Recenzii

Recenzie Copila de zapada-Eowyn Ivey

Copila de zapada de Eowyn Ivey”Copila de zapada” este o carte magica, dar totusi crunt de reala. O carte despre greutatile, dar si frumusetile vietii, despre speranta si mai presus de toate despre iubire. Despre natura si ciclul ei, aidoma ciclului vietii. Despre salbaticie si aspritatea iernii. Despre copilarie si inocenta. Despre durere si suferinta, dar si despre puterea de a merge mai departe.

Rating: ⭐⭐⭐⭐

Cartea a aparut la Editura Polirom in anul 2012.

Este o carte bine scrisa care mi-a placut. Este impartita in trei capitolele. De departe, cel mai mult mi-a placut ultimul capitol, unde se infiripa si o poveste de dragoste care m-a dus putin cu gandul la cartea „Palatele verzi”. De cum deschizi cartea, te afunzi in tinutul inghetat, Alaska. Vei fi una cu iarna, cu peisajele si personajele. Descrierele sunt superbe. Este redata toata frumusetea iernii, dar si suferintele venite odata cu ea.

Am mai citit o cartea despre tinutul inghetat al Rusiei, „Printesa lupilor”, dar aceasta parca a captat si mai bine iarna in mijlocul naturii, a padurii, a salbaticiei.

Desi am zis ca mi-a amintit pe alocuri de alte doua carti, cartea este foarte originala si deloc previzibila. E o placere sa o citesti.

Primelor doua capitole le-as da nota 3 din 5, dar ultimul capitol mi-a placut atat de tare incat intregii carti ii dau nota 4.

Personajele principale  din ”Copila de zapada” sunt: Mabel, Jack, Faina, Garrett, George, Esther.

Mabel si Jack s-au mutat in tinutul departat, Alaska, pentru a putea fi doar ei doi. Cei doi aveau aproape cincizeci de ani si nu aveau copii. In urma cu cativa ani, Mabel nascuse un prunc mort, ceea ce a lasat o mare rana in sufletul ei, intrucat isi doreau  foarte mult copii.

Desi venisera in Alaska pentru a fi doar ei doi si pentru a-si trai iubirea departe de alti oameni, intre ei plutea acum o raceala apasatoare. Nu vorbeau decat lucrurile necesare. Nu se mai comportau de mult ca sot si sotie.

Jack era tot timpul pe camp, iar Mabel se ingrijea de casa. Intr-una din zile, aburii negri ai depresiei o facusera sa se avantureze pana la raul periculos, dar ceva a determinat-o sa se razgandeasa.

Dar iata ca, a dat prima ninsoare. Cuprinsa de aceasta vraja, Mabel isi simte sufletul inaltandu-se. Reuseste sa il capteze si pe Jack in starea ei si ajung sa se joace cu zapada, culminand cu crearea unei fetite din zapada.

Insa a doua zi, aceasta a disparut…

Acesta este inceputul povestii. O aura magica cade asupra fetitei. Printr-un crampei, Jack pare ca o vede fugind in padure. Sau poate i s-a parut… Mabel isi aminteste de o carte de-a tatalui ei in care era relatata povestea unei fetite de zapada. Dar asa ceva nu e posibil. Sau este? Vei afla, daca vei decide sa citesti cartea.

”Copila de zapada” de Eowyn Ivey mi-a intrat la suflet. Am gustat putin din iarna inainte ca ea sa-si puna cu adevarat piciorul pe teritoriul tarii noastre. Erau momente cand imi doream sa fie afara un ger de crapa pietrele asa cum era descris in carte. Asa de feeric era prezentat momentul.

Cu siguranta recomand aceasta carte. O carte ce impina perfect realul cu irealul.

”Nu stim niciodata ce are sa se intample, nu? Viata ne arunca mereu incolo si-ncoace. In asta consta aventura. Nu stii unde o sa ajungi si cum o sa te descurci. Totul este un mister, iar daca pretindem altceva, nu facem decat sa ne mintim.”

”Era ca un vis fantastic: oftaturile tacute ale Fainei si, din cand in cand, gheata raului trosnind si crapand, ramurile copacilor plesnind in ger; stelele pretutindeni in noaptea larga si adanca, intrerupte doar de orizontul zimtat al pasunii montane. Spectacolul de lumini de dincolo de piscuri a izbucnit in cioburi luminoase, verzi-albastrii, ca de foc muribund, ce se valureau si se rasuceau iar apoi se roteau in cerc, devenind panglici purpurii ce se intindeau in sus.”

Lectura placuta!

S-ar putea să-ți placă și :

Cele mai frumoase cărți de Crăciun

Lista cărților cu povești de iarnă și povești de Crăciun citite 

Top 10 cele mai frumoase poezii de iarnă și Crăciun

 

 

0 thoughts on “Recenzie Copila de zapada-Eowyn Ivey

Lasă un răspuns