Rezumate

În Nirvana – rezumat după Ion Luca Caragiale

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

În Nirvana este un articol (al cărui rezumat îl găsești mai jos) scris de Ion Luca Caragiale ca un omagiu adus poetului Mihai Eminescu. Articolul a fost scris la trei zile după moartea acestuia, iar pe 20 iunie 1889 a fost publicat în Constituționalul. Ulterior a fost inclus în volumul Momente, schițe, amintiri publicat în 1908.

În Nirvana, rezumat

Naratorul povestește cum în urmă cu mai bine de douăzeci de ani l-a cunoscut pe Mihai Eminescu.

Actorul cu care locuia în gazdă i-a spus despre un tânăr talentat care scria poezii și pe care l-a adus cu el din provincie.

elefant.ro

Naratorul este impresionat de frumusețea tânărului de șaptesprezece ani care s-a prezentat cu numele de Mihail Eminescu.

Discuția cu tânărul băiat îl încântă și-l roagă în cele din urmă să-i citească una din poeziile sale. Aceasta era dedicată unei tinere de care Eminescu era îndrăgostit.

A doua zi însă, Eminescu nu a mai avut aceeași dispoziție pentru conversații întrucât tânăra nu se declarase prea impresionată de poezia lui.

Dar după încă o zi și un somn binemeritat, îi trece și își reia discuțiile cu noul său prieten.

Naratorul declară că pe întreg parcursul vieții sale Eminescu a fost așa cum la cunoscut atunci. Un om al contradicțiilor și al extremelor. Ceea ce l-a ajutat ca artist, dar l-a măcinat ca om.

  Cartea nunții - rezumat

În primăvara ce a urmat Eminescu a plecat cu trupa de teatru prin Moldova, dar în toamnă nu s-a mai întors. A fost găsit de tatăl său, de loc din Botoșani și l-a trimis la Viena.

După o vreme naratorul l-a întâlnit din nou pe Eminescu. Era cu fratele său mai mare, militar, care mergea la Berlin. Acesta a avut un succes extraordinar în Academia Militară, dar la scurt timp s-a împușcat în cap.

Naratorul mai relatează cum peste câțiva ani l-a cunoscut pe tatăl lui Mihai Eminescu pe când se afla într-o vizită la București pentru a-i lăsa băiatului moștenirea părintească.

Atunci a aflat că mama lui Eminescu nu mai trăia și că amintiri neplăcute, nu doar dureroase erau legate de moartea acesteia.

libris.ro

Cu timpul, naratorul a ajuns să-i fie confident și să-l cunoască astfel cu adevărat.

Așadar, contrat convingerii multora, naratorul declară că Eminescu nu era nu om vicios și nu asta i-a adus sfârșitul. Mai mult, îl vedea ca pe un om superior.

Însă, fiecare insucces dădea naștere unui zbucium interior pe care reușea să-l depășească prin somn și retrăgându-se pentru câteva zile. După care își relua discuțiile și-i cânta naratorului Nirvana.

Însă accesele din ultima parte a vieții sale anunțau sfârșitul. Iar drumul spre Nirvana a fost dureros și strălucitor în același timp. În el se dădea ultima luptă dintre geniu și nebunie.

bookzone.ro
  Top 30 de cărți citite în 2020 de români

Naratorul mărturisește că mai mult decât a plâns moartea prietenului său, a deplâns viața plină de suferință pe care acesta a dus-o.

Iar în final declară că unul ca Eminescu nu se va mai naște și că acesta s-a întors în Nirvana “prea târziu pentru el, prea devreme pentru noi“.

nemira.ro

Sfârșit.

carturesti.ro

Nu știam de existența textului În Nirvana scris de Caragiale și mărturisesc că m-a mișcat și întristat în același timp.

Mihai Eminescu este unul din cei mai mari poeți ai României și nu numai, un adevărat geniu. Însă nu a dus o viață deloc ușoară.

El trăiește încă prin poeziile și operele sale care sunt nemuritoare și au devenit totodată o emblemă a neamului romanesc.

De aceea, te încurajez să citești poeziile lui Mihai Eminescu.


Dacă ți-a plăcut În Nirvana – rezumat, vezi și alte rezumate după Ion Luca Caragiale:


Lectură plăcută!

edituracasa.ro/

2 thoughts on “În Nirvana – rezumat după Ion Luca Caragiale

Lasă un răspuns

librariadelfin.ro
edituradiana.ro