Cartea “Însușiri modificate” scrisă de Daniel Goleman și Richard Davidson se afla pe lista mea de lecturi fix de un an de zile, de când am citit cartea “Creierul și inteligența emoțională” de Richard Davidson.
Rating: ⭐⭐⭐
Rating Goodreads: 3.09 (2048 ratings)
Cartea poate fi comandată de pe elefant.ro, libris.ro și carturesti.ro.
Daniel Goleman (n. 1946) este un specialist în psihologie și neuroștiință, cunoscut în special pentru cărțile sale pe tema inteligenței emoționale.
Richard Davidson (n. 1951) este profesor universitar de psihologie și psihiatrie. În 2006 a fost declarat unul din cei mai influenți 100 de oameni din lume.
Cartea a apărut în anul 2018 la Editura Curtea Veche și are 400 de pagini.
Sub titlul original “Altered Traits”, cartea a fost publicată pentru prima dată în anul 2017.
După cum spuneam, anul trecut prima carte pe care am citit-o a fost “Creierul și inteligența emoțională” de Richard Davidson.
Cartea m-a impresionat întrucât informațiile prezentate au fost revelatoare pentru mine și m-au ajutat foarte mult să înțeleg cum funcționează creierul.
Astfel, a devenit cea mai bună carte de neuroștiință pe care am citit-o.
Asta m-a determinat să-mi doresc să citesc și continuarea acestei cărți, “Însușiri modificate” scrisă de Davidson alături de bunul său prieten și totodată o somitate în domeniul neuroștiinței, Daniel Goleman.
Dar cum un an trece mult mai repede decât ne închipuim, iată că rândul acestei cărți i-a venit abia acum, la un an distanță. Astfel, am deschis lista de lecturi din anul 2020 cu o carte tot din domeniul neuroștiinței, scrisă de același autor ca și în anul precedent.
Însă cartea nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor mele. Eram obișnuită din prima carte cu amestecarea informațiilor din neuroștiință cu autobiografia autorului în realizarea studiilor, și nu m-a deranjat, ba m-a ajutat să îmi formez o idee mult mai clară despre tema cărții.
Dar acestă carte, “Însușiri modificate” nu prea are o parte practică, cu sfaturi concrete legate de meditație, așa cum mă așteptam.
Cartea prezintă parcursul celor doi autori până au descoperit tainele meditației și efectele lor uimitoare prin realizarea diferitelor studii, în special asupra călugărilor yoghini cu zeci de ore de meditație la activ.
Cu toate astea, cartea prezintă informații interesante. Minusul este adus totuși de lipsa părții practice.
Mai mult, aproximativ o treime din carte cuprinde notele, indexul și alte resurse de informare.
Prin urmare, nu pot spune că “Însușiri modificate. Știința și arta meditației” m-a ajutat prea mult. Multe informații le știam deja din prima carte.
Dar este o carte căreia merită să îi dai o șansă dacă ești pasionat de neuroștiință și vrei să afli mai multe despre meditație.
Lectură plăcută!