Recenzii

“Mara” – carte de Ioan Slavici (recenzie)

Mara carte de ioan slavici recenzie

Romanul “Mara” de Ioan Slavici a fost publicat pentru prima dată în anul 1906.
Rating: ⭐⭐⭐/5

Rating Goodreads: 3.07

Cartea poate fi achiziționată de pe elefant.ro, carturesti.ro sau libris.ro, unde găsești o mare varietate de ediții.


M-am hotărât să citesc cartea “Mara” de Ioan Slavici după o plimbare prin Bucovina. Printre dealuri, ciobani și oi mi s-a făcut dor să citesc un roman neaoș românesc.
Știu că unii au studiat-o pentru bac, dar nu a fost și cazul meu, așadar pentru mine povestea a fost “nouă”.


“Mara” de Ioan Slavici – descriere

Mara este o femeie puternică, care pentru copii ei e în stare de orice. Văduvă fiind, ambiția ei crește pentru a-i vedea realizați.

În paralel cu povestea Marei o urmărim și pe cea a fiicei acesteia, Persida, al cărei traseu către maturitate e foarte profund descris în carte.

Drumul prin copilărie, adolescență, cu primii fiori ai dragostei și până la viața de adult plina de încercări, ce o vor transforma într-o femeie puternică, asemena mamei sale este redat cu multă măiestrie de Ioan Slavici.
Am simțit în roman și realitatea vieții cotidiene a țăranului la vremea respectivă, rolul limitat, supus al femeii, dar și războiul care amenința viitorul tinerilor.


Mara” este un roman atât de diferit zilelor noastre, dar care ne ajută să ne cunoaștem rădăcinile, și a vedea prin urmare evoluția sau stagnarea în anume concepții sau comportamente.
Foarte prezentă este și biserica în relatarea evenimentelor, ai căror oameni dețin autoritatea supremă în cadrul vremii respective.
Întâlnim astfel multe superstiții și credințe, poate de neconceput azi. Cum ar fi aceea că doi tineri nu se pot căsători dacă unul din părinți nu le dă binecuvântarea.
M-am delectat cu imagini vizuale superbe. Am simțit apele reci ale Mureșului și vântul rece.
Chiar dacă romanul se numește “Mara”, aceasta mi s-a părut mai mult un personaj secundar, odată cu trecerea paginilor. Așadar, am urmărit cu interes zbuciumul interior al Persidei și am sperat în împlinirea povestii de dragoste ce se înfiripa.


Mi-a plăcut cartea “Mara” și m-a hrănit cu emoțiile de care îmi era dor. Dor de românesc, autentic, viața de la țară și graiul specific.

Mara” este o carte frumoasă care vorbește despre rădăcinile noastre. Mă bucur că nu am ratat-o.


Lectură plăcută!

2 thoughts on ““Mara” – carte de Ioan Slavici (recenzie)

Lasă un răspuns