Recenzii carti

Să ucizi o pasăre cântătoare, carte de Harper Lee – recenzie

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Cartea Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee a fost introdusă de-a lungul timpului în numeroase liste cu cărți de citit într-o viață și se află în topul celor mai citite cărți în 2020 de pe Goodreads.

Să ucizi o pasăre cântătoare – detalii carte

Titlu original: To Kill a Mockingbird
Publicare: Editura Polirom, 2014, 327 pagini
Prima publicare: 1960
Premii: Premiul Pulitzer, 1961
Vânzări: 30 milioane de exemplare, traduse în peste 40 de limbi
Ecranizare: 1962
Gen: gotic sudist, bildungsroman
Cuvinte cheie: rasism, prejudecată, Statele Unite ale Americii de Sud, familie, 1930
Nota mea: 5/5
Nota Goodreads: 4.28/5
Obțineți cartea: elefant.ro, libris.ro

bookzone.ro

Să ucizi o pasăre cântătoare – rezumat

Romanul este relatat din perspectiva lui Scout (Jean Louise), o fetiță isteață în vârstă de 6 ani. Aceasta este fiica unui respectat avocat, Atticus Finch și are un frate pe nume Jeremy.

Aceștia sunt crescuți doar de tatăl lor, rămas văduv.

libris.ro

Acțiunea este plasată într-un oraș fictiv în Alabama. Viața familiei Finch este schimbată atunci când avocatul Atticus Finch este desemnat din oficiu să-l apere oe negrul Tom Robinson, acuzat de viol.

Atticus Finch este un om empatic și corect, și încearcă să insufle aceste valori și copiilor săi. Astfel, a facut tot posibilul să-l apere pe Tom Robison, împotriva comunității care i se urca în cap.

libris.ro
  Recenzie Cum m-am lasat de gandit - Hannes Stein

Pe parcursul procesului a reușit să scoată la iveală lucruri care au atras asupra sa și a familiei sale ura oamenilor, în special a lui Bob Ewell. Acesta era tatăl fetei care acuza că a fost agresată și care se pare că ar fi adevăratul vinovat.

În continuare, am urmărit cu mult interes desfășurarea acțiunii. Lucrurile evoluau rapid și am avut pe alocuri sentimentul că citesc un thriller sau un roman polițist.

nemira.ro

Să ucizi o pasăre cântătoare – recenzie

Popularitatea cărții m-a făcut să-mi îndrept atenția asupra ei. Am stat puțin în dubii dacă să mă apuc sau nu de ea după ce am văzut temele abordate. Mi se păreau cam dure.

În general, cărțile ce prezintă subiecte prea intense, cu violențe și abuzuri, care au și o componentă reală nu prea mă atrag. Cum ar fi și cele cu teme de război, dar tot am mai citit câteva.

libris.ro

Așa s-a întâmplat și cu romanul Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee. Am zis să dau o șansă măcar primelor pagini. Și mi s-a părut atât de gingașă încât nu realizam când și cum ar putea fi abordate temele menționate.

Nonconformista Scout m-a atras imediat prin istețimea ei. Mi-au plăcut descrierile cu joaca celor trei copii, Scout, fratele ei, Jeremy și un vecin.

  Un bărbat pe nume Ove, Fredrik Backman (recenzie)

Apoi a apărut în scenă Atticus Finch, tatăl lui Scout și al lui Jeremy și am sorbit fiecare replică a sa. Am adorat felul în care își educa copii și cum îi punea să mediteze la tot felul de probleme sociale. Atenția era mai mult axată pe Scout, care nu voia în ruptul capului să se supună regulilor de bună purtarea a unei domnișoare. Iar Atticus Finch o îndruma spre “bine” fără a-i știrbi din personalitate.

Viața simplă și tihnită a familiei Finch se schimbă însă din momentul în care Atticus îl apără pe Tom Robinson și își pune astfel întreaga comunitate în cap.

De aici, ritmul romanului se schimbă, căci pericolul începe să atârne asupra familiei Finch.

Și cu toate că spuneam că nu-mi plac romanele dure, nu am mai putut lăsa cartea din mână. Eram atâta de curioasă cum vor evolua și se vor sfârși lucrurile.

În final, mi-am dat seama că deși este un roman ce tratează teme serioase, de actualitate, scriitura este foarte bine dozată și nu este prea brutală. Deși probabil la traducere s-au pierdut anumiți termeni, apelative și insulte specifice.

Concluzii

Prin urmare, mi-a plăcut cartea Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee. M-a introdus într-o lume pe care nu o cunoșteam și m-a captivat prin gingășia, dar și prin realismul usturător, totodată.

  Cele mai frumoase cărți de Paști pentru copii

Recomandare

Recomand Să ucizi o pasăre cântătoare celor ce vor să descopere o capodoperă a literaturii americane, ce vorbește despre problemele specifice acestui popor și nu numai. Despre cele rasiale și de prejudecată.

Te-ar putea interesa și:

Lectură plăcută !

4 thoughts on “Să ucizi o pasăre cântătoare, carte de Harper Lee – recenzie

Lasă un răspuns