Rezumate

Accidentul – rezumat după Mihail Sebastian

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 4.3]

Accidentul este o carte de dragoste scrisă de Mihail Sebastian. Mai jos, după recenzia cărții, găsești un rezumat integral al romanului.

Accidentul rezumat Mihail Sebastian

Accidentul – detalii carte

Publicare: Gramar, 2013, 282 pg
Prima apariție: 1940
Gen: roman de dragoste 💕
Nota mea: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ /5
Nota Goodreads: 3.8/5

Disponibilitate carte

Accidentul – recenzie carte

Accidentul este a doua carte de la Mihail Sebastian pe care o citesc. Prima a fost Steaua fără nume. Și pot spune că am mai trecut un autor roman pe lista preferaților mei.

bookzone.ro

Povestea îl are în centrul ei pe Paul și zbuciumul pe care îl trăiește el luptându-se cu trecutul. Ann este fosta lui iubită care-l ține încă captiv în trecut. Apoi, printr-un accident își face apariția Nora în viața lui. Și chiar dacă la început o ignoră, Nora e hotărâtă să aducă zâmbetul pe chipul său încă tânăr, dar atât de măcinat de suferință.

Dacă vrei să afli întreaga poveste, te invit să citești cartea sau poți vedea rezumatul de mai jos.

libris.ro

Mie mi-a plăcut cartea. Primele pagini cu depresia lui Paul, au fost chiar… “depresive”. Dar după câteva capitole totul s-a schimbat. Parcă citeam altă carte. Munte, zăpada, aer rece, brazi, cabane, foc de lemne, Crăciun, Brașov, Anul Nou… Și aș putea continua. La un moment dat se adaugă și puțin mister și un strop de fantasy.

Nu am schiat niciodată, dar această carte mi-a făcut o poftă imensă. E de prison să mai spun că această carte e perfectă pentru citit în preajma Crăciunului.

libris.ro

Personajele mi s-au părut foarte bine conturate și m-au convins. Autorul transpune atât de bine stări sufletești și redă cu atâta acuratețe cele mai profunde emoții.

Partea mea favorită e când Paul învață să schieze și asta aprinde o scânteie în el, ca o lumină ce-l învăluie și țipă de bucurie. Apoi, urmează scenele de la cabană, în fața focului, Nora stand cu o carte în mână pe fotoliul mare și învelită cu o pătură. Iar pe fereastră se vedea doar întinderea de zăpadă și se aude vântul rece.

nemira.ro
  Palatul de cleștar, rezumat după Barbu Ștefănescu Delavrancea

Cartea evoluează destul de lent pe partea romantică, dar finalul, care mi-a plăcut de altfel aș fi vrut să dezvăluie mai multe.

Asta e și din cauză că am început să citesc Accidentul imediat ce am terminat Șarada de Victoria Alexander, la fel, o carte perfectă de citit în preajma Crăciunului, dar care are o acțiune mai rapidă, cu scene de dragoste și faze comice. Cu toate astea simțeam că e o poveste fictivă, pe când în Accidentul avea vaga impresie că citesc o poveste reală.

libris.ro

Iar acum îmi doresc să mai descopăr și alte cărți ale autorului.

Despre autor

Mihail Sebastian (1907-1945) a fost dramaturg și prozator de origine evreu. Este cunoscut în mod special pentru “Jurnal” care a fost publicat la 50 de ani de la moartea sa și cuprinde detalii neștiute despre perioada antisemitismului.

Accidentul – rezumat carte

Într-o zi friguroasă de decembrie în 1934, Nora, o profesoară de franceză în vârstă de 32 de ani are un accident de tramvai și este ajutată de un bărbat să ajungă acasă.

Acesta este un tip indiferent, nu prea vorbăreț. Acasă, Nora află că este ziua lui și că împlinește 30 de ani. Așadar îl convinge să rămână și să sărbătorească.

La un moment dat însă, bărbatul pe care aflase că-l chemă Paul, pleacă fără să-i spună un cuvânt în timp ce ea era la baie.

Acesta hoinărește pe străzi, în căutarea fostei lui iubite Ann, o celebră pictoriță. În tot acest timp rememorează relația lor. De la cum s-au cunoscut, până la momentul în care a aflat de existența mai multor bărbații în viață ei, la împăcările lor și la modul în care ea se schimbase. Imaginea ei și dorința de a o vedea îl urmăresc obsesiv.

Se întoarce acasă unde era convins că aceasta îl așteaptă. Vede luminile aprinse, dar o găsește pe Nora înăuntru cu pașaportul pe care îl uitase la ea.

Aceasta îi mărturisește că a venit după el întrucât privirea lui părea că are de gând să facă un lucru necugetat.

  Rezumat Puiul de Alexandru Brătescu Voinești

Cei doi își petrec noaptea împreună, iar dimineața Nora se trezește singură. Descoperă un bilețel și pornește la școală. Era ultima zi înainte de vacanță.

După ce-și termină programul, trece pe la tribunal, unde Paul era avocat și-l ascultă. Acesta părea un alt om. Sigur pe el și cu vocea puternică.

Acesta o descoperă și pornesc la plimbare, fără însă a spune un cuvânt. Abia la un moment dat îi mărturisește că și pentru el începe vacanța, doar că nu vrea să plece nicăieri. Nora însă îl convinge să meargă împreună la munte și fac un pact să fie doar camarazi. Nora spera că aerul rece, zăpada, munții îl vor scoate din letargie și poate îl vor ajuta să nu mai cadă în prăpastia amintirilor care imprima atât de multă suferință pe chipul său.

Pornesc spre Brașov cu trenul, însă pe munte trec prin tot felul de aventuri. Nu găsesc cazare și sunt nevoiți să colinde prin munți și păduri spre găsirea unui alt loc. Paul pune pentru prima dată schiurilor în picioare și după câteva încercări, descoperă o mare bucurie în asta. Ca și cum sufletul îi este mai ușor și o lumină îl străpunge. Nora îl vede pentru prima dată zâmbind.

Într-un târziu găsesc cazare într-o cameră friguroasă cu paturi la comun. Însă mirosul de carbit o sufocă pe Nora și decide să ia o gură de aer. Merge cu schiurile în neștire, iar la un moment dat cade și se accidentează. Este găsită de un bărbat și dusă într-o cabană. Aici este îngrijită de un băiat care îl trimite pe Hagen, bărbatul care o găsise, după Paul.

Cei doi rămân pe întreaga perioadă a vacanței lor la această cabană și încalcă pactul pe care îl făcuseră. Nora îi dă lecții de schiat, iar acesta simte o bucurie imensă când e pe schiuri și începe ușor, ușor să se transforme. Îi face chiar și complimentele Norei. Până într-o zi când, în ajun de Crăciun după ce au coborât în Brașov pentru un concert și pentru a face cumpărături, vede mașina lui Ann. Acesta cade din nou în prăpastia amintirilor și revine la vechea stare de indiferență. Nora, care era pe punctul de a renunța, decide să-i ofere spațiu.

  La cireșe - rezumat Amintiri din copilărie de Ion Creangă

Pe perioada șederii lor, Nora se apropie de băiatul care i-a primit, Gunther. Află că acesta urma să împlinească 21 de ani și că făcea parte dintr-o familie puternică și bogată cu care nu voia să aibă de-a face. Mama lui murise de curând, iar el era unicul moștenitor. Afacerile nu-l interesau, cândva își dorise să devină pictor. Nora află și că băiatul are probleme cu inima și că emoțiile puternice îl tulbură. Vizita tatălui său legată de afacerile familiei culminează cu acuzația lui Gunther că întreaga familie i-a omorât mama.

Anul nou este primit cu mare bucurie și speranță. Până la sfârșitul vacanței, Paul este atins din nou de acea schimbare benefică, iar când o întâlnește pe Ann întâmplător, realizează că este vindecat.

În tren spre București comemorează vacanța petrecută care pare că a durat o viață și are următorul dialog cu Nora:

-Nora, tu crezi că schiul poate să salveze un om? Poate să schimbe o viaţă?

-Dragă Paul, cred că viaţa noastră e plină de obiceiuri proaste, de manii şi de idei fixe. Schiul ne scoate din ele. Pe urmă, totul este să nu ne lăsăm învinşi din nou.

-Nu, Nora. Niciodată.

Sfârșit!


Dacă ți-a plăcut cartea Accidentul și acest rezumat, vezi și alte rezumate:


Lectură plăcută! 📖Lasă un răspuns