Rezumate

Kir Ianulea – rezumat după Ion Luca Caragiale

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 5]

Nuvela Kir Ianulea de Ion Luca Caragiale, al căreia rezumat îl găsești mai jos, a fost publicată în anul 1909.

Kir Ianulea rezumat Ion luca caragiale

Cartea ce cuprinde și nuvela Kir Ianulea este disponibilă pe libris.ro

Kir Ianulea – rezumat

Acum mult timp în urmă, Dardarot, împăratul iadului l-a trimis pe Aghiuță, cel mai mic drăcușor, pe pământ pentru a vedea care-i treaba cu femeile și de ce toți bărbații dau vina pe ele când ajung în iad.

bookzone.ro

Pentru asta a primit ordin să se însoare și să trăiască cu soția sa zece ani. În tot acest timp avea să fie supus la toate necazurile și slăbiciunile omenești.

Aghiuță se întruchipează într-un bărbat frumos și în putere, se stabilește la București și cu cei o sută de mii de galbeni primiți de la împărăție își cumpără case mari cu multe slugi, în mahalaua Negustorilor.

libris.ro

Se prezintă ca fiind kir Ianulea, un negustor venit din Grecia, care la vârsta de șapte ani a rămas fără părinți, învățând să se descurce singur. Astfel, după ce a călătorit peste mări și țări, a pătimit ca tot omul și și-a construit averea, a hotărât să se așeze la casa lui.

Oamenii îl plăceau pe kir Ianulea pentru că era un om manierat și deștept, astfel, mulți încercau să își mărite fata cu el. Însă, kir Ianulea a luat-o de nevastă pe Acrivița, fata Hagiului Cănuță, renumită pentru frumusețea sa.

libris.ro
  Marele Gatsby - rezumat carte de F. Scott Fitzgerald

Blândă și supusă până a doua zi după nuntă, Acrivița schimbă foaia și bagă frica în slujnicii, iar pentru bărbatul ei nu are niciun cuvânt bun.

Dar cu cât era mai aspră Acrivița, cu atât mai mult o iubea kir Ianulea și îi făcea toate poftele. Astfel, i-a ajutat pe toți frații acesteia să-și facă un rost.

nemira.ro

Doar că, la un moment dat a realizat că lada cu galbeni a ajuns la fund. Și, presat de negustorii care îl împrumutaseră, kir Ianulea își lasă nevasta și fuge în lume.

Însă, când negustorii pornesc pe urmele lui, îi apare în cale un om pe nume Negoiță care îl ajută să scape de ei, sub promisiunea că-l va răsplăti.

libris.ro

După ce pericolul este trecut, kir Ianulea îi spune întreaga sa poveste și cum a fost trimis din iad.

Pentru a-i răsplăti ajutorul, Aghiuță îi spune că va întra în trupul unei femeie. Negoiță, când va auzi vorbindu-se în târg despre o femeie posedată, se va oferi să o vindece. În prezența lui, kir Ianulea îi va părăsi trupul, iar familia femeii îl va răsplăti pe Negoiță.

Întrucât Negoiță a cerut o sumă prea mică de la familia primei femei salvate, kir Ianulea îi mai dă o șansă și întră în trupul soției unui boier bogat. Astfel, Negoiță este răsplătit pe măsură.

  Platanos, rezumat scurt după Doina Ruști

Atunci, kir Ianulea și Negoiță își încheie socotelile și își văd fiecare de drum, cu mențiunea ca Negoiță să nu se amestece în treburile lui.

Însă, după un timp, ducându-i-se vestea, Negoiță este chemat să o vadă pe fata lui Vodă, căreia nu-i găsea nimeni leac. Dar kir Ianulea nu i se mai supune lui Negoiță, astfel, acesta pune să fie chemată Acrivița, soția lui kir Ianulea. Auzind acestea, Aghiuță părăsește numaidecât trupul fetii.

Apoi, răsplătit peste măsură, Negoiță se duce să o viziteze pe Acrivița, care, rămasă singură și fără un ban, s-a întors la tatăl său acasă.

Negoiță îi oferă 100 de galbeni drept plata unei datorii pe care o avea la soțul ei. Apoi îi spune ca ori de câte ori aude de vreo femeie că este posedată, să se prezinte în fața ei și să-i vorbească precum lui kir Ianulea. Femeia va fi salvată, iar ea răsplătită.

Ajuns în iad cu coada între picioare, pentru toate cele pătimite Aghiuță cere să se odihnească o perioadă și dorește ca nu cumva Acrivița și Negoiță să fie primiți în iad.

Astfel, Aghiuță primește dreptul la un somn de 300 de ani, iar la timpul cuvenit, Negoiță și Acrivița ajung în rai.

Sfârșit rezumat.

  La conac - rezumat după Ion Luca Caragiale

Dacă ți-a plăcut Kir Ianulea – rezumat, vezi și alte rezumate după Ion Luca Caragiale:

Te-ar putea interesa și alte rezumate:

Lectură plăcută!

4 thoughts on “Kir Ianulea – rezumat după Ion Luca Caragiale

Lasă un răspuns