Recenzii

Sapiens, carte de Yuval Noah Harari (recenzie)

Sapiens: Scurtă istorie a omenirii Carte de Yuval Noah Harari Recenzie

Sapiens, carte scrisă de Yuval Noah Harari prezintă o Scurtă istorie a omenirii. 

Publicare: Editura Polirom, 2017, 384 pagini.

Prima apariție: 2011

Gen: non-ficțiune

Cuvinte cheie: istorie, evoluționism, știință, filosofie

Nota mea: ⭐⭐⭐⭐/5

Nota Goodreads: 4.43/5

Comandă de pe: carturesti.ro, libris.ro și cartepedia.ro.

Cartea, publicată inițial în limba ebraică, a fost tradusă în peste 40 de limbi, devenind bestseller internațional.

Yuval Noah Harari (n. 1976) este un istoric israelian devenit cunoscut pentru cărțile sale “Sapiens: Scurtă istorie a omenirii” și “Homo Deus: Scurtă istorie a viitorului”.

În anul 2018 a fost publicată și cea de-a treia carte scrisă de Yuval Noah Harari, “21 de lectii pentru secolul XXI”.

“Sapiens: Scurtă istorie a omenirii”-Prezentare

“Sapiens: Scurtă istorie a omenirii” nu este o carte de istorie obișnuită. Popularitatea ei vine din teoriile autorului cu privire la întreaga umanitate. Pe scurt, autorul demontează cam tot ce știm despre omenire.

Cartea începe ușor, cu apariția materiei și a energiei, a moleculelor și atomilor și a organismelor.

Firul istoriei este ușor de urmărit datorită stilului simplu al autorului.

Deși nu e un roman, parcursul până la “homo sapiens” m-a captivat. E prima carte în care înțeleg clar cum a evoluat specia noastră. Și cum dintre toate speciile de primate a rămas doar “homo sapiens”.

Urmărim în continuare formarea primelor regate și imperii, dar și revoluția agricolă, științifică, până la revoluția industrială.

Unele din teoriile autorului par plauzibile și m-au făcut să spun un mare “aha…”, însă, multe mi se par simple păreri personale.

Tocmai din acest motiv i-am dat cărții nota 4 din 5.

Sapiens, carte plină de teorii

Mi-am îndreptat atenția asupra cărții “Sapiens: Scurtă istorie a omenirii” întrucât mi-am dorit mereu să citesc o carte cu întreaga istorie a omenirii, dar într-o formă ușor de digerat. Iar aceasta părea potrivită.

Însă, deși m-a captivat la început, cu derularea paginilor, din ce în ce mai multe și diverse teorii se aglomerau și am realizat că această carte nu e tocmai ce am sperat.

A fost, însă, o lectură interesantă.

O teorie care m-a uimit este aceea că acum mult timp gestația la femei dura până la doi ani și că, astfel, bebelușul venea mai pregătit pentru lume având unele deprinderi deja formate.

Autorul face în acest sens o comparație cu animalele, ai căror pui la doar câteva ore de la naștere se pot ridica în picioare, merge și hrăni singuri.

Din punctul meu de vedere, e perfect logic ca lucrurile să fie așa. Noi deținem ceva foarte important, ce ne diferențiază enorm de animale. Gândirea și capacitatea de a avea grijă de alții.

E absolut normal ca vițelul, de exemplu, imediat după naștere să se poată ridica și merge spre ugerul vacii. Nu-mi imaginez cum vaca ar putea să-l hrănească singură.

În schimb, o mamă își poate lua puiul în brațe, se poate îngriji de el până când acesta capătă aptitudinile necesare pentru a fi independent.

Sunt multe astfel de teorii care îți dau de gândit. Tocmai faptul că e o carte controversată, face din “Sapiens: Scurtă istorie a omenirii”, o carte atât de citită.

Recomandări

Per total, recomand această carte. Firul istoriei este expus simplu și pe înțelesul tuturor. A se citi totuși cu prudență datorită teoriilor noi expuse.

Am înțeles că mulți oameni și-au schimbat percepția asupra vieții după ce au lecturat această carte. Nu e, însă, cazul meu, dar a fost o lectură plăcută.


Spor la citit!

Lasă un răspuns