Rezumate

Steaua fără nume – rezumat după Mihail Sebastian

Click to rate this post!
[Total: 14 Average: 4.6]

Steaua fără nume (al cărei rezumat integral îl găsești mai jos), este o piesă de teatru scrisă de Mihail Sebastian și prezentată prima oară în anul 1944.

Steaua fără nume rezumat

Steaua fără nume – detalii carte

Publicare: Hoffman, 2019, 129 pg
Ecranizări: 1966, 1983
Prima apariție: 1944
Gen: teatru
Nota mea: 4 /5
Nota Goodreads: 4.2/5

Disponibilitate carte

Steaua fără nume – recenzie carte

Mi-a plăcut mult Steaua fără nume, am devorat-o dintr-un suflu. O consider o capodoperă a literaturii române și nu știu cum de mi-a scăpat până acum. Partea în care Profesorul vorbește despre stele și face o paralelă la viața noastră mi-a plăcut cel mai mult. De pasiunea acestuia a fost atinsă și Mona și a gustat astfel din fericirea simplă și reală. Totul a ținut însă până dimineață, când, trezită la realitate, nu a putut da luxul cu care era obișnuită pe bucuria unei vieți simple undeva în provincie.

bookzone.ro

Dacă vrei să descoperi întreg firul poveștii, vezi mai jos rezumatul.

Despre autor

Mihail Sebastian (1907-1945) a fost dramaturg și prozator de origine evreu. Este cunoscut în mod special pentru “Jurnal” care a fost publicat la 50 de ani de la moartea sa și cuprinde detalii neștiute despre perioada antisemitismului.

libris.ro
  Cronicile din Narnia 1 - Nepotul magicianului (rezumat)
Steaua fără nume – rezumat carte

Într-o gară mică de provincie își face apariția Profesorul care așteaptă cu emoție un pachet de la București, adus de Pascu, proprietarul magazinului general. Când acesta ajunge îl desface rapid și începe să citească cartea ce se afla în el. Astfel, nu mai aude și nu mai vede nimic în jurul său.

Lângă el, Șeful gării și dra Cucu, profesoară de fizico-chimice se minunează auzind prețul cărții, 22 000 de lei.

libris.ro

Spre seară, din acceleratul Sinaia-București care nu oprea aproape niciodată în gară, este dată jos o frumoasă tânără deoarece nu avea bilet.

Aceasta era blondă și purta o rochie albă, decoltată de seară și încerca să-și plătescă biletul cu fise de la cazinou. După o lungă discuție între necunoscută, profesor și șef, timp în care aceasta amenința că se omoară, convin să meargă să doarmă la profesor, iar acesta să doarmă la prietenul său Udrea.

nemira.ro

Însă acasă la profesor, necunoscuta se apropie de acesta și devine fascinată de poveștile lui despre stele. Află că acesta este astronom și că prețioasa carte pe profesorul tocmai o primise era un atlas în care erau consemnate toate stelele descoperite vreodată. Profesorul descoperise și el o stea, dar nu știa dacă este primul. Lipsa ei din atlas, îi confirmă faptul că a descoperit o stea nouă. Iar când necunoscuta îi spune numele ei, Mona, decide pe loc să o numească astfel.

  Poveste de Crăciun, Charles Dickens: rezumat - recenzie

Cei doi se sărută, iar dimineața îi găsește mai fericiți ca niciodată. Profesorul pleacă la școală, iar între timp își face apariția Grig, iubitul de trei ani de zile al Monei. Acesta îi spune că a căutat-o mult și că e timpul să se întoarcă cu el. Mona însă protestează și declară că e fericită în casa profesorului. Acesta o ia peste picior, ridiculizând casa sărăcăcioasă și o face să realizeze că nu va putea niciodată să fie fericită aici deoarece ea este obișnuită cu un alt stil de viață, în lux.

libris.ro

La un moment apare Profesorul, iar Grig se prezintă ca fiind fratele Monei. Astfel, pe loc Profesorul îi cere mâna Monei întrucât și-au petrecut noaptea împreună.

Grig nu simte nici un fel de gelozie la auzul faptului că iubită lui l-a înșelat, ba o ia în râs bătându-și joc de profesor după ce acesta pleacă.

Continuă să-i prezinte Monei argumentele pentru care ea nu ar putea duce niciodată o astfel de viață, iar aceasta realizează că are dreptate. Astfel, când profesorul revine plin de bucurie, îi spune că ea trebuie să plece.

Profesorul își dă seama că ea a plecat definitiv. “Pentru că nici o stea, nu se întoarce niciodată din drumul ei.”

Deznădăjduit, se îndreaptă spre masa de lucru și începe să citească atlasul până devine din ce în ce mai absorbit.

  Făt-Frumos din lacrimă, rezumat după Mihai Eminescu

Sfârșit.


Dacă ți-a plăcut Steaua fără nume – rezumat, vezi și alte rezumate:


Lectură plăcută! 📖5 thoughts on “Steaua fără nume – rezumat după Mihail Sebastian

Lasă un răspuns