștelor - rezumat carte de William Golding

Pe drumul spre împărăția lui Verde Împărat, cei doi prind drag unul de altul. Ajunși la destinație, fata împăratului îl dă în vileag pe Spân. Acesta, furios, îi taie capul lui Harap-Alb. Pe îndată însă, calul acestuia îl ia pe Spân în înaltul cerului de unde-i dă drumul, Spânul făcându-se una cu pământul.

Fata împăratului se folosește de cele trei smincele de măr, de apa moartă și de apa vie pentru a-l readuce la viața pe Harap-Alb. Vestea că acesta este adevăratul său nepot, îl bucură nespus pe Verde Împărat care îi lasă împărăția.

Harap-Alb și fata Împăratului Roș au făcut nuntă mare și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.

Sfârșit.


Dacă ți-a plăcut plăcut Povestea lui Harap-Alb – rezumat, vezi și alte rezumate după Ion Creangă :

Fata babei și fata mosneagului – rezumat

Povestea porcului – rezumat

La cireșe – rezumat


Lectură plăcută!

3 thoughts on “Povestea lui Harap-Alb – rezumat scurt după Ion Creangă

Lasă un răspuns

elefant.ro