Rezumate

Palatul de cleștar, rezumat după Barbu Ștefănescu Delavrancea

Basmul Palatul de cleștar de Barbu Ștefanescu Delavrancea al cărui rezumat îl găsești mai jos, a fost publicat în 1885 în volumul cu același nume.

Palatul de clestar rezumat

Diferite ediții ce cuprind basmul Palatul de cleștar sunt disponibile pe:

Palatul de cleștar, rezumat

A fost odată un împărat puternic cu stemă ruptă din soare ce domnea într-un palat de cleștar.

elefant.ro

Într-o seară, simțind stema cum îl apasă, provocându-i o mare durere o cheamă pe sora lui cea mare și înțeleaptă la el. Îi înmânează patru chei pe care le-a primit de la tatăl său și o pune să meargă în subsolul palatului tocmai cum îl sfătuise fostul împărat să facă când avea să-l apese stema.

Ajunsă aici, sora cea mare trece prin camera de aramă, prin cea de argint și cea de aur și ajunge în cea de diamant care era păzită de un balaur care-i spune să nu se teamă căci cel care are cheile e mai puternic ca el. Aceasta intră și dă peste trei femei legate. Erau patimile Prostia, Pizma și Bârfa, urmate de Furia, Smintenia și Mânia.

Într-un colț o vede și pe Înțelepciunea, care era liberă și-i cere sfatul. Aceasta îi spune că întrucât împăratul nu are moștenitori de gen masculin să o dea pe una din fiicele sale aceluia care cântând din fluier, îi va transforma părul în aur și va dori să împărătească.

  Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte - rezumat

Sora împăratului se grăbește numaidecât să-i împărtășească acestuia cele auzite însă scapă cheile speriată fiind de femeile legate care urlau.

După multe căutări, împăratul îl găsește pe cel care îndeplinea aceste condiții. Dar, în timp ce se pregătea să-i înmâneze năframa, inelul, paloșul, gonaciul și stema, se iscă o furtună puternică, pământul se cutremură, iar palatul de cleștar se crapă în două.

Și iată cum, patimile Furia, Mânia, Nebunia și câte și mai câte s-au trezit libere și au împânzit întreg pământul. Cel mai bine dintre toate o duce Prostia, ea sălășluiește în cele mai multe capete omenești.

Sfârșit Palatul de cleștar – rezumat.

Vezi și Hagi Tudose – rezumat după Barbu Ștefănescu Delavrancea și alte rezumate pentru basme sau cărți din bibliografia școlară.

Lectură plăcută!

libris.ro

6 thoughts on “Palatul de cleștar, rezumat după Barbu Ștefănescu Delavrancea

Lasă un răspuns

librariadelfin.ro
edituradiana.ro