Recenzii

Un băiat numit Crăciun de Matt Haig (recenzie)

Un băiat numit Crăciun de Matt Haig (recenzie)Am spus-o de mai multe ori și am s-o repet: iubesc cărțile cu povești pentru copii, în special cele cu povești de iarnă, sau cu povești de Crăciun.

Rating: ⭐⭐⭐⭐⭐

Anul acesta, spiritul Crăciunului m-a surprins mai devreme, cam de prin luna august. Astfel, până în luna noiembrie am citit deja câteva cărți de Crăciun :

 • Poveste de Crăciun de Charles Dickens,
 • 24 de povești în așteptarea Crăciunului,
 • Un băiat numit Crăciun de Matt Haig
 • Fetița care a salvat Crăciunul de Matt Haig,
 • The Night Before Christmas de Clement Moore
 • Păzea, se-ntoarce Moș Crăciun! de Pascal Bruckner. Însă această carte m-a luat puțin prin surprindere, nefiind ce mă așteptam.
 • Am citit și Cronicile din Narnia 2, Leul,vrajitoarea și dulapul care poate fi o lectură frumoasă pentru această perioadă întrucât acțiunea se petrece într-un tărâm al iernii unde apare și Moș Crăciun.
 • Includ aici și Fram, ursul polar datorită zăpezilor, ghețurilor și gerului care abundă în carte.

Cartea de față, “Un băiat numit Crăciun” cuprinde tot ceea ce așteptam de la o carte de Crăciun : magie, bunătate, bucurie, zăpadă, reni, spiriduși, elfi, polul Nord, etc.

A fost o adevărată delectare această lectură, de aceea am citit imediat și partea a doua, “Fetița care a salvat Crăciunul” și abia aștept să citesc și partea a treia “Eu și Moș Crăciun”. Mai mult îmi doresc să citesc și “The Truth Pixie” o carte despre Zâna Adevărului, personaj ce se regăsește și în primele două volume.

Matt Haig (n. 1975) este un jurnalist și scriitor britanic. Printre cele mai cunoscute cărți ale sale se numără:

Ficțiune:

 • The last family in England – 2004
 • Pădurea umbrelor – 2007
 • Runaway Troll – 2008
 • Umani – 2013
 • Băiatul Echo – 2014
 • Un băiat numit Crăciun – 2015
 • Fetița care a salvat Crăciunul – 2016
 • Cum să oprești timpul – 2017
 • Eu și Moș Crăciun – 2017
 • The Truth Pixie – 2018

Non-ficțiune:

 • Câteva motive să iubești viața – 2015
 • Gânduri de pe o planetă nervoasă – 2018

“Un băiat numit Crăciun” a apărut în anul 2016 la Editura Nemira, Colecția Nemi, are 272 de pagini și este ilustrată de Chris Mould. Cartea, cu titlul original “A Boy Called Christmas” s-a bucurat de un real succes. A fost tradusă în peste 20 de limbi și urmează să fie ecranizată.


Cartea spune povestea lui Nikolas, un băiat de 11 ani, orfan de mamă care trăia în Finlanda.

“Nikolas era un băiat care credea în fericire, în același fel în care credea în elfi, în troli și-n spiriduși, dar de fapt, nu văzuse niciodată cu ochii lui un elf, un trol sau un spiriduș și, tot așa, nici fericirea adevărată nu o cunoscuse.”

Acesta locuiește cu tatăl său la marginea pădurii într-o casă sărăcăcioasă. La un moment dat, tatălui său i se oferă promisiunea unei sume mare de bani în schimbul unei expediții spre Nordul îndepărtat în scopul găsirii satului Elfilor.

“Elfii locuiau într-un tărâm magic, un sat numit Elfhelm, acoperit de nea și înconjurat de dealuri împădurite.”

Astfel, Nikolas este lăsat în grija mătușii sale care nu se purta prea bine cu el, acesta ajungând să doarmă sub cerul liber și să mănânce ce găsea prin pădure.

“Chiar și în acele timpuri, când majoritatea mătușile erau răutăcioase și groaznice, mătușa Carlotta era deosebit de rea.”

“Era o femeie înaltă, slabă, îmbrăcată în gri, cu păr alb și-o față lungă și severă și o gură micuță ca un punct. La ea totul, până și vocea, părea acoperit de gheață. “

un-baiat-numit-craciun-hartaÎnsă atunci când mătușa îi distruge și ultimul lucru pe care îl mai avea de la mama sa, o păpușă din nap decide să plece de acasă și să pornească pe urmele tatălui său. În călătorie îl ia pe șoricelul Miika, singurul său prieten.

“A mers și a mers, urmărind harta, peste câmpii și lacuri acoperite de gheață, câmpuri înzăpezit și păduri dese de molid.”

Prin pădure, Nikolas înfruntă gerul și foamea, iar la un moment dat găsește un ren rănit. Îl îngrijește și acesta decide să-l urmeze. Întrucât îl găsise lângă lacul Blitzen, decide să-l numească astfel.

Într-un final, după o lungă călătorie, Nikolas găsește la poalele unui munte căciula roșie cu moț alb a tatălui său.

“Zăpada era mai adâncă și vântul mai aspru, dar Blitzen se dovedea zdravăn (…) Era tot mai greu de văzut în față prin tot acest alb, dar ceva se înălța la orizont. Un vârf, larg și râpos.”

Sperând că tatăl său e încă în viață începe să urce muntele.

“El, împreună cu Blitzer și Miika, a tot urcat, în vreme ce cortine de lumină verde umpleau cerul.”

“… aurora arăta de parcă cineva ar fi presărat praf de sclipici în ceruri.”

La un moment dat, de la oboseală renul se prăbușește și îl prinde pe Nikolas sub el. De frig și de durere acesta leșină și este găsit de o fetiță elf, Noosh și de bunicul ei, Moș Țopo.

Pentru a-l ajuta să-și revină acesta îi face o vrajă, un drimwick, ce îi va da puteri magice după cum vom descoperi mai târziu în poveste.

“Un drimwick este un descântec al speranței. Nu faci decât să îți închizi ochii și să îți dorești ceva, iar dacă îți dorești așa cum se cuvine, ți se poate întâmpla.”

Deși mai greu la început, datorită credinței, în fața ochilor începe să i se ivească satul Elfilor.

“Nikolas s-a uitat în jurul său în timp ce, lent, sutele de culori plutind prin văzduh deveneau tot puțin fantomatice și din ce în ce mai reale. Mai intense, mai vii, mai materiale. Nikolas privi cum culorile care înainte plutiseră libere ca un gaz prin atmosferă căpătau acum contururi și forme. Pătrate, triunghiuri, dreptunghiuri. Străzi, clădiri, un sat întreg ivindu-se din aer. Satul elfilor.”

La vederea lui, ceilalți elfi se înspăimântară. Astfel, Nikolas află că tatăl său împreună cu alți oameni au trecut pe acolo și au răpit un elf, pe micuțul Kip.Pe de-o parte era bucuros la gândul că tatăl său putea fi încă în viață, dar trist gândindu-se la fapta pe care acesta o săvârșise.

Urmează o întreagă aventură pentru Nikolas în satul Elfilor. Ce se va întâmpla mai departe, dacă își va mai vedea tatăl și cum a ajuns să se numească “Crăciun” veți descoperi lecturând minunata carte “Un băiat numit Crăciun”.
Mie mi-a plăcut foarte mult povestea. Dintre toate cărțile de Crăciun pe care le-am citit asta este preferata mea.

Călătoria lui Nikolas prin pădure și zăpadă, deși grea este feerică. Descrierile sunt minunate.

De departe partea mea preferata este prezentarea satului Elfilor.

Cartea “Un băiat numit Crăciun” este despre nașterea personajului “Moș Crăciun” , un personaj îndrăgit de toți copii și nu numai, din întreaga lume. O poveste fermecătoare și plină de lecții.
un-baiat-numit-craciun-cum-sa-fii-veselun-baiat-numit-craciun-scrisoare
Mari sau mici, vă recomand cu drag această carte.

“Imposibil, o veche înjurătură din limba elfă.”

“O imposibilitate este o posibilitate pe care încă n-ai înţeles-o.”

„Aşa că atunci când cineva e bun sau generos, e de-a dreptul magic. Asta le dă oamenilor speranţă. Iar speranţa este cel mai minunat lucru cu putinţă.”

Click aici pentru o alta recenzie.

S-ar putea să-ți placă și :

Cele mai frumoase cărți de Crăciun

Lista cărților cu povești de iarnă și povești de Crăciun citite 

Top 10 cele mai frumoase poezii de iarnă și Crăciun