Rezumate

Albă ca zăpada – rezumat după Frații Grimm

Click to rate this post!
[Total: 18 Average: 4.7]

Albă ca zăpada și cei șapte pitici este un basm cules de Frații Grimm în anul 1812. Versiunea finală, al cărei rezumat îl găsești mai jos a fost publicată în anul 1854.

Alba ca zapada rezumat

Cartea Albă ca zăpada și cei șapte pitici este disponibilă pe:

Albă ca zăpada – rezumat

Odată o împărăteasă cosea lângă pervazul negru ca abanosul și privea cum ninge. La un moment dat însă s-a înțepat și trei picături de sânge au curs pe zăpadă. Pentru că i-a plăcut efectul, împărăteasa și-a dorit o fetiță albă ca zăpadă, roșie ca sângele și cu părul negru ca abanosul.

bookzone.ro

Nu după mult timp împărăteasa a dat naștere unei fetițe frumoase, întocmai cum și-a dorit. Astfel, i-au pus numele Albă ca zăpada. Însă la nașterea fetiței împărăteasa a murit.

După un an de zile împăratul s-a recăsătorit cu o femeie frumoasă, dar foarte mândră și rea. Aceasta avea o oglindă fermecată care spunea doar adevărul.

libris.ro

Frecvent noua împărăteasă întreba oglinda cine-i cea mai frumoasă din țară. Împărăteasa nu mai putea de bucurie când oglinda îi spunea că ea este.

Dar într-o zi oglinda i-a spus că cea mai frumoasă este fiica ei vitregă, Albă ca zăpada căci aceasta creștea și se făcea pe zi ce trece mai frumoasă.

libris.ro
  Zâna plăpumioară, Katharine Pyle

Furioasă, împărăteasa îl pune pe vânător să o ducă pe Albă ca zăpada în pădure și s-o omoare, iar drept dovadă să-i aducă plămânii și ficatul ei.

Vânătorul se îndură însă de Albă ca zăpada și o lasă să fugă. Iar pentru a-i dovedi împărătesei că și-a îndeplinit misiunea, înjunghie un porc mistreț și-i duce reginei plămânii și ficatul acestuia spunându-i că sunt ale fiicei sale vitrege. Bucuroasă, aceasta pune să fie gătite și le mănâncă.

nemira.ro

Între timp Albă ca zăpada fuge prin pădure până ce dă de o căsuță. Înăuntru descoperă că toate lucrușoarele sunt mici și ca sunt câte șapte din fiecare. După ce mănâncă puțin, se așează într-un pat și se culcă.

Spre seară cei șapte pitici care locuiesc în căsuță se întorc din munții de unde scot aur și o găsesc pe Albă ca zăpada. Vrăjiți de frumusețea ei, o lasă să doarmă.

libris.ro

Dimineață Albă ca zăpada le povestește despre mama ei vitregă și cum a ajuns aici. Prin urmare, piticii decid să o lase pe Albă ca zăpada să rămână la ei și să se ocupe de treburile gospodărești cât timp ei sunt plecați în munți.

La palat însă, împărăteasa află de la oglindă că în continuare Albă ca zăpada este cea mai frumoasă din țară.

Hotărâtă să scape de ea, se deghizează și pornește în pădure spre casa piticilor. Aici o convinge pe Albă ca zăpada să cumpere o cingătoare și i-o strânge ea însăși. Atât de tare, încât o lasă fără suflare.

  Zanzibarezul – Jurnalul unui lunatic în Zanzibar de Ciprian Iftime - recenzie carte

La întoarcerea acasă piticii se sperie văzând-o pe Albă ca zăpada fără suflare, dar rup imediat cingătoarea. Astfel, Albă ca zăpada își revine. Apoi piticii îi spun ca de azi înainte să nu mai deschidă ușa nimănui.

Dar la palat împărăteasa află din nou că Albă ca zăpada trăiește. Se deghizează într-o bătrânică și pornește în pădure. O convinge pe Albă ca zăpada să cumpere un pieptene și când i-l pune în păr, otrava își face numaidecât efectul.

Piticii o găsesc din nou pe Albă ca zăpada fără viață, dar descoperă pieptenul și îl scot imediat, iar fata își revine.

De această dată, împărăteasa se deghizează într-o țărancă și fiindcă Albă ca zăpada nu voia să-i deschidă, îi propune doar să guste din mărul său. Ca să o convingă, gustă și ea din cealaltă jumătate. Dar mărul era otrăvit doar pe jumătate.

Imediat ce Albă ca zăpada mușcă din jumătatea otrăvită cade fără viață.

Piticii încearcă în zadar să descopere ce s-a întâmplat. O jelesc trei zile și cum frumusețea fetei nu pălea, hotărăsc să o pună într-un sicriu de cleștar pentru a o vedea mereu.

După multă vreme pe acolo a trecut un prinț și, văzând sicriul, s-a îndrăgostit pe loc de Albă ca zăpada. Astfel, i-a rugat pe pitici să-l lase să o ia cu el. Dar unul din slujitori s-a împiedicat în timp ce căra sicriul și bucata de măr otrăvit a sărit din gâtul Albei ca zăpada.

  Domnu Trandafir, rezumat după Mihail Sadoveanu

Aceasta și-a revenit și văzându-l pe prinț a prins și ea drag de el. Ajunși la palat au pregătit nunta la care a fost invitată și mama ei vitregă. Însă aceasta află de la oglindă că din nou nu mai este cea mai frumoasă din țară și că locul i-a fost luat de tânăra domniță.

De ciudă se prezintă la nuntă, iar când observă că tânăra domniță nu e nimeni alta decât Albă ca zăpada, se urâțește de furie. O ia la fugă și nimeni nu a mai auzit de ea de atunci.

Prințul și Albă ca zăpada au făcut o nuntă mare și frumoasă și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.

Sfârșit.


Dacă ți-a plăcut Albă ca zăpada – rezumat, vezi și Frumoasa din pădurea adormită – rezumat și întreaga selecție de rezumate cărți.

Lectură plăcută!

Imagine: AA Design Interior

3 thoughts on “Albă ca zăpada – rezumat după Frații Grimm

Lasă un răspuns

elefant.ro