Rezumate

Prinț și cerșetor, rezumat după Mark Twain

Click to rate this post!
[Total: 40 Average: 4.7]

Cartea Prinț și cerșetor de Mark Twain al cărui rezumat îl redau mai jos, a fost publicată prima dată în anul 1881 în Anglia sub titlul The Prince and the Pauper.

Print și cerșetor rezumat

Cartea este disponibilă pe:

bookzone.ro

Prinț și cerșetor – rezumat

Pe la jumătatea secolului al VI-lea, în Londra se nasc în aceeași zi doi băieți, dar în familii diferite. Eduard, fiul regelui Henry al VIII-lea și Tom, născut într-o familie de cerșetori și bețivi.

libris.ro

Lui Tom îi plăcea să citească și își dorea să trăiască și el lucrurile minunate din cărți. Dar cel mai mult, își dorea să întâlnească un prinț adevărat.

Și, iată că, într-o zi ajunge la curtea regelui și-l vede pe Eduard. Acesta îl salvează de gărzi și îl ia în camera sa.

libris.ro

Aici este fascinat de viața lui Tom și decid să facă schimb de haine. În acel moment își dau seama cât de mult seamănă.

În continuare, Eduard, văzând semnele de lovituri pe corpul lui Tom merge să-l certe pe ostașul care făcuse asta.

nemira.ro

Însă, fiind cu hainele de cerșetor pe el, a fost numaidecât alungat de la palat.

  Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald - recenzie

A hoinărit pe străzile Londrei până a fost găsit de tatăl lui Tom. Acesta văzând că “fiul” lui se face că nu-l cunoaște și că se crede prințul Angliei, i-a tras o mamă de bătaie.

libris.ro

Și, în timp ce Eduard se chinuia în mahala, Tom ducea o viață de prinț. Însă, simțindu-se un impostor a început să mărturisească cine este. Prin urmare a început să circule la palat zvonul că prințul a înnebunit.

Eduard duce o viață grea în familia lui Tom, apoi printre vagabonzi și țărani. Observă astfel cum este de fapt viața în interiorul regatului său și își propune să fie un conducător milostiv.

După mai multe abuzuri, Eduard este salvat de către Miles Hendon, un fost conte ajuns pe drumuri după ce fusese trădat de fratele său. Alături de acesta trece prin mai multe peripeții, ajunge chiar și la închisoare.

Când aude vestea morții tatălui său, Eduard știe că acum el este noul rege. Însă nu i se permite să ajungă la palat.

Dar, după un timp, ajunge la curte fix în ziua încoronării lui Tom.

Deși nimeni nu l-a crezut când a mărturisit cine este, a reușit să demonstreze asta prin dezvăluirea locului în care a ascuns Sigiliul Regal care îi fusese încredințat și doar adevăratul prinț putea ști unde se află.

  Ciuboțelele Ogarului - rezumat după Călin Gruia

Astfel, cei doi băieți și-au reluat locurile, spre ușurarea ambilor. Miles Hendon a fost răsplătit pentru ajutorul oferit prințului și i-a fost redat titlul de conte și întreaga avere. Și Tom a fost răsplătit pentru întreaga perioadă în care a condus țara și a fost numit Finul Regelui.

Deși a decedat la o vârsta fragedă, Eduard a fost un rege bun și blând, cunoscând îndeaproape suferința și neajunsurile poporului său.


Dacă ți-a plăcut Prinț și cerșetor – rezumat, vezi întreaga categorie de rezumate.

5 thoughts on “Prinț și cerșetor, rezumat după Mark Twain

Lasă un răspuns