Rezumate

Băiatul cu pijamale în dungi – rezumat carte

Click to rate this post!
[Total: 92 Average: 4.6]

Băiatul cu pijamale în dungi este o carte pentru copii ce are ca subiect Holocaustul. Cartea este scrisă de autorul irlandez John Boyne și a fost publicată prima dată în anul 2006.

Băiatul cu pijamale în dungi rezumat
Cartea Băiatul cu pijamale în dungi este disponibilă pe:

Băiatul cu pijamale în dungi – rezumat

Povestea are loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Bruno, un băiat în vârstă de 9 ani locuiește în Berlin cu tatăl, mama și sora sa, Gretel, în vârstă de 12 ani, pe care o consideră un caz pierdut.

După o vizită a lui Adolf Hitler chiar în casa lor, Bruno află că întreaga familie trebuie să se mute la Auschwitz, cel mai mare lagăr de concentrare din istorie deoarece tatăl său a fost făcut comandant.

bookzone.ro

Noua casă, situată în mijlocul pustietății nu-l încântă deloc pe Bruno. În plus, îi este dor de Berlin și de prietenii săi.

Din întâmplare într-o zi descoperă lagărul îngrădit cu sârmă ghimpată unde prizonierii poartă pijamale în dungi.

libris.ro

Curiozitatea și singurătatea îl fac să se apropie de tabără. Aici întâlnește un băiat evreu pe nume Shmuel, născut în aceeași zi cu el. Bruno află că fratele și tatăl lui Shmuel se află și ei după gard, dar că a fost separat de mama sa. Bruno îi vizitează zilnic pe Shmuel și-i duce mâncare. Astfel, între cei doi se dezvoltă o prietenie profundă.

  Steaua fără nume - rezumat după Mihail Sebastian

Câteva săptămâni mai târziu, la cererea mamei lor, care este nemulțumită și îngrozită de ceea ce se întâmplă în lagăr, Bruno și Gretel sunt informați că se vor întoarce împreună cu aceasta la Berlin.

libris.ro

Între timp însă, Bruno plănuiește să-l ajute pe află Shmuel să-și găsească tatăl.

Pentru a trece neobservat, Bruno își pune și el o pijama în dungi, o șapcă și își lasă hainele de cealaltă parte a gardului.

nemira.ro

Căutările lor se desfășoară în toată tabăra, dar nu găsesc nici un indiciu! La un moment dat totul în jurul lor devene agitat, iar băieții sunt adunați cu ceilalți prizonieri la un loc și băgați în camera de cazare, despre care Bruno crede că este un adăpost împotriva furtunii de afară.

Înainte ca ușile să se închidă și lumina să se stingă, Bruno îl ia de mână pe Shmuel și-i spune că este cel mai bun prieten al său pe viață.

libris.ro

Bruno nu mai este văzut niciodată, hainele sale fiind descoperite de un soldat câteva zile mai târziu. Mama sa petrece luni întregi căutându-l înainte de a pleca la Berlin cu Gretel, unde spera că fugise Bruno.

Un an mai târziu, timp în care a rămas la Auschwitz, devenind nemilos și fără inimă față de subordonații săi, tatăl lui Bruno se întoarce în locul unde au fost găsite hainele lui Bruno și descoperă gaura în gard. Reconstituie dispariția și moartea fiul său și se prăbușește de durere realizând ce s-a întâmplat.

  Bubico, rezumat după Ion Luca Caragiale

Câteva luni mai târziu, trupele aliate iau cu asalt lagărul, iar acesta, măcinat de vinovăție, se lasă luat prizonier.

Cartea se încheie cu fraza: “Bineînțeles, toate acestea s-au întâmplat cu mult timp în urmă și nimic de genul acesta nu s-ar mai putea întâmpla vreodată. Nu în zilele noastre.”


Dacă ți-a plăcut Băiatul cu pijamale în dungi – rezumat, vezi și alte rezumate:

Lectură plăcută! 

Lasă un răspuns