Recenzii

”Dama cu camelii”-Alexandre Dumas fiul

Dama cu camelii de Alexandre Dumas
Cartea ”Dama cu camelii” a apărut la Editura Corint, colecția Clasicii Literaturii Universale în anul 2013 și are 224 de pagini.

Rating: ⭐⭐⭐⭐⭐/5
Rating Goodreads: 3.99/5

Cartea poate fi achiziționată de pe elefant.ro, libris.ro și cartepedia.ro.

Alexandre Dumas fiul (1824–1895) este un scriitor francez, fiul lui Alexandre Dumas. 

Alte opere cunoscute ale autorului:

  • Diana de Lys (1851)
  • Trei oameni tari  (1850)
  • Acuzatul (1866)
Romanul “Dama cu camelii” a fost publicat prima dată în anul 1848 sub titlul „La Dame aux Camelias”.

În 1852, romanul a fost pus în scenă la Teatrul Vaudeville din Paris, iar la un an distanță, Giuseppe Verdi a creat „La Traviata”, o operă în trei acte, pornind de la acest roman. 

Alexandre Dumas fiul a scris “Dama cu camelii” când avea 23 de ani și a fost inspirat de dragostea sa pentru celebra curtezană Marie Duplessis. Astfel, romanul poate fi considerat o semi-biografie. 

Florile preferate ale lui Marie erau cameliile și le utiliza pentru a-și informa amanții despre disponibilitatea ei. Cele albe dădeau cale liberă, iar cele roșii îi anunța subtil că este la menstruație.

“Dama cu camelii” – scurt rezumat

Romanul debutează cu scoaterea la licitație a tuturor lucrurilor ce au aparținut lui Marguerite Gautier, o curtezană care a murit de curând de tuberculoză.

La licitație, povestitorul reușește să obțină un roman, Manon Lescaut, ce a aparținut tinerei femei. Atenția îi este atrasă de dedicația scrisă în carte. 

A doua zi, la ușa lui apare un tânăr, Armand, care îl roagă să vadă romanul, mărturisind că el este autorul declarației, între el și Marguerite existând o foarte strânsă legătură.

Armand este profund îndurerat de faptul că a ajuns prea târziu la Marguerite și nu a mai reușit să își ia rămas bun. Între ei a fost o poveste de dragoste tumultoasă, cu sentimente de nestins.

În starea de îndurare și disperare în care se afla, Armand cere ca Marguerite să fie deshumată pentru a o mai vedea o dată.

Din acest punct al romanului, Armand începe să-i relateze povestitorului cum s-a îndrăgostit de Marguerite și ce s-a întâmplat între ei, ajungând până în momentul prezent.

Asistăm, astfel, la
o poveste de dragoste intensă și foarte emoționantă care m-a impresionat până la lacrimi.


Alexandre Dumas, alături de Balzac reprezintă autorii primelor mele pasiuni literare, iar ”Dama cu camelii” este una dintre acestea. 

Așadar, recomand cartea “Dama cu camelii” cititorilor pasionații de povești de dragoste epice și de lecturi clasice.


Lectură plăcută!

 

0 thoughts on “”Dama cu camelii”-Alexandre Dumas fiul

Lasă un răspuns