Recenzii

Scrisori de la Moș Crăciun, J. R. R. Tolkien


Cartea “Scrisori de la Moș Crăciun” scrisă de celebrul J. R. R. Tolkien este una din cărțile de Crăciun pe care mi le-am dorit foarte mult să le citesc anul acesta, debCrăciun.
Rating: ⭐⭐⭐⭐/5
Rating Goodreads: 4.24/5
J. R. R. Tolkien (1892-1973) este un scriitor englez cunoscut în special pentru cărțile fantastice “Stăpânul inelelor” și “Hobbitul”.

Tolkien este considerat “tatăl” literaturii fantastice.

Alte opere semnificative:

  • Copiii lui Húrin
  • Silmarillion
  • Povești neterminate

Cartea “Scrisori de la Moș Crăciun” a apărut la Editura Rao în anul 2006 și are 112 pagini.
Sub titlul original “Letters from Father Christmas” cartea a fost publicată post-mortem în anul 1976.


Rezumat – “Scrisori de la Moș Crăciun”


Cartea “Scrisori de la Moș Crăciun” cuprinde o serie de scrisori ce datează pe o perioadă de mai bine de 20 de ani, din 1920 până în 1943. Aceste scrisori, avându-l ca expeditor pe Moș Crăciun, erau primite an de an de către copii lui Tolkien: John, Michael, Christopher și Priscilla.
Aceste scrisori erau redactate uneori și de secretarul elf Ilbereth sau de către ajutorul de nădejde al lui Moș Crăciun, Ursul Polar și adesea conțineau ilustrațiile încântătoare ale autorului, Tolkien.
An de an, Moșul îi informa pe copii despre activitatea sa de Polul Nord. Aflăm astfel despre peripețiile prin care el trece alături de Ursul Polar care pare a fi un magnet pentru pozne, dar și stadiul în care se află cu pregătirile.
În aceste scrisori, Tolkien face referire și la cel de-al doilea război mondial prezentând cruzimea acestuia și schimbările care au avut loc în viețile oamenilor.
În paralel, Moș Crăciun le povestește copiilor despre războaiele pe care le duce el cu goblinii și de ajutorul primit se la gnomii.
Cu timpul, ca și ajutoare, lui Moș Crăciun i se alătură cei doi pui de urs, nepotii Ursului Polar dar și oameni de zăpadă, elfi de zăpadă și urși de cavernă.


Recenzie – “Scrisori de la Moș Crăciun”


Mi-a plăcut această carte pentru povestea și atmosfera creată dar și datorită scrisorilor originale care apar în ea, cu tot cu ilustrații.
Mi se pare interesantă idea de a-i scrie copilului scrisori ca venind din partea lui Moș Crăciun. Face ca totul să devină mai magic și real.
Tocmai din această cauză mă gândesc dacă dezamăgirea nu va fi prea mare datorită iluziei create, când inevitabil, copii vor descoperi secretul Moșului.
O astfel de scrisoare i-a scris și Mark Twain fiicei sale. Cartea ce o conține se numește “Scrisoare de la Moș Crăciun”.
Nu i-am dat cinci stele cărții “Scrisori de la Moș Crăciun” datorită faptului că am simțit că lipsește puțină acțiune, iar unele elemente specifice de Crăciun, așa cum le știm, sunt schimbate.


Concluzii – “Scrisori de la Moș Crăciun”

Recomand cartea “Scrisori de la Moș Crăciun” tuturor fanilor lui J. R. R. Tolkien. Se spune că anumite părți din ea l-au inspirat pentru a scrie cartea “Stăpânul inelelor”.
O recomand de asemenea și ca o lectură de Crăciun, în special copiilor.
Cartea este valoroasă și datorită ilustrațiilor originale ale autorului.


Vă doresc lectură plăcută și Crăciun fericit!


S-ar putea să-ți placă și :

Cele mai frumoase cărți de Crăciun

Lista cărților cu povești de iarnă și povești de Crăciun citite

Top 10 cele mai frumoase poezii de iarnă și Crăciun

Top 5 cărți de Crăciun cu povești pentru copii

0 thoughts on “Scrisori de la Moș Crăciun, J. R. R. Tolkien

Lasă un răspuns