Recenzii carti

Arta subtilă a nepăsării, Mark Manson – recenzie carte

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Arta subtila a nepasarii Mark Manson recenzie carte

Arta subtilă a nepăsării – detalii carte

Titlu original: The Subtle Art of Not Giving a F*ck
Publicare: Lifestyle Publishing, 2017, 240 pg
Prima publicare: 2016
Gen: dezvoltare personală
Nota mea: ⭐⭐⭐⭐⭐/5
Nota Goodreads: 3.94 /5
Cumpără cartea: elefant.ro, carturesti.ro, libris.ro, cartepedia.ro

Despre Mark Manson

Mark Manson (n.1984) este un blogger și un scriitor american pe teme de dezvoltare personală.

bookzone.ro

Arta subtilă a nepăsării – recenzie carte

Am încetat demult să mai citesc cărți “minune” de dezvoltare personală. Însă când am descoperit cartea Arta subtilă a nepăsării mi s-a părut că e împotriva tuturor principiilor și teoriilor nocive din cărțile de dezvoltare personală.

“Mare parte din domeniul dezvoltării personale se concentrează mai degrabă pe vânzarea unor metode de producere a momentelor de euforie decât pe rezolvarea adevăratelor probleme. Mulți guru din domeniul dezvoltării personale te învață forme noi de negare și caută să te entuziasmeze cu exerciții care te fac să te simți mai bine pe termen scurt, ignorând cu totul problemele de profunzime. Amintiți-vă că niciun om cu adevărat fericit nu are motive să se așeze în fața oglinzi și să-și spună că este fericit. “

libris.ro

Deși, în sine, este tot o carte de dezvoltare personală, întrucât te ajută să te înțelegi mai bine, nu este o carte de duzină care iți prezintă gen “cinci principii” pentru a avea succes sau mai știu eu ce. Este o carte realistă care te menține cu picioarele pe pământ.

“Cartea asta nu vă învață cum să acumulați lucruri sau să aveți succes, ci mai curând cum să pierdeți și cum să renunțați. Vă învață să vă pese mai puțin. Vă învață să nu încercați.”
“Conceptul nepăsării propune o modalitate simplă de reorientare a așteptărilor față de viață și de selectare a lucrurilor importante sau neimportante.”

libris.ro

Stilul autorului este destul de direct și ai senzația citirii unui blog, dar asta nu m-a surprins având în vedere că autorul cărții este un blogger.
M-au captivat pasajele cu referire la viața sa personală. Am simțit, astfel, că cele înșirate în carte nu sunt doar simple teorii sau filosofii, ci adevărate principii de viață.

  Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald - recenzie

Iată așadar ce am învățat eu din cartea lui Mark Manson, Arta subtilă a nepăsării.

nemira.ro
  • Trăim într-un cerc vicios alimentat de social media care ne prezintă doar lucrurile minunate ale vieții sau doar o fațadă, încât am ajuns să “ne simțim prost din cauză că ne simțim prost, să ne simțim vinovați din cauză că ne simțim vinovați său să devenim anxioși din cauza anxietății noastre.”
  • “Nu vei fi niciodată fericit dacă tot cauți să afli din ce e compusă fericirea. La fel cum nu vei trăi dacă tot încerci să descoperi sensul vieții.” Albert Camus
  • Omul ajunge la maturitate în momentul în care învață să se îngrijoreze doar pentru lucrurile care merită.”
  • “Fericirea nu este o ecuație. Nemulțumirea și neliniștea sunt inerte naturii umane și componente necesare construirii unei fericiri solide.”
  • Suferința este utilă.” Ne învață să distingem între ce e bun și ce e rău pentru noi. Ne ajută să înțelegem și să ne respectăm limitele.”
  • “Rezolvarea unei probleme duce pur și simplu la apariția altei probleme. Să nu speri la o viață fără probleme. Nu există așa ceva. Poți, în schimb, spera la o viață plină de probleme benefice.”
  • “Emoțiile sunt niște mecanisme de feedback care ne avertizează când ceva e bun sau rău pentru noi.”
  • O întrebare pe care toți ar trebui să ne-o punem. “Ce fel de durere vrei in viața ta? Pentru ce vrei să lupți?”
  • “Ca să câștigi trebuie să joci.”
  • “O evaluare adevărată și precisă a valorii de sine presupune investigarea sentimentelor față de aspectele negative ale propriei personalități.”
  • “Nu suntem excepționali cu toții. Se pare că obstacolele și eșecul sunt destul de utile, ba chiar necesare în formarea noastră ca adulți hotărâți și de succes.”
  • “Ne place să credem că ar exista o formă de fericire absolută pe care o putem atinge. Ne place să credem că putem scăpa de toate suferințele pentru totdeauna. Ne place să credem că ne-am putea simți mereu împliniți și mulțumiți de viața noastră. Dar nu se poate. “
  • Fericirea presupune luptă. Fericirea se dezvoltă din probleme. La realizările adevărate și de lungă durată se ajunge printr-un efort susținut. Soluția stă în acceptarea și abordarea activă ale experiențelor negative-nu în evitare și nici în salvare.”
  • “Tehnologia a rezolvat vechile probleme practice, înlocuindu-le cu altele noi, de natură psihologică. Internetul nu a înlesnit doar circulația informației, ci și a nesiguranței, a îndoielilor și a sentimentului de inadecvare.”
  • Negarea emoțiilor negative duce la experimentarea unor emoții negative mai profunde și de mai lungă durată, precum și la disfuncție emoțională. Să ai tot timpul o atitudine pozitivă este o formă de evitare, nu o soluție validă la problemele vieții. A nega negativitatea înseamnă a perturba problemele, nu a le rezolva.”
  • “Există un lucru simplu din care izvorăște toată dezvoltarea noastră personală. Conștientizarea faptului că fiecare dintre noi este responsabil pentru tot ce se întâmplă în viața lui, indiferent care sunt circumstanțele exterioare. Noi nu putem controla întotdeauna ce se întâmplă în viața noastră. Dar putem controla modul în care interpretăm ce ni se întâmplă și modul în care reacționăm la ceea ce ni se întâmplă.”
  • Cu cât alegem să acceptăm mai multă responsabilitate în viața noastră, cu atât mai multă putere vom avea asupra vieții noastre. Acceptarea responsabilității pentru problemele noastre reprezintă așadar primul pas către rezolvarea lor.”
  • “Suntem responsabili pentru întâmplările ce nu se produc întotdeauna din vina noastră. Așa e viața. Tu îți alegi standardul după care îți evaluezi experiențele.”
  • “Când dai vina pe ceilalți, doar îți faci rău.”
  • “Ne aflăm într-un proces permanent de aproximare a adevărului și a perfecțiunii, fără a atinge vreodată adevărul sau perfecțiunea.”
  • “Cu cât încerci să fii mai sigur de ceva, cu atât mai nesigur și mai puțin stăpân pe tine te vei simți. Cu cât îmbrățișezi mai mult nesiguranța și necunoașterea, cu atât te vei simți mai confortabil în a ști ceea ce nu știi.”
  • “Nesiguranța stă la baza progresului și a evoluției noastre ca oameni. Nu putem învăța nimic dacă nu plecăm din punctul în care nu știm. Cu cât recunoaștem mai mult că nu știm, cu atât creăm mai multe posibilități de a învăța.”
  • “Când simți că ești într-o luptă cu lumea sunt mari șanse să te afli, de fapt, într-o luptă cu tine însuți.”
  • “Dabrowski a concluzionat că frica, anxietatea și tristețea nu sunt în mod necesar întotdeauna stări mentale neproductive și dăunătoare, dimpotrivă, adesea sunt reprezentative pentru suferința iminentă din procesul de evoluție. A nega această suferință înseamnă a ne nega potențialul. Așa cum durerea fizică ajută la dezvoltarea unei musculaturi și osaturi mai puternice, durerea emoțională ajută la dezvoltarea rezistenței emoționale, la dezvoltarea unei identități mai puternice, la capacitatea de a simți o compasiune mai profundă și în general la construirea unei vieți mai fericite.”
  • Nu aștepta să ai chef să faci ceva. Pur și simplu fă. Acțiunea este generatoare de motivație.
  Poveste de Crăciun, Charles Dickens: rezumat - recenzie
Vezi întreaga categorie de cărți de non-fictiune.

Mie mi-a plăcut foarte mult cartea Arta subtila a nepasarii și abia aștept să citesc și a doua carte scrisă de Mark Manson, Arta subtilă a disperării. O carte despre speranță care a apărut acum câteva zile tot la Editura Lifestyle Publishing.


Vezi și Sapiens: Scurtă istorie a omenirii – recenzie carte
Lectură plăcută!

libris.ro

Lasă un răspuns