Rezumate

Fram, ursul polar – rezumat după Cezar Petrescu

Click to rate this post!
[Total: 239 Average: 4.5]

Fram, ursul polar este o poveste pentru copii scrisă de Cezar Petrescu și publicată în anul 1931. Găsești mai jos întreg rezumatul. Citește și Fram, ursul polar – recenzie.

Fram, ursul polar-rezumat

Disponibilitate carte

Cartea Fram, ursul polar este disponibilă la prețuri mici pe librariadelfin.ro

bookzone.ro

Fram, ursul polar – rezumat

Fram, ursul polar reprezintă atracția principală a circului Struțki, a cărui reprezentație are loc pentru ultima oară în oraș. Fram trebuia să intre în scenă după numărul lui Miss Ellian, îmblânzitoarea de tigri, dar se pare că în această seară întârzie să apară.

Dorul de meleagurile natale

Fram e renumit pentru numărul său fără dresor, pentru acrobațiile sale și pentru gesturile aproape umane pe care le căpătase.
În cele din urmă, Fram își face apariția. Însă tristețea i se citește pe chip și părăsește scena fără a-și face numărul.
Aflat în cabina sa, Fram se gândește cu dor la sloiurile de gheață și la mama sa de care a fost despărțit foarte timpuriu. Aceasta a fost împușcată de oameni, iar el a fost luat pe o corabie.

libris.ro

Căpitanul Lars i-a dat numele Fram, după vechea lui corabie, însemnând “înainte” în norvegiană.

Însă, pentru a face rost de băutură, căpitanul Lars l-a vândut pe Fram, iar în cele din urmă acesta a ajuns la circul Struțki.

libris.ro
  Mara - rezumat carte de Ioan Slavici

Aici, de șapte ani de zile, înveselește oameni de pretutindeni cu giumbușlucurile sale.

Fram se întoarce la Polul Nord

Astfel, starea actuală a lui Fram este destul de neobișnuită și atrage atenția unui fost vânător. Acesta înțelege că lui Fram îi este dor de meleagurile natale și îl convinge pe directorul circului să îl trimită pe Fram acasă, la polul nord.
Ajuns aici, Fram întâmpină dificultăți în a se adapta. Viscolul îi dă mari bătăi de cap, la fel și procurarea hranei. Nu putea vâna foci întrucât îi aminteau de cele de la circ.
La un moment dat, se întâlnește cu un urs pe care îl poreclește “Căpățânosul”. Acesta sare la bătaie, dar Fram reușește să-l pună pe fugă cu acrobațiile sale de circ. Astfel, reușește să mănânce ceea ce acesta vâna.
Atunci când se întâlnește cu o ursoaică ce avea doi pui, realizează că ceea ce pe oameni îi încântă, și anume giumbușlucurile sale, pe animale le sperie.

nemira.ro

Astfel, se urcă pe un sloi de gheață și plutește spre alte meleaguri.
După un timp se întâlnește cu un pui de urs a cărui mamă tocmai fusese ucisă de către un alt urs.

Fram își face primul prieten

Fram s-a bucurat că în sfârșit cineva nu fuge de el, iar împreună i-au dat o lecție ursului ucigaș.
Însă, atunci când Fram descoperă că puiul de urs începe să-i imite comportamentul, decide să-l părăsească pentru ca acesta să rămână “normal”.

libris.ro
  Când Moș Crăciun a căzut din cer, carte de Cornelia Funke - recenzie

Regăsindu-se din nou singur, Fram începe să simtă lipsa oamenilor. Astfel, se bucură când întâlnește un copil de eschimos care pare fascinat de el.

Însă tristețea îl cuprinde când realizează că acesta încerca să-l omoare.

Reîntoarcerea lui Fram

Fram plutește în neștire pe o bucată de gheață până ajunge să se întâlnească cu doi oameni de pe vaporul care-l adusese la polul nord.

Aceștia rămăseseră prinși într-o furtună de gheață, departe de tabăra lor. Fram îi recunoaște și încearcă să-i încălzească.

La sosirea vaporului, Fram este primul care urcă, abia așteptând să ajungă din nou printre oamnei, acolo unde el se simțea cel mai bine.


Acesta este rezumatul poveștii “Fram, ursul polar”. S-ar putea să-ți placă și alte rezumate:

„Matilda” de Roald Dahl – rezumat

„Cronicile din Narnia 2-Leul,vrăjitoarea și dulapul”-rezumat

„Cronicile din Narnia 1-Nepotul magicianului”-rezumat

“Omul de zăpadă” de Cezar Petrescu -rezumat