Cartea Vindecarea copilului interior de Stefanie Stahl este cea mai bună carte de psihologie citită până acum. Și am citit câteva.
Este bine structurată, informațiile sunt exprimate într-un mod simplu și ușor de înțeles. Iar cel mai important, cuprinde o parte practică cu numeroase exerciții ce te vor ajuta cu adevărat.
Vindecarea copilului interior – detalii carte
Titlu original: Das Kind in dir muss Heimat finden
Titlul în engleză: The Child in You
Publicare: Litera, 2019, 272 pag
Prima publicare: 2015, Germania
Gen: psihologie, neuroștiință, dezvoltare personală
Nota mea: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ /5
Nota Goodreads: 4.13 /5
Cartea este disponibilă pe:
Despre autoare
Stefanie Stahl (n. 1963) este psiholog și autor german a numeroase cărți de psihologie și dezvoltare personală. De asemenea, Stefanie Stahl ține și diferite seminare în special pe tema stimei de sine și a atașamentelor.
Vindecarea copilului interior – prezentare carte
Această carte are ca temă principală traumele din copilărie și modul în care ne influențează ele viața de adult. Mai mult, acestea stau la baza nefericirii noastre, întrucât influențează calitatea relațiilor cu cei din jur.
Pentru o structurare cât mai clară, autoarea folosește în carte două instanțe ale copilului interior: copilul umbră și copilul lumină. În plus, folosește și noțiunea de adult sau observator.
Copilul umbră este cel care a înmagazinat toate traumele sau situațiile din copilăriei care l-au făcut să aibă diferite convingeri ce nu-i permit ca adult să fie fericit.
Astfel, când, ca și adult anumite situații pun sare pe rănile din copilărie, acționăm conform unor mecanism de apărare pe care le-am deprins în copilărie și care în prezent nu ne permit să avem relații armonioase și fericite.
Pe de altă parte, copilul lumină este esența noastră. Starea noastră pură, nealterată. Când suntem în contact cu copilul nostru lumină ne dăm voie să fim noi înșine și să ne bucurăm de viață.
Esența acestei cărți constă în cum este întărit copilul-lumină și alinat copilul-umbră.
Iar cea de-a treia instanță, adultul este cel care poate observa când întrăm în convingerile greșite ale copilului umbra ce ne pot sabota fericire, face un pas înapoi și privește detașat. Astfel, din poziția de observator îl poate consola pe copilul umbră și poate lua decizii mai înțelepte.
Există prin urmare părți copilărești în noi și părți adulte, și există un plan conștient și un plan inconștient ale psihicului nostru.
Cartea cuprinde și o parte practică cu numeroase exerciții. Poți descoperi astfel care sunt convingerile pe care copilul umbră din tine le-a dezvoltat și ce mecanisme de apărare a creat. Îți poți cunoaște mai bine copilul lumină, care sunt atuurile dar și valorile de bază. Iar apoi poți integra cele două părți ale tale și cu ajutorul adultului din tine (observatorul) să iei decizii conștiente ce vor duce la o viață mai împlinită.
Sentimentele pe care le avem, precum sentimentul eșecului în viață, depind în principal de temperamentul nostru înnăscut și de experiențele noastre din copilărie.
Familia este mediul prin care primim experiențele întipărite în noi – bune sau rele. De la genetică la caracter.
Recenzie
Vindecarea copilului interior este cartea pe care am citit-o între ani. Prima jumătate, în 2020, iar cealaltă, în 2021.
Nu aveam în plan să citesc cartea, dar văzând-o în bibliotecă, am răsfoit-o puțin și până să-mi dau seama deja o citeam. Așa am pățit și cu Muzici și faze.
Lecturând cartea am avut senzația unei conversații cu un psihoterapeut care prin întrebările și ghidarea sa deschidea tot mai multe uși în interiorul meu.
Iar când mă recunoșteam în descrieri, venea apoi și explicația pentru a putea înțelege mai bine.
Toată această incursiune în copilărie poate fi dureroasă, în funcție de experiențele fiecăruia. Dar doar așa îți poți descoperi convingerile greșite despre tine, care te împiedică azi să ai o viață frumoasă.
Oferă cartea informații noi?
Mi-a plăcut mult cartea. Iar deși informațiile prezentate nu sunt noi pentru mine, mi-a plăcut forma în care sunt expuse. Astfel, am înțeles mult mai bine.
Autoarea prezintă informații din neuroștiință, dar oferă și punctul ei de vedere bazat pe experiența în cabinet cu clienții.
Tangențe cu cartea Curajul de a nu fi pe placul celorlalți?
Cartea de pe locul doi din topul meu de cărți de dezvoltare personală este Curajul de a nu fi pe placul celorlalți (vezi recenzia). A fost pe locul întâi până să citesc Vindecarea copilului interior.
În timp ce Curajul de a nu fi pe placul celorlalți (vezi citate din carte) prezintă mai mult o idee filosofică, Vindecarea copilului interior prezintă informații din neuroștiință și psihologie rezultate în urma unor cercetări.
Însă, am întâlnit în ele o idee de bază asemănătoare. Aceea cum că multe suferințe și nefericiri din viața noastră se trag din relațiile și conflictele cu oamenii și mai puțin din “loviturile” vieții. Peste acestea din urmă putem trece mai ușor.
Plusul îl are cartea Vindecarea copilului interior care vine la pachet cu un set de exerciții practice prin care oamenii își pot identifica “slăbiciunile” și pot schimba ceva.
În schimb, Curajul de a nu fi pe placul celorlalți prezintă o idee. Atât. Și știm cu toții că simplul fapt de a cunoaște ceva, nu ne ajută prea mult.
Așadar, nu m-am mirat când am văzut că aceste două cărți se vând împreună, alături de cartea Curajul de a fi fericit.
Totuși, ce este diferit la cele două cărți?
Deși au o idee asemănătoare, cea a suferinței provocare de relațiile interumane, ideile de bază ale cărții sunt diametral opuse.
În timp ce Vindecarea copilului interior vorbește despre traumele din copilărie și cum le putem depăși, cartea Curajul de a nu fi pe placul celorlalți se bazează pe filosofia adleriană care respinge total ideea de traumă.
Cu toate astea, vă recomand să citiți ambele cărți pentru a descoperi mai multe.
Vindecarea copilului interior – cheia spre fericire?
Cum spuneam, mi-a plăcut mult cartea Vindecarea copilului interior. Am reușit să descoper lucruri noi la mine și pași spre mai bine.
Singurul om pe care-l putem influența este propria noastră ființă.
Dar consider că fericirea nu o poți descoperi într-o carte. Sau cel puțin secretul fericirii. Ba chiar cred că e prea blazat să spun fericire. E vorba mai mult despre sensul vieții, pe care toți îl căutăm și credem că vom fi împliniți când îl vom descoperi.
Deși nu cred că această carte ne dezvăluie rezolvarea la toate problemele noastre, cu siguranță ne poate ajuta.
Vindecarea copilului interior – citate
Îți voi lăsa mai jos câteva citate sugestive care te vor ajuta să-ți formezi o idee mai amplă despre carte.
N-ai nici o vină pentru comportamentul părinților tăi,
Copilul din tine crede în continuare că e mic și că lumea din afară este alcătuită din mama și tata.
Nu ai venit pe lume pentru a corespunde așteptărilor semenilor tăi.
Tot ce trebuie să înțelegi este că ești liber să-ți modelezi singur percepția, gândurile și sentimentele.
Acceptarea de sine este premisa pentru relaxare și o dezvoltare viitoare înfloritoare.
Exersează bunăvoința față de tine însuți. Bunăvoința nu e doar esența oricărei legături interumane, ci este și foarte importantă pentru a face pace cu copilul-umbră din tine.
Gândește-te mereu că ești, încă de la naștere, o stea strălucitoare.
Ești răspunzător pentru fericirea ta.
Altruismul produce în creier efecte similare cu sexul sau cu mâncatul unei tablete de ciocolată. Când avem sentimentul că acțiunile noastre servesc unor valori superioare și, în acest sens, comunității sau doar unui singur om, asta ne poate produce o stare de mulțumire în adâncul sufletului.
Fericirea este o abilitate care poate fi antrenată ca un mușchi.
Creierul nostru nu deosebește prea bine realitatea de imaginație.
Nu doar dispoziția influențează atitudinea corporală, ci și reciproc: atitudinea corporală ne influențează dispoziția.
Cunoașterea de sine sinceră poate fi extrem de eliberatoare, pentru că reduce teama.
Consideră că este obligația ta să te bucuri cât mai mult posibil de viață și s-o savurezi.
Permite-ți deci să te bucuri de viață cât de des poți.
Abia când devii autentic și-ți asumi răspunderea pentru tine însuți, pot să apară armonia și apropierea adevărate.
Fă totul ca să fii mai fericit și mai mulțumit și nu aștepta ca partenerul tău să se schimbe.
Activitatea are efect antidepresiv și ne poate aduce în starea de uitare de sine, atât de eliberatoare pentru viața sufletească.
Pasiunile și interesele te ajută să fii împlinit.
Nu aștepta să se întâmple ceva din afară, ci modelează-ți viața singur, în toate privințele.
Nu este important să fii frumos, perfect sau puternic. Important e să fii împăcat cu tine.
Recomandări
Recomand cartea Vindecarea copilului interior tuturor celor pasionați de cărți de dezvoltare personală, e un musai.
Însă, recomandarea mea după ce am citit numeroase cărți de dezvoltare personală este că acest gen de cărți trebuiesc citite cu moderație și prudență pentru a nu te trezi copleșit de sumedeniea de informații, dar și de ideile noi care poate sunt contrare credințelor tale actuale.
Dacă ți-a plăcut cartea Vindecarea copilului interior de Stefanie Stahl, vezi și cartea Creierul copilului tău.