Rezumate

Minunea – rezumat carte de R. J. Palacio

Click to rate this post!
[Total: 103 Average: 4.7]

Minunea este o carte pentru copii, al cărei rezumat îl găsești mai jos, scrisă de R. J. Palacio ca urmare a unui incident în care fiul ei a văzut o fetiță cu o malformație facială și a început să plângă.

Minunea carte
Citește și Minunea – prezentare carte

Minunea – rezumat

Cartea începe cu următoarele cuvinte: “Ai putea spune că sunt ca orice copil normal. Am o familie, am un calculator, am un Xbox”.

August “Auggie” Pullman vorbește apoi despre familia sa, iar apoi se trece la: “Numele meu este August. Nu voi descrie cum arăt. Indiferent la ce te gândești, probabil că este mai rău”.

bookzone.ro

Auggie Pullman este un elev de clasa a cincea, școlit acasă, care locuiește în North River Heights, în Upper Manhattan, împreună cu părinții săi. El suferă de o afecțiune medicală care i-a lăsat fața desfigurată.

Din cauza afecțiunii sale, August a fost educat acasă de către mama sa; totuși, dorind ca el să cunoască o lume mai largă, părinții săi îl înscriu la Beecher Prep, o școală privată, la începutul clasei a cincea.

libris.ro

Auggie are o soră, Olivia “Via” Pullman, care este mai mare decât el și care pune adesea nevoile fratelui ei înaintea celor proprii.

Înainte de prima zi de școală, mama îl duce pe Auggie să-l cunoască pe directorul Tushman. Acesta îl invită pe Auggie, alături de alți trei elevi – Jack Will, Charlotte și Julian să-i prezinte școala pentru a se obișnui cu prezența altor oameni.

libris.ro
  Zâna Zorilor, rezumat după Ioan Slavici

Auggie este agresat de Julian, care se comportă “ca un înger” în fața profesorilor. Jack și Charlotte încep instantaneu să-i ia apărarea, dar Auggie tot nu se simte confortabil în preajma lui Julian.

În prima zi de școală, Auggie încearcă să nu atragă atenția asupra sa. Eforturile sale sunt în zadar, iar Julian și prietenii săi încep imediat să-l bruscheze și să râdă de aspectul lui.

nemira.ro

Auggie începe să se simtă mai în siguranță la școală atunci când se împrietenește cu colegii de clasă Jack și Summer, care îl apără de batjocurile lui Julian.

Situația atinge apogeul la petrecerea de Halloween când Auggie, deghizat în Ghostface după ce îi spusese lui Jack că va fi Boba Fett, îl aude pe Jack luându-l în bătaie de joc.

libris.ro

Pe măsură ce August se izolează de colegii de clasă și de familie, frustrarea surorii sale Olivia crește, alimentată de ani de zile în care s-a simțit ignorată de familia ei.

Întorcându-se la școală, Auggie îl ignoră pe Jack, dar îi mărturisește lui Summer că a auzit incidentul.

Jack se simte rușinat pentru acțiunile sale și îl lovește pe Julian în gură, ceea ce face ca acesta să fie suspendat de la școală. În timpul vacanței de iarnă, Jack se împacă cu Auggie, spunându-i adevărul, cum că nu a vorbit serios în legătură cu cuvintele pe care le-a spus.

Pe măsură ce anul școlar avansează, hărțuirea cu care se confruntă Auggie devine mai serioasă și se extinde și asupra lui Jack.

  Bunicuța hoțomană - carte de David Walliams

Julian manipulează mai mulți prieteni să se întoarcă împotriva lui August și a lui Jack. În plus, mama lui Julian își exprimă îngrijorarea cu privire la participarea lui Auggie la școală, invocând faptul că aspectul său ar putea fi o povară prea mare pentru ceilalți elevi.

Via îi mărturisește mamei sale că nu vrea ca Auggie să participe la piesa de teatru de la școală, unde nimeni nu știa despre starea fratelui ei.

August aude și iese furios din cameră, supărat că și surorii sale îi este rușine cu el. Când Via intră în cameră, aceasta este supărată și îi spune lui Auggie că Daisy, câinele familiei, se află într-o stare proastă. Își iau rămas bun și Daisy se urcă într-un taxi cu mama lui Auggie.

Între timp, cea mai bună prietenă a lui Via, Miranda, a început să o evite, din motive necunoscute de Via.

Atât Miranda, cât și Via dau o audiție pentru rolul principal în piesa de teatru a școlii, iar Miranda obține rolul.

Cu toate acestea, în seara premierei, Miranda vede familia lui Via în public și se preface bolnavă pentru ca Via, dublura ei, să poată juca rolul principal.

Se descoperă că Miranda (supărată din cauza divorțul părinților ei) s-a simțit izolată în tabăra de vară și a pretins că Auggie este fratele ei, câștigând simpatia și prietenia celorlalți participanți la tabără.

Vinovăția Mirandei pentru această înșelăciune a determinat-o să o evite pe Via, dar permițându-i acesteia să preia rolul principal a oferit celor două prietene o modalitate de a se împăca. Familia lui Via sărbătorește invitându-le pe ambele fete la cină.

  Popa Tanda, rezumat după Ioan Slavici

La sfârșitul anului școlar al lui Auggie, elevii sunt invitați într-o excursie de trei zile la o rezervație naturală. Inițial, lui Auggie îi este teamă să meargă.

Cu toate acestea, când aude că Julian nu va participa (pentru că a fost suspendat timp de două săptămâni din cauza comportamentului său), August decide să se alăture prietenilor săi în excursie. Se distrează până în ultima seară, când el și Jack merg să exploreze în pădure.

Ei sunt atacați de elevii din clasa a șaptea care își bat joc de Auggie și încep să-i bată pe el și pe Jack, dar prietenii lui Julian îi găsesc și se luptă cu bătăușii. Auggie începe să se simtă mai apropiat de ceilalți elevi după acest calvar.

Când se apropie vacanța de vară, Auggie este ușurat să afle că Julian nu se va mai întoarce la Beecher Prep. La absolvire, August primește “Medalia Henry Ward Beecher” pentru că “s-a remarcat în anumite domenii pe parcursul anului școlar”. Extrem de mândră de fiul ei, mama lui August îi șoptește la ureche că este o “minune”.


Dacă ți-a plăcut Minunea – rezumat, vezi și alte rezumate.

3 thoughts on “Minunea – rezumat carte de R. J. Palacio

Lasă un răspuns