Recenzii carti

Când Moș Crăciun a căzut din cer, carte de Cornelia Funke – recenzie

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 5]

Când Moș Crăciun a căzut din cer de Cornelia Funke este o carte de Crăciun cu o poveste reinterpretată a Moșului, dar cu același farmec, specific Crăciunului.

Când Moș Crăciun a căzut din cer, Cornelia Funke – detalii carte

Titlu original: Als der Weihnachtsmann vom Himmel fiel
Titlul în engleză: When Santa Fell to Earth
Publicare: Rao, 2009, 144 pg
Prima publicare: 2004
Ecranizare: 2012 – vezi trailer
Gen: fantasy, cărți pentru copii, cărți de Crăciun, aventură
Nota mea: 4/5
Nota Goodreads: 3.76/5
Cumpără cartea: elefant.ro, libris.ro

bookzone.ro

Când Moș Crăciun a căzut din cer – rezumat

Cartea Când Moș Crăciun a căzut din cer de Cornelia Funke începe cu aterizarea rulotei lui Nicolas Craciunel pe Drumul Ceții.

Nicolas Crăciunel este ultimul Moș Crăciun adevărat ce a supraviețuit după ce Valentin Florentin Crăciunescu a pus stăpânire pe Marele sfat al Crăciunului.

libris.ro

Crăciunescu a înlocuit săniile cu mașini, iar renii au fost trimiși la abatoare pentru a fi transformați în salam de ren. A interzis îngerașii cititori de vise și spiridușii, cât și jucăriile confecționate de aceștia și a lăsat livrarea cadourilor în seama părinților, transformând totul într-o afacere personală.

Părinții comandă contra cost cadourile, iar Moș Crăciunii le livrează prin poștă. A transformat, astfel, un Crăciun magic, într-un Crăciun comercial.

libris.ro

Pe lângă toate astea, toți Moș Crăciunii care i se opun lui și noilor sale ordini sunt transformați în statui de ciocolată în 24 de secunde prin scoaterea cizmelor. Pentru menținerea ordinii Crăciunescu și-a creat o armată de spărgători de nuci.

Astfel, Nicolas Crăciunel este mereu pe fugă și încearcă să-și facă treaba fără a fi găsit de Crăciunescu. El circulă cu rulota sa magică alături de renul său Steluță, îngerașii, Matilda și Emmanuel și câțiva spiriduși pe care i-a salvat din mână lui Crăciunescu și care îl ajută să pregătească jucării.

nemira.ro
  Recenzie ”Palatele verzi”-W. H. Hudson

Direcția rulotei este bruiată în aer în timpul unei furtuni. În urma coliziunii cu pământul, Steluță, ademenit de mirosul de marțipan, dispare. Găsirea lui este îngreunată și de faptul că este un ren invizibil în lumea oamenilor. În plus, roțile rulotei sunt stricate, fapt ce încetinește punerea lor în mișcare și cresc riscul de a fi descoperiți de oamenii lui Crăciunescu.

În plus, roțile rulotei sunt stricate, fapt ce încetinește punerea lor în mișcare și cresc riscul de a fi descoperiți de oamenii lui Crăciunescu.

libris.ro

Mai mult de atât, mașina de zăpadă e stricată și ea, iar seara de Ajun se apropie cu pași repezi.

Pe Drumul Ceții locuiesc Ben și Carina, colegi de școală care fac rapid cunoștință cu Crăciunel și află întreaga sa poveste. Impreună cu câinele Carinei, Rex, aceștia îl găsesc pe Steluță.

În rulota magică a lui Craciunel, care era mult mai încăpătoare decât se vedea din afară, copii au descoperit în spatele unei uși, atelierul acestuia, unde împreună cu spiridușii pregătea cadouri pentru copii. Un fapt interzis de Marele sfat al Crăciunului.

Ben, alături de Carina vrea să îl ajute pe Crăciunel să aducă zăpada, presat fiind și de un pariu cu un coleg de scoală. Venirea zăpezii ar demonstra existența lui Mos Crăciun. Dar cum mașina de zăpadă este stricată, apelează la o alta metodă, mult mai riscantă.

  Zăpădița de Natalia Zabila

Astfel, Ben și Carina ajung să descopere Camera albă, aflată în spatele unei alte uși din rulota lui Crăciunel. Un tărâm plin de zăpadă, unde Steluță nu mai este invizibil.

Aici au parte de mult peripeții, dar reușesc în cele din urmă să scape de spărgătorii de nuci care le apar în cale și să aducă zăpada mult dorită.

Dar într-o zi la ușa rulotei apare însuși Crăciunescu. Iar de aici înainte lucrurile vor avea să se schimbe. În ce sens și ce aventuri mai trăiesc personajele, vei descoperi citind minunata carte Când Moș Crăciun a căzut din cer.


Cornelia Funke (n. 1958) este o scriitoare germană cunoscută în special pentru poveștile pentru copii:

  • Povești despre devoratori de cărți, fantome din pod și alte personaje de basm (2004)
  • Trilogia Inimă de Cerneală (2004-2008)

Când Moș Crăciun a căzut din cer – recenzie

Mi-a plăcut această carte. Finalul, pe care l-am citit azi, de Moș Nicolae, m-a transpus într-o atmosferă foarte frumoasă, specifică sezonului.

Geamul rulotei era acum acoperit de o perdea cu conuri de brad desenate, pe acoperiș lucrau câțiva licurici asemenea unor stele căzute din cer, iar fumul care ieșea pe horn strălucea ca pulberea argintie. În jurul rulotei mirosea atât de tare a turtă dulce și a prăjitură tocmai scoasă din cuptor, încât lumea se oprea pentru a adulmeca.

În general, nu-mi plac poveștile de Crăciun reinterpretate. În care Moș Crăciun nu e așa cum îl stil și multe alte detalii sunt schimbate. Însă această carte m-a captivat, fiind plină de aventuri.

De aceea, nu este o doar o poveste scurtă și magică de Crăciun. Este mai mult o poveste de Crăciun transpusă în lumea reală cu elemente specifice: certuri între colegi, părinți care nu iubesc Crăciunul, oameni care își doresc profit doar pentru ei, etc.

  Sub luna de șofran-Nicole C. Vosseler (recenzie)

A fost interesantă combinația aceasta cu reni invizibili, îngerași care ascultă la geamuri visele copiilor și spiriduși.

I-am dat 4 stele din 5, întrucât am comparat-o cu cartea mea preferată de Crăciun, Un băiat numit Crăciun de Matt Haig care a primit, desigur, 5 stele.

Cartea are coperțile cartonate și abundă de ilustrații. Exact ceea ce apreciez la o carte de Crăciun.

Recomandări

Recomand cartea Când Moș Crăciun a căzut din cer ca o lectură plăcută pentru această perioadă tuturor cititorilor indiferent de vârstă.

-Atunci ne vedem la anul! Nicolas Crăciunel urcă treptele. Ne vom vedea când zilele vor fi scurte ca șosetele, iar nopțile lungi ca mânecile.

Dacă ți-a plăcut cartea Când Moș Crăciun a căzut din cer de Cornelia Funke s-ar putea să-ți placă și următoarele cărți de Crăciun:

Te-ar putea interesa și:

Lectură plăcută și un decembrie plin de magie!