Rezumate

Frumoasa din pădurea adormită – rezumat după Frații Grimm

Click to rate this post!
[Total: 9 Average: 4.1]
Frumoasa din padurea adormita rezumat

Binecunoscutul basm “Frumoasa din pădurea adormită” al cărui rezumat îl găsești mai jos are o istorie destul de îndelungată.

Cea mai veche versiune datează din secolul al XIV-lea. Apoi a fost rescrisă de Giambattista Basile și publicată postum în 1634.

A urmat apoi versiunea lui Charles Perrault, publicată în 1697. Iar ulterior Frații Grimm au publicat povestea Frumoasa din pădurea adormită în anul 1812.

bookzone.ro

Frumoasa din pădurea adormită – rezumat

Erau odată un împărat și o împărăteasă care erau foarte triști din cauză că nu aveau copii.

Însă într-una din zile, în timp ce împărăteasa se scălda în râu, o broască îi spune că până la sfârșitul anului va naște o fetiță.

libris.ro

Și, într-adevăr, împărăteasa dă naștere unei fetițe din cale afară de frumoasă. Astfel, împăratul organizează o mare petrecere unde invită multă lume, dar doar douăsprezece din cele treisprezece ursitoare care existau în împărăție, căci avea doar douăsprezece talere de aur din care acestea să mănânce.

Ursitoarele au început să-i ureze fetiței tot ce-i mai bun pe lume. Dar înainte ca cea de-a douăsprezecea ursitoare să-și spună urările, a intrat pe ușă ursitoarea neinvitată și i-a ursit fetei ca la vârsta de cincisprezece ani să se înțepe într-un fus și să moară.

libris.ro
  Zâna Zorilor, rezumat după Ioan Slavici

Întrucât nu putea înlătura blestemul, cea de-a douăsprezecea ursitoare spunea ca aceasta să nu moară, ci să cadă într-un somn adânc de o sută de ani.

Înspăimânt, împăratul pune ca fiecare fus din împărăție să fie ars.

nemira.ro

Fata crește și urările ursitoarelor se văd din plin. Dar în ziua în care împlinește cincisprezece ani, fiindcă împăratul și împărăteasa erau plecați, colindă prin palat și ajunge în turn.

Aici descoperă într-una din camere o bătrânică care torcea. Curioasă, ia fusul în mână și din neatenție se înțeapă în el. Adoarme pe loc și cade în pat.

libris.ro

În același timp, întregul palat se cufundă într-un somn adânc: împăratul, împărăteasa care tocmai se întorseseră, curtenii, chiar și animalele. Până și focul și vântul s-au oprit. Apoi un zid înalt de mărăcini a împrejmuit palatul.

A mers vestea despre frumoasa din pădurea adormită și, deși mulți cavaleri au încercat să o vadă, zidul de mărăcini ce-l împrejmuia nu le-a permis, mulți pierzându-și viața.

Dar fix când se împlinea o sută de ani, un tânăr trece prin împrejurimi și află de la un bătrân povestea frumoasei din pădurea adormită.

Decide să pătrundă în castel și descoperă cu surpriză că mărăcinii se transformă în flori și îi permit să treacă.

Găsește în cele din urmă camera în care se afla frumoasa adormită, o săruta, iar aceasta se trezește. În aceeași clipă se trezește întreg palatul.

  Cum să te faci dorită de toți bărbații, Marie Forleo

Apoi cei doi au făcut o nuntă mare și frumoasă și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.

Sfârșit!


Dacă ți-a plăcut Frumoasa din pădurea adormită – rezumat după Frații Grimm, vezi și rezumatul altor basme.

Lectură plăcută!

3 thoughts on “Frumoasa din pădurea adormită – rezumat după Frații Grimm

Lasă un răspuns