Rezumate

Marele Gatsby – rezumat carte de F. Scott Fitzgerald

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 3.3]

Acest articol cuprinde rezumatul întregii cărți Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald, dacă vrei să vezi părerea mea despre carte, cât și alte detalii, citește Marele Gatsby – recenzie.

Marele Gatsby rezumat carte

Cartea este disponibilă pe:

Marele Gatsby – rezumat

Relatarea romanului începe în anul 1922 când Nick Carrawey tocmai s-a mutat într-o casă simplă din West Egg din Long Island, aproape de New York. Casa e poziționată într-un cartier de vile luxoase. Așa ajunge să-l cunoască pe Marele Gatsby, care locuiește lângă el într-o vilă fabuloasă, unde dă petreceri fastuoase la care se adună multă lume bună.

bookzone.ro

În apropiere, de cealaltă parte a golfului locuiește verișoara lui Nick, Daisy. Aceasta este căsătorită cu Tom Buchanan, fostul coleg de facultate al lui Nick, și duce o viață de lux.

În timpul vizitei pe care le-o face, Nick o cunoaște pe Jordan Baker, o jucătoare de golf și descoperă că Tom are o amantă, de care știe și Daisy.

libris.ro

Amanta acestuia este Myrtle Wilson, soția unui mecanic cu care Tom mai face afaceri.

Pe seama lui Gatsby și a averii sale umblă tot felul de zvonuri. Dar la un moment dat Marele Gatsby i se destăinuie lui Nick.

libris.ro
  Frumoasa din pădurea adormită - rezumat după Frații Grimm

Jay Gatz, pe numele său adevărat, a fost un copil sărac, apoi a fugit de acasă. Întors din război, mânat de dragostea pentru o fată intră în afaceri mai mult sau mai puțin legale și se îmbogățește.

Nick descoperă că fata în cauză este tocmai Daisy și că pentru ea se mutase aici și cumpărase vila imensă în care dădea petreceri renumite, sperând că va apărea și ea la un moment dat.

nemira.ro

Dar Daisy nu venise niciodată la petrecerile lui. Astfel, îl roagă pe Nick să aranjeze o întâlnire la el acasă. Această întâlnire are loc, Daisy îl recunoaște și de atunci continuă să se vadă pe ascuns.

Într-o zi, însă, Tom îl invită pe Nick și pe Gatsby la masă și remarcă privirile dintre el și soția sa. De ceva timp începuse să-i cerceteze trecutul și modul în care și-a construit averea.

libris.ro

Înfuriat, propune să meargă împreună în oraș, însă face schimb de mașini cu Gatsby și o trimite pe Daisy cu acesta. Tom pornește la drum cu Nick și Jordan în mașina lui Gatsby.

Tom oprește la benzinăria lui George Wilson, soțul amantei sale și află că acesta își bănuiește soția de infidelitate și că din acest motiv au de gând să plece.

  Emil și detectivii, rezumat carte de Erich Kastner

Ajunși la hotel, tensiunea crește și Tom își dă bănuielile pe față. Gatsby și Daisy nu neagă nimic, dar Tom dezvăluie cine este Gatsby cu adevărat, bulversând-o pe Daisy.

Tom îi forțează pe Daisy și pe Gatsby să se întoarcă împreună spre casă, dar de această dată cu mașina lui Gatsby.

La întoarcere Tom descoperă că în fața garajului lui George Wilson a avut loc un accident, iar Myrtle a fost omorâtă. Martorii povestesc despre o mașină galbenă sport și pe îndată Wilson o recunoaște ca fiind mașina cu care Tom trecuse pe la el în acea după amiază. Tom reușește însă să-l convingă că nu el se afla în mașină.

Mai târziu, Nick descoperă că la volan se afla de fapt Daisy care a recunoscut-o pe Myrtle pe marginea drumului.

A doua zi, înnebunit de durere, George Wilson pornește pe urmele mașinii galbene, al cărei proprietar era convins că fusese amantul soției sale.

Mai târziu în acea zi Marele Gatsby este găsit mort la el acasă, iar alături se afla cadavrul lui Wilson. Acesta din urmă îl împușcase, apoi se sinucise. Polițiștii reconstituiesc traseul lui Wilson până la Gatsby, dar sunt câteva ore în care nu pot descoperi ce a făcut acesta.

Nick pregătește înmormântarea. Iar spre marea sa dezamăgire, dintre toți oamenii care se prezentau la petrecerile Marlelui Gatsby, la înmormântare, alături de tatăl lui Gatsby, a venit un singur om. Nici Daisy nu a mai dat vreun semn de viață. Nick aflat că a fugit cu Tom.

  Kir Ianulea - rezumat după Ion Luca Caragiale

După un timp, Nick se întâlnește întâmplător cu Tom și îi este confirmată bănuiala. În cele câteva ore pe care polițiștii nu le-au putut reconstitui în cazul lui Wilson se pare că acesta le petrecuse la Tom. El fiind acela care i-a spus cine este proprietarul mașinii cu care a fost ucisă soția sa. Pentru ceea ce făcuse, Tom nu avea nici un o remușcare.

Sfârșit!


Te-ar putea interesa și alte rezumate.

5 thoughts on “Marele Gatsby – rezumat carte de F. Scott Fitzgerald

Lasă un răspuns