Topuri și liste

Lista cărților de iarna și Crăciun citite

82b9bae41b249b69b669b72293a863adCrăciunul este perioada mea favorită din an. Prin urmare, ador să-mi petrec timpul citind cărți de Crăciun și iarnă. Îmi plac în general cărțile pentru copii, dar îndrăgesc și romanele cu tematică de iarna și Crăciun.

Îmi plac să mă delectez cu cărți de Crăciun ce plasează poveștile într-un cadru magic, de iarnă.
Așadar, iată lista cu cărți de Crăciun și iarnă pe care eu le-am citit, în ordinea preferințelor.

 • viata-si-aventurile-lui-mos-craciun-frank-baum„Viața și aventurile lui Moș Crăciun”de Frank Baum – este una din cele mai vechi versiuni despre povestea Moșului, încă de actualitate și îndrăgită de mulți cititori.Povestirea în sine este un basm fermecător și nemuritor ce prezintă într-un mod original și plin de imaginație legenda lui Moș Crăciun, răspunzând la multe întrebări și reprezintă una din cele mai frumoase recreații asupra vieții celui mai îndrăgit personaj din toată lumea.Un băiat numit Crăciun de Matt Haig (recenzie)
 • Un băiat numit Crăciun” de Matt Haig – A devenit între timp cartea de Crăciun preferată . Deși intră în categoria de povești pentru copii, eu o recomand cu căldură tuturor cititorilor indiferent de vârstă. Cartea spune povestea lui Moș Crăciun și toate peripețiile prin care el a trecut până a ajuns personajul îndrăgit de toți copii. Această carte cuprinde tot ceea ce așteptam de la o carte de Crăciun: magie, bunătate, bucurie, zăpadă, reni, spiriduși, elfi, polul Nord, etc.

fetița care a salvat crăciunul

 • “Fetița care a salvat Crăciunul”– reprezintă continuarea cărții “Un băiat numit Crăciun” și o are în prim plan pe Amelia, o fetiță de 8 ani, primul copil care a crezut vreodată în Moș Crăciun. Când magia de la Polul Nord începe să se stingă, Moșul pornește într-o aventură prin Londra pentru a o găsi, rezultând un roman plin de acțiune, dar înduioșător în același timp. Întreg romanul are ceva din atmosfera cărților lui Charles Dickens.

 

 • Eu și Moș Crăciun de Matt HaigEu și Moș Crăciun de Matt Haig-A treia carte din trilogia de cărți de Crăciun scrise de Matt Haig spune o poveste de Crăciun din perspectiva Ameliei, fetița care a salvat Crăciunul trecut. Însă și anul acesta se ivesc probleme care pot anula Crăciunul. Asistăm așadar la tot felul de aventuri învăluite în magie care te vor încărca cu farmecul Crăciunului și te vor captiva.

 

 

 

24 de povesti in asteptarea craciunului

 • “24 de povești în așteptarea Crăciunului” de Anne Lanoe-asemănătoare cu cartea precedentă, de această dată avem și ediția în limba română. Cuprinde 24 de povești de Crăciun pentru copii ce te introduc în atmosfera magică a Sărbătorilor de iarnă.

 

 

 • Omul de zăpadă de Cezar Petrescu“Omul de zăpadă” de Cezar Petrescu este o frumoasa poveste de iarna care îl are în centrul pe magicul om de zăpadă Zavaidoc. O carte plină de zăpadă, aventuri și emoții, ce mi-a amintit cu drag de perioada copilăriei.

 

 

 

 

 

 

 • noaptea de ajun clement c mooreNoaptea de Ajun” de Clement C. Moore, cu titlul în engleză “The Night Before Christmas” este cea mai cunoscută poezie de Crăciun din întreaga lume. Si traducerea în limba română este drăguță, dar varianta în limba engleză îmi dă fiori de bucurie. “Twas the night before Christmas, when all through the house not a creature was stirring, not even a mouse…”

 

 • amintiri din copilarie“Amintiri din copilărie” de Ion Creangă – Mă refer aici la partea a doua, unde găsim niște pasaje de te ung pe suflet. Partea mea preferată e fragmentul cu uratul.

 

 

baba iarna intra-n sat

 • “Baba Iarna intră-n sat” de Otilia Cazimir – acest volum cuprinde de fapt mai multe poezii, nu toate fiind de iarnă. Dar “Baba Iarna intră-n sat”, alături de “Iarna pe uliță” sunt poeziile copilăriei mele. Îmi trezesc emoții și amintiri atât de frumoase.

 

 

 • poveste de craciun charles dickens“Poveste de Crăciun” de Charles Dickens – una din cele mai celebre cărți de Crăciun pe care am citi-o deja de două ori este reprezentativă pentru listele cu cărți de Crăciun. Domnul Scrooge, vizitat de fantomele Crăciunului trecut, prezent și viitor va ajunge să aprecieze într-un final viața și sărbătorile de iarnă. O carte înduioșătoare, în stilul caracteristic al lui Charles Dickens.

 

 • Zapadita - Natalia Zabila“Zăpădița” de Natalia Zabila – Am dat de această carte întâmplator și am observat că stă la baza altui roman pe care l-am citit, “Copila de zăpadă”. Am rămas foarte surprinsă de acest lucru. Zăpădița ia naștere din zăpadă, din dorința unui cuplu bătrân de a avea copii. Mi-au plăcut în special ilustrațiile cărții, publicată tocmai în 1961.

cathryn-constable-printesa-lupilor

 

 

 

Cronicile din Narnia 2-Leul, vrăjitoarea și dulapul de C. S. Lewis

 

 

Fram, ursul polar de Cezar Petrescu

 

 

Copila de zapada de Eowyn Ivey

 • Copila de zăpadă” de Eowyn Ivey, – asemenea poeziei “Zăpădița”, prezintă dorința unui cuplu de a avea copii și apariția unei fetițe. Acțiunea se desfășoară în Alaska, unde e un frig de crapă pietrele. Parcă și auzeam viscolul bătându-mi pe la urechi.

 

 

 • Prin zapada si cenusa, Diana Gabaldon, Outlander“Prin zăpadă și cenușă” de Diana Gabaldon. Seria Outlander
  este seria mea de cărți preferate. Am adăugat-o în acest top din acest motiv, dar și datorită zăpezii care abundă în poveste.

 

 

 

 • Păzea, se-ntoarce Moș Crăciun“Păzea, se-ntoarce Moș Crăciun! de Pascal Bruckner este singura carte din această listă cu cărți de Crăciun citite care nu prea mi-a plăcut din cauză că îmi făcusem o altă idee despre ea. Nu este o carte cu povești pentru copii, ci o alegorie la degradarea societății. Limbajul autorului nu e tocmai pe gustul meu.

 

 

 

 

 

 • magia craciunului-elfMagia Crăciunului. La final vă las o poveste de Crăciun scrisă de mine. Sper să vă placă.

Sper ca lista mea cu cărți de Crăciun și iarnă citite să te inspire spre lecturi magice.

Lectură plăcută!

S-ar putea să-ți placă și :

Cele mai frumoase cărți de Crăciun

Top 10 cele mai frumoase poezii de iarnă și Crăciun

Top 5 cărți de Crăciun cu povești pentru copii

26 thoughts on “Lista cărților de iarna și Crăciun citite

Lasă un răspuns