Recenzii carti

ABC-ul poveștilor terapeutice pentru copii, Editura Diana – recenzie

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Colecția ABC-ul poveștilor terapeutice, apărută la Editura Diana cuprinde o serie de cărți menite să modeleze comportamentul copilului, dar și să gestioneze emoțiile acestuia.

Colecția ABC-ul poveștilor terapeutice vine în sprijinul oricărui părinte, dascăl sau terapeut care dorește să creeze o punte afectivă între el și copil, pentru a dezbate o temă de interes în dezvoltarea copilului.

Cărțile tratează subiecte precum lipsa încrederii în sine, capacitatea de a empatiza, asumarea responsabilității, timiditatea, excesele de furie, frici, atenția și concentrarea, relațiile cu cei din jur, boala, separarea, mersul la grădiniță, etc.

Prin intermediul poveştilor copilul se pune în pielea personajelor și reușește să-și exprime trăirile și să depășească anumite situații prin descoperirea unor noi resurse de gestionare a provocărilor. Copilul primește valori și modele de comportament noi și astfel se poate dezvolta echilibrat, atât la nivel mental, cât și emoțional.

bookzone.ro

Jocurile și întrebările de la final sunt menite să-l ajute pe copil să contempleze și să vindece diverse aspecte din viața sa.

Întreaga colecție cuprinde următoarele cărți:
  • Domnișoara Mimi și ursulețul Bran – Responsabilizarea copiilor
  • Prietenii adevărați – Virtualul în viața copilului meu
  • Aiurica în Orașul Grăbit – Dezvoltarea atenției și a capacității de concentrare
  • Hector se pregătește să devină vrăjitor – Motivația, perseverența și stimularea interesului pentru învățare
  • Povestea celor trei prieteni – Construirea unor relații sănătoase cu ceilalți
  • Lulu și cadourile încărcate de iubire – Recunoștința și generozitatea
  • Povestea veveriței Căstănica – Teama de separare/întoarcerea părintelui la locul de muncă
  • Povestea Oiței Gogoșica – Creșterea încrederii în sine
  • Spiridușii și primul ajutor – Când copiii se îmbolnăvesc
  • Pădurea relaxată – Învățarea tehnicilor de relaxare
  • Prieteni cu Hansel și Gretel – Dependența de dulciuri vs Alimentația sănătoasă la copii
  • Ariciul alege să fie bun prieten – Agresivitatea la copii
  • Insula broscuțelor furioase – Furia și controlul ei
  • Iubirea neschimbată – Separarea părinților
  • Cu pași mici și fericiți – Adaptarea la grădiniță și la școală
  • Papagalii Roco și Poco – Dorința de a fi mereu primul
  • Căprioara și cămara fericirii – Teama de întuneric și de creaturi imaginare
  • Spiridușii Băț și Sugubăț în misiune secretă – Dezvoltarea empatiei
  • Povestea Dragonului Furios și a Spiridusului Curajos – Agresivitatea din dublă perspectivă
  • Țara lui Noapte Bună și fabrica de vise – Teama de întuneric și apariția coșmarurilor
  • Ana, Victor și Neuro descoperă misterele creierului – Descoperă cum funcționează creierul tău
  • Cum a devenit Louis un pirat neînfricat – Teama de nou și neîncrederea în sine
  Zâna plăpumioară, Katharine Pyle

Cărțile sunt disponibile pe:

Primul contact cu poveștile terapeutice

Auzisem despre cărțile cu povești  terapeutice pentru copii, dar nu pusesem mâna pe niciuna. Dar erau pe lista mea întrucât bebelușul meu creşte repede și acuși trecem de la cărticele cu imagini la adevărate povești.

libris.ro

Așadar, când am primit cărțile din colecția ABC-ul poveștilor terapeutice de la Editura Diana am fost foarte încântată.

Iar bucuria mea creștea pe măsură ce răsfoiam cărțile. Sunt bine structurate, conțin informații utile pentru părinți, activități pentru copii, iar povestea în sine este o adevărată lecție și pentru cei mai mari dintre noi.

libris.ro

Astfel, m-am pierdut în ea și mi-am analizat propriul comportament și emoții.

Povești terapeutice pentru copii de toate vârstele

Deși conțin povești pentru copii, sunt adevărate cărți de dezvoltare personală și pentru adulți. Iar informația este atât de simplu expusă încât n-ai cum să pierzi esența.

nemira.ro

Prin intermediul acestor povești ne putem conecta la copilul nostru interior și din perspectiva asta vom putea să-l înțelegem mai bine pe propriul nostru copil și să avem o relație mai bună cu el.

Mai mult decât povești și dezvoltare personală – lecții de parenting

De departe, partea mea favorită este cea cu sfaturi pentru părinți. Începând de la cum să citești povestea, teme de discuție și sfaturi practice pentru viața de zi cu zi.

libris.ro

Iar totul este expus succint și la obiect.

Informații valoroase și dovedite

Informațiile prezentate în aceste cărți nu sunt simple teorii ale căror veridicitate trebuie analizată. Cărțile se bazează pe înformații din psihologie și pe ultimele cercetări din neuroștiință, în special în ceea ce privește creierul copilului. Însuși autorii cărților sunt psihologi cu experiență în psihologia copilului.

Recent am citit cartea Vindecarea copilului interior de Stefanie Stahl și am fost bucuroasă să descopăr că se regăsesc aceleași principii în colecția ABC-ul poveștilor terapeutice, atât în sfaturile pentru părinți, cât și în realizarea poveștii.

  Sub luna de șofran-Nicole C. Vosseler (recenzie)

O altă carte ce mi-a plăcut mult este și Creierul copilului tău de Daniel Siegel, o carte de parenting care, printre altele, prezintă importanța poveștilor în vindecarea emoțională a copilului.

Așadar, nu îți poți imagina bucuria mea când am văzut cât de frumos se leagă între ele ultimele mele lecturii. Nimic nu este întâmplător.

Rolul poveștilor este unul ce greu poate fi măsurat și explicat în câteva cuvinte. Ele ajută comunicarea, relaționarea copil-adult, sprijină exprimarea emoțiilor, oferă posibile soluții problemelor, prezintă modele de comportament și multe alte beneficii. 

Editura Diana
Îți prezint în continuare cele patru cărți din colecția ABC-ul poveștilor terapeutice pe care le-am citit.

Prietenii adevărați – Virtualul în viața copilului meu

Abc-ul povestilor terapeutice

Această carte îl prezintă pe Toto, un cățeluș isteț care după ce a remarcat că strada este goală, iar toți copii stau în casă în fața unui ecran, cu ajutorul altor căței, reușește să-i scoată afară.

Astfel, află motivele pentru care copii stau în fața acestor ecrane, dar și efectele ce le au asupra lor. Iar în final, Toto le demonstrează că este mult mai distractiv și frumos să te joci în aer liber și să ai prieteni reali.

Prin această poveste copilul își poate recunoaște dependența de televizor sau de tabletă și descoperi efectele nocive ale acesteia.

Partea dedicată părinților vine cu sfaturi practice în ceea ce privește folosirea televizorului sau a internetului de către copil.

Povestea surprinde efectele virtualului în viața copilului și modalitatea prin care părinții conștientizează importanța organizării timpului liber, pentru a sprijini dezvoltarea armonioasă a acestuia

Domnișoara Mimi și ursulețul Bran – Responsabilizarea copiilor

Povesti terapeutice pentru copii

După ce în repetate rânduri, Mimi aruncă vina pe ursulețul Bran pentru boacănele pe care ea le făcea, prietenia cu acesta este pe punctul de a se destrăma.

Astfel, aceasta începe să-și asume responsabilitatea pentru propriile fapte, dar și pentru corpul și lucrurile sale. Începe așadar să-și facă micile treburi fără a mai fi împinsă de la spate. Observă astfel câtă satisfacție are și că de fapt nu este atât de greu.

Responsabilizarea reprezintă abilitatea de a avea grijă de noi înșine și de a înțelege efectul acțiunilor noastre asupra celorlalți. Este important ca sentimentul responsabilității să fie sădit în copil încă de când este mic. Un copil responsabil, care înțelege modul în care acțiunile sale îi afectează pe ceilalți și pe sine, este un copil ce va deveni mai târziu un adult responsabil.

Hector se pregătește să devină vrăjitor – Motivația, perseverența și stimularea interesului pentru învățare

Povesti terapeutice editura Diana

Dorința lui Hector de a deveni peste noapte mare și vrăjitor, fără a mai merge la școală și a învăța, se împlinește. Însă descoperă rapid urmările nefaste ale acestui lucru care îl afectează nu doar pe el, ci întreaga comunitate. Astfel, cu lecția învățată, Hector nu-și dorește decât să fie din nou copil și să învețe pentru a deveni un bun vrăjitor.

  Cărți de colorat pentru adulți - relaxare și creativitate

Aiurica în Orașul Grăbit – Dezvoltarea atenției și a capacității de concentrare

Carti cu povesti terapeutice

Aiurica este o fetiță care se lasă distrasă din orice și nu-și duce sarcinile la bun sfârșit. Dar o vizită în Orașul Grăbit unde lumea face lucrurile pe jumătate, până și caselor le lipsesc o parte din acoperiș, ușile sau ferestrele, o fac să-și revizuiască comportamentul și realizează importanța lucrului dus la bun sfârșit.

Capacitatea de concentrare este esențială în orice aspect al vieții noastre și influențează însușirea unor noi cunoștințe, dobândirea unor abilități, precum și modul în care copilul relaționează cu ceilalți

Recomandări

Recomand cărțile din colecția ABC-ul poveștilor terapeutice tuturor celor care au în grijă copii: părinți, bunici, educatori, etc, dar și adulților întrucât informațiile din cărți sunt extrem de utile.

Eu am rămas plăcut surprinsă de această colecție, iar acum imi doresc toate cărțile ce le cuprinde. Până le voi citi celui mic, mă voi ocupa de mine, un copil mai mare și mă voi pune și la punct cu informații necesare pe care orice părinte trebuie să le știe pentru a susține creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului.

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns