Recenzii carti

Mara de Ioan Slavici – recenzie

Click to rate this post!
[Total: Average: ]

Titlu: Mara
Autor: Ioan Slavici
Prima apariție: 1906.
Nota mea: ⭐⭐⭐/5
Notă Goodreads: 3.07
Disponibilitate:elefant.ro, carturesti.ro, libris.ro


M-am hotărât să citesc Mara de Ioan Slavici după o plimbare prin Bucovina. Printre dealuri, ciobani și oi mi s-a făcut dor de un roman neaoș românesc.
Știu că unii au studiat-o pentru bac, dar nu a fost și cazul clasei mele, așadar pentru mine povestea a fost “nouă”.


Mara de Ioan Slavici – rezumat

Mara este o femeie puternică care pentru copii ei e în stare de orice. Văduvă fiind, ambiția ei crește pentru a-i vedea realizați.

elefant.ro

În paralel cu povestea Marei o urmărim și pe cea a fiicei sale, Persida, al cărei traseu către maturitate e foarte profund descris în carte.

Drumul prin copilărie, adolescență, cu primii fiori ai dragostei și până la viața de adult plină de încercări, ce o vor transforma într-o femeie puternică, asemena mamei sale, este redat cu multă măiestrie de Ioan Slavici.
Am simțit în roman și realitatea vieții cotidiene a țăranului la vremea respectivă, rolul limitat, supus al femeii, dar și războiul care amenința viitorul tinerilor.


Mara de Ioan Slavici este un roman atât de diferit zilelor noastre, dar care ne ajută să ne cunoaștem rădăcinile și a vedea, prin urmare, evoluția sau stagnarea în anume concepții sau comportamente.
Foarte prezentă este și biserica în relatarea evenimentelor, ai căror oameni dețineau autoritatea supremă în cadrul vremii respective.
Întâlnim, astfel, multe superstiții și credințe, poate de neconceput azi. Cum ar fi aceea că doi tineri nu se pot căsători dacă unul din părinți nu le dă binecuvântarea.
M-am delectat cu imagini vizuale superbe. Am simțit apele reci ale Mureșului și vântul rece.
Chiar dacă romanul se numește Mara, aceasta mi s-a părut mai mult un personaj secundar odată cu trecerea paginilor. Așadar, am urmărit cu interes zbuciumul interior al Persidei și am sperat în împlinirea povestii de dragoste ce se înfiripa.


Mi-a plăcut cartea Mara și mi-a potolit puțin dorul de românesc, de autentic

  Dama cu camelii, carte de Alexandre Dumas fiul - recenzie

, de viața la țară și de graiul specific.

Mara este o carte frumoasă care vorbește despre rădăcinile noastre. Mă bucur că nu am ratat-o.


Lectură plăcută!

Vezi și alte recenzii sau rezumate.

libris.ro

5 thoughts on “Mara de Ioan Slavici – recenzie

Lasă un răspuns

librariadelfin.ro
edituradiana.ro