Povești și poezii · Recenzii

Zăpădița de Natalia Zabila

Zapadita - Natalia Zabila“Zăpădița” este o carte scrisa de Natalia Zabila, publicată în 1961 la Editura Tineretului, are 15 pagini și cuprinde o poezie după o poveste populară.

Rating: ⭐⭐⭐⭐⭐

Natalia Zabila (1903-1985) a scris poezii și povești pentru copii.

“Zăpădița este o carte foarte veche, pe care am găsit-o întâmplător, dar ale cărei ilustrații mi-au amintit de copilărie. Când eram mică aveam astfel de cărți, pe care le răsfoiam din când în când.


Poezia spune povestea unui cuplu bătrân și fără copii care creează o fetiță din zăpadă. Ca prin magie, sub atingerea unei pene negre aruncate în zbor de o stăncuță aceasta prinde viață.

„Iată-mă-s și eu!
Mă cheamă Zăpădița. Pare-mi-se
Că v-ați dorit o fiică tot mereu.”

Însă ei trăiesc fericiți împreună doar până la venirea primăverii, când din cauza soarelui, Zăpădița dispare.

“– Adio, Zăpădiță! pe șoptite
I-a zis zefirul, salutând-o-acum”


Citind poezia am avut parte de o mare surpriză. Aceeași intrigă am regăsit-o acum ceva timp într-un roman numit “Copila de zăpadă”, scris de Eowyn Ivey, doar ca este mult mai dezvoltată. Întreaga recenzie o găsiți aici.

Pe scurt, este vorba despre un cuplu trecut de 50 de ani, care a trăit suferința pierderii unui copil nenăscut. Pentru a se refugia de ochii lumii se stabilesc în Alaska, unde condițiile de viață sunt vitregite de vremea aspră. La toate astea adăugându-se și răceala care s-a instalat între ei. Dar prima ninsoare îi apropie și construiesc împreună o fetiță din zăpadă. A doua zi apărând în față lor e fetiță adevărată, de toată frumusețea, pe care au numit-o Faina. Nu vă spun ce se întâmplă mai departe, dar printre paginile cărții se perindă multe povești de aventură, povești fantastice, dar și de iubire. Acest roman mi-a plăcut mult.

De curând am descoperit că există și un basm rusesc tot cu aceeași poveste. Despre acesta puteți citi mai multe aici.

Iar la final, vă las să vă delectați cu versurile și ilustrațiile din “Zăpădița” de Natalia Zabila. Am scris separat o postare doar cu versurile poeziei.

Lectură plăcută!

zapaditazapadita
zapadita1
zapadita2
zapadita3
zapadita4
zapadita5zapadita6
zapadita7
zapadita natalia zabila

S-ar putea să-ți placă și :

Top 10 cele mai frumoase poezii de iarnă și Crăciun

Lista cărților cu povești de iarnă și povești de Crăciun citite

6 thoughts on “Zăpădița de Natalia Zabila

Lasă un răspuns