Rezumate

Budulea Taichii – rezumat după Ioan Slavici

Click to rate this post!
[Total: 39 Average: 4.6]

Budulea Taichii rezumat

Budulea Taichii-rezumat pe capitole

Capitolul I

Budulea cel bătrân era un om vesel și cel mai bun cântăreț din Cocorăști, în special la cimpoi. Soția îi fugise de acasă cu un scriitor din sat, iar acum îl creștea singur pe băiatul său Huțu.

bookzone.ro

Povestitorul mergea la aceeași școală cu Huțu, pe care îl admira foarte mult. Acesta fiind cu câțiva ani mai mare decât el.

După ce autorul a plecat la oraș să facă școala pentru a deveni popă, dascălul din sat îl sfătuiește pe Budulea să-și dea și el copilul la școală să devină dascăl.

libris.ro

Dar, cum pentru a face școală de dascăl trebuia să aibă patru clase primare, ajunge coleg cu autorul.

Capitolul II

libris.ro

Budulea era tare mândru de fiul lui care învața la oraș pentru a deveni dascăl. Și se gândea cât s-ar bucura mama lui Huțu dacă ar ști toate astea.

Așadar, într-o zi Budulea apare la oraș cu Buduleasa. Nerăbdător ca aceasta să-l vadă pe Huțu, căci trecuseră zece ani de când plecase, intră în clasă și-l strigă “Budulea taichii”, astfel încât, de atunci așa i-a rămas numele.

nemira.ro

Huțu nu prea a știu ce să zică la vederea mamei sale, dar a început să plângă de emoție. Nu o mai văzuse de când avea cinci ani.

  Un păianjen care se crede Spiderman - rezumat text de Adina Popescu

Capitolul III

libris.ro

Profesorul Wondracek, văzând că Huțu este un băiat bun și sârguincios, l-a luat la el acasă. La examenul mic a ieșit al cincilea, făcându-i mândri pe toți.

Doar dascălul Clăiță era nemulțumit când a auzit că profesorul vrea să-l dea pe Budulea Taichii la școlile latinești. Între timp Budulea cel bătrân se mândrea la toată lumea cu fiul lui care, zicea el, știe toate limbile.

Capitolul IV

Huțu, care era acum student, a primit opt zilele libere în care putea merge acasă. Astfel, și-a petrecut Crăciunul la Cocorăști alături de familie și a reușit să-l îmbuneze și pe dascăl cu privire la școlile latinești.

Capitolul V

Însă, Budulea Taichii nu s-a oprit la a-și dori a fi dascăl și nici popă. A vrut mai mult. Iar învățătura cere ani mulți. Iubind-o pe Livia, fata dascălului Clăița, spera că aceasta îl va aștepta, dar, într-o zi află că urmează să se mărite. Devine, astfel, și mai retras în sine, făcându-l pe Budulea cel bătrân să regrete că s-a luat după dascălul satului și l-a dat la școli înalte.

Capitolul VI

După ce a umblat prin țări străine, iar Budulea îl roagă să vină acasă, Budulea Taichii se întoarce și devine arhivist la episcopie în timp ce își continuă studiile la universitate. Astfel, lui Budulea cel bătrân îi revine pofta de viață.

  Bunicul - rezumat, Barbu Ștefănescu Delavrancea

Capitolul VII

După ce și-a terminat studiile, își menține dorința de a se călugări. Însă, după ce este invitat de protopopul Toda la el acasă, unde-i cunoaște familia, inclusiv pe cele două fete ale sale, este pus pe gânduri.

Capitolul VIII

După o vizită la Cocorăști, unde o întâlnește pe Mili, fiica dascălului Clăiță, Budulea Taichii se hotărăște să se facă protopop și pe Mili să o facă protopopeasa lui. În cele din urmă, autorul ne spune despre invitația la botez pe care a primit-o ca urmare a nașterii primul lor băiețel și încheie povestirea cu următoarele cuvinte:

Tu, Doamne, cu nemărginită înțelepciune ai întocmit lumea și frumoasă ne-ai lăsat-o nouă locaș de viețuire!


Dacă ți-a plăcut rezumatul nuvelei Budulea Taichii, vezi și rezumatul nuvelei Popa Tanda sau întreaga selecție de rezumate.

Nuvela “Budulea Taichii” de Ioan Slavici este inclusă în volumul “Moara cu noroc. Popa Tanda. Budulea Taichii” publicat la Editura Tana în 2017.

Volumul poate fi achiziționat de pe elefant.ro și libris.ro.

Lectură plăcută !

4 thoughts on “Budulea Taichii – rezumat după Ioan Slavici

Lasă un răspuns