Recenzii carti

Povești de seară pentru fete rebele-Elena Favilli

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 4.5]

Povești de seară pentru fete rebele“Povești de seară pentru fete rebele” este o carte pe care îmi doresc să o citesc de ceva timp întrucât o vedeam peste tot, iar din descriere părea interesantă. În plus sunt atrasă de cărțile pentru copii. Totuși, citind-o, mi-am dat seama că este o lectură frumoasă și pentru adulți. Am aflat multe informații noi, chiar și soțului meu i-a plăcut. Deci trebuie neapărat să intrăm și în posesia cărții “Povesti de seară pentru băieți rebeli”. Ba mai mult, îmi doresc și al doilea volum din “Povești de seară pentru fete rebele”.

Rating: ⭐⭐⭐⭐⭐


Autoarele, Elena Favilli (n. 1982), Francesca Cavallo (1983) sunt două scriitoare de origine italiană care au reușit să publice acest volum prin strângerea unor fonduri record pentru literatură.

bookzone.ro

Cartea a apărut la editura Litera în anul 2017 și are 212 pagini. Îmi place mult structura cărții, coperta, cât și ilustrațiile. O minunăție.

Sub titlul original “Good Night Stories for Rebel Girls: 100 tales of extraordinary women”, cartea a fost publicată pentru prima dată în anul 2016.
Cartea debutează cu nota autoarelor:

libris.ro

Tuturor fetelor rebele din lume:
Visează la mai mult,
Țintește mai sus,
Luptă mai dârz,
Și, când te încearcă îndoiala, nu uita că
Ai dreptate.

Cartea “Povești de seară pentru fete rebele” cuprinde “100 de povești de viață de femei extraordinare”. 

  Prințesa lupilor - Cathryn Constable (recenzie)

Sumarul se află la începutul cărții și sunt scrie în ordine alfabetică personalitățile și meseria lor: matematician, ciclista, scriitoare, faraon, pictoriță, pirat, chirurg, balerină, spioană, rapper, etc.

libris.ro

povesti de seara pentru fete rebele

În continuare, pe o pagină se află o scurtă biografie, sub forma unei povești care începe cu “a fost odată…”, iar pe cealaltă o ilustrație-portret realizată tot de femei, alături de un citat al personalității.

nemira.ro

povesti-de-seara-pentru-fete-rebele-poveste.jpg

Printre femeile cele mai cunoscute se află: surorile Bronte, Cleopatra, Coco Chanel, Elisabeta I, Frida Kahlo, Hillary Clinton, Jane Austen, Malala Yousafzai, Maria Montessori, Maria Callas, Marie Curie, Michelle Obama, Serena și Venus Williams, Virginia Woolf, etc.

libris.ro

Una din poveștile care mi-au atras atenția este a Sonitei Alizadeh (născută în 1996), rapper. Încă de când avea 10 ani, părintii au început să îi caute un soț căruia să o vândă, deși ea nu era deloc de acord cu asta, iar tot ce își dorea să facă era să scrie versuri și să compună muzică. Când în Afganistan a început războiul, Sonita împreună cu fratele ei au fost trimiși într-o tabără de refugiu din Iran, astfel încât planurile de măritiș au fost anulate. Când era însă la liceu, părintii i-au găsit alt soț. Sonita a refuzat, iar ca protest a scris un cântec numit “Brides for Sale” (“Mirese de vânzare”). În urma postării acestuia pe Youtube, Sonita a devenit celebră și a primit o bursă pentru a studia muzica în America.

“Povești de seară pentru fete rebele” este plină de citate frumoase:

“Mai presus de orice, nu vă temeți de momentele dificile! Din ele se naște tot ce-i mai bun.” Rita Levi Montalcini

“Rămâi întotdeauna fidel ție însuți și nu lăsa ceea ce spun alții să te distragă de la obiectivele tale.” Michelle Obama

“Nu te teme niciodată sa fii mac intru-un camp de narcise.” Michaela Deprince

Vezi și Povești de seară pentru fete rebele – cele mai frumoase citate. 

  Banul muncit - Alexandru Mitru

Mi-a plăcut foarte mult cartea. Mă bucur că sunt povești de viață adevărate, iar femeile prezentate pot servi ca adevărate modele. O carte ce înlocuiește cu succes poveștile cu prințese.

Toată cartea e ca o doză de motivație, optimism și bună dispoziție. La fiecare poveste am avut un zâmbet pe față.

Mi-a plăcut modul în care autoarele au construit povestea, astfel încât să fie ușoară de digerat de către copii, dar să păstreze autenticitatea personajului.

Limbajul este dulce, iar cartea dă dependență. Fiecare poveste pare a fi o invitație către următoarea.

Consider cartea și ca un manifest pentru femei. Spulberă orice clișeu sexist sau rasist și ne arată că se poate.

Sunt prezentate femei din culturi, medii, rase și naționalități diferite care au reușit în diverse domenii. Femei cărora li s-a spus că nu se poate, femei cărora li s-a interzis.
Este o carte a femeilor curajoase, a celor ce și-au urmat visul indiferent de obstacole și prejudecăți. Un mesaj sublim de transmis copiilor.

Mi s-a părut interesant că la sfârșitul cărții există doua pagini destinate pentru a-ți scrie povestea și a-ți face portretul.

Este o carte motivațională nu doar pentru copii, orice femeie beneficiază citind-o. Și nu doar pentru relaxarea pe care ți-o aduce lectura. Cartea asta e mult mai mult. E o carte ce ar trebui să se regăsească în biblioteca oricărei femei, iar când lucrurile par grele să citească o poveste. O poveste reală, dar magică pentru puterea mesajului transmis.

  Pe aripile vântului, carte de Margaret Michell - recenzie

Recomand tuturor cartea “Povești de seară pentru fete rebele”, indiferent de vârstă sau sex. Aceasta se încheie cu nota autoarelor, Elena Favilli și Francesca Cavallo.

“Fie ca aceste curajoase pioniere să te inspire! Fie ca portretele lor să insufle fiicelor noastre credința neclintită că frumusețea se manifestă în toate formele și culorile și la toate vârstele! Fie ca toți cititorii nostri să știe că reușita supremă este să duci o viață plină de pasiune, de curiozitate si generozitate! Fie ca noi toți să ne amintim în fiecare zi că avem dreptul să fim fericiți și să explorăm lumea din jurul nostru fără opreliști!”

Lectură plăcută!

5 thoughts on “Povești de seară pentru fete rebele-Elena Favilli

Lasă un răspuns