Rezumate

Narcis și Gură-de-Aur – rezumat carte de Hermann Hesse

Click to rate this post!
[Total: 7 Average: 4.6]

Cartea Narcis și Gură-de-Aur de Hermann Hesse, al cărei rezumat îl găsești mai jos, este una din cărțile mele preferate. Pe lângă acțiunea în sine și descrierile minunate, m-au acaparat pasajele ce redau trăirile interioare ale personajelor. Vezi întreaga recenzie.

Narcis si gura de aur rezumat carte Hermann Hesse

Disponibilitate carte: elefant.ro, libris.ro

bookzone.ro

Narcis și Gură-de-Aur – rezumat

În timpului Imperiului German, la Mănăstirea monahală Mariabronn se aflau două personalități deosebite ce atrăgeau atenția celorlați călugări: abatele Daniel, bătrân și înțelept și ajutorul de dascăl, Narcis, un tânăr sclipitor, mândru și bun cunoscător al sufletelor.

Într-o primăvară, la mănăstire este adus de către tatăl său tânărul Gură-de-Aur în vârstă de optsprezece ani. Acesta se împrietenește cu Narcis care îl ajută să se regăsească.

libris.ro

În timpul unei discuții cu acesta are o viziune despre mama sa pe care o uitase. Amintirea ei era învăluite în bârfele și răutățile celor din jur. Auzise că era o sălbatică și o desfrânată.

După acest moment lui Gură-de-Aur i se dezvăluie că viața monahală nu îl atrage deloc. Astfel, după ce întâlnește într-o după amiază o țigancă care i se oferă, este hotărât să fugă din mănăstire. Îl înștiințează pe Narcis și își ia rămas bun.

libris.ro

În miezul nopții se întâlnește cu țiganca Lise, dar la ivirea zorilor aceasta fuge la bărbatul ei.

Gură-de-Aur se trezește sigur, pe drumuri. Colindă sat după sat și oraș după oraș, timp în care cunoaște multe femei. Acestea erau foarte atrase de el întrucât era frumos, delicat și educat.

nemira.ro
  Amantul Doamnei Chatterley - rece carte de D.H. Lawrence

După o vreme ajunge la un castel, iar cavalerul care avea două fete, de optsprezece, respectiv șaisprezece ani, văzând că Gură-de-Aur știe latinește, îl roagă să rămână pentru a-l ajuta să scrie o carte.

Fata cea mare, Lydia se îndrăgostește de el, iar Gură-de-Aur ajunge și el să o iubească. Intervine însă, Julie, sora ei care se simțea atrasă de Gură-de-Aur.

libris.ro

Lydia este cea care pune punct acestui trio, povestindu-i tatălui său cele întâmplate cu o noapte în urmă pe când se aflau toți trei în pat.

Cavalerul îl cruță pe Gură-de-Aur, dar îl alungă din castel. Astfel, din nou pe drumuri, Gură-de-Aur întâlnește un alt drumeț, pe nume Victor. Acesta era parșiv și mult mai în vârstă ca el.

După ce a plecat de la castel, Lydia i-a trimis pe ascuns o monedă pe care o păzea cu mare grijă. Într-o noapte, în timp ce dormea, Victor se năpustește asupra lui și-l strange de gât pentru a-i fura moneda. În încăierare Gură-de-Aur îl ucide.

Anii treceau, iar Gură-de-Aur colinda pe drumurile imperiului de unul singur. Într-o zi a ajuns la o mănăstire unde a văzut o statuie a Fecioarei Maria care l-a fascinat.

Astfel, a pornit în căutarea meșterului pe care aflase că-l cheamă Niklaus. După ce-i vede un desen ce-l înfățișa pe Narcis, acesta îl primește să-l învețe a sculpta.

Gură-de-Aur ajunge apoi să-l sculpteaze pe prietenul său, Narcis într-o lucrare ce-l înfățișa pe apostolul Ioan. Lucrarea este foarte reușită, astfel că, Niklaus îi propune să rămână la el la atelier și i-o va da și pe fata lui, la care Gură-de-Aur râvnea de multă vreme, de soție.

  Magia ordinii - recenzie carte de Marie Kondo

Însă, dorul de pribegie îi dă iar târcoale lui Gură-de-Aur și îl înfurie pe meșter refuzând propunerea sa.

Gură-de-Aur se aventurează din nou prin lume și își face un nou tovarăș de drum, Robert, un pelerin care-l admiră mult pe Gură-de-Aur.

Însă, în curând apare ciuma, iar moartea este prezentă peste tot. Gură-de-Aur întâlnește o tânără fată într-un oraș și o ia cu el. Toți trei se refugiază într-o cabană într-o pădure. Gură-de-Aur începuse să prindă drag de Lene, dar după ce aceasta este agresată, iar Gură-de-Aur îl omoară pe individ, acesta se îmbolnăvește și moare.

Din nou, Gură-de-Aur pornește la drum singur și cum ciuma era pe sfârșite decide să se îndrepte din spre meșterul Niklaus. Simțea nevoia de o nouă creație.

Ajuns la casa acestuia descoperă că meșterul a murit și este alungat de fiica sa. În oraș, Gură-de-Aur o întâlnește pe Agnes, amanta guvernatorului care i se pare cea mai frumoasă femei pe care a întâlnit-o.

O curtează și ajunge să se întâlnească cu ea chiar în castelul guvernatorului. Este însă prins și primește pedeapsa cu moartea.

Închis în beciul castelului, așteptându-și sfârșitul, Gură-de-Aur reflectează la întreaga sa viață și realizează că nu vrea să moară încă. Plănuiește astfel să-l ucidă pe preotul ce urma să-l viziteze și să fugă.

Însă, descoperă că preotul este însuși prietenul sau Narcis, devenit abatele mănăstirii Mariabronn luându-și numele Ioan.

Acesta reușește să-l absolve pe Gură-de-Aur de pedeapsă și pornesc împreună spre mănăstire.

  Punguța cu doi bani, rezumat după Ion Creangă

Aici lui Gură-de-Aur i se pregătește un atelier unde realizează o minunată sculptură ce atrage laudele tuturor.

După un timp însă, Gură-de-Aur simte din nou dorul de ducă. Realizează o sculptură ce o înfățișează pe Lydia și pornește la drum.

După câteva luni se întoarce la mănăstire, mai bătrân și mai bolnav. Starea lui se înrăutățea și își aștepta sfârșitul. Îi povestește lui Narcis că a avut un accident imediat după ce a părăsit mănăstirea și a zăcut mult timp în apă rece, apoi în spital. A găsit-o și pe Agnes care însă n-a vrut să mai știe nimic de el, dar i-a fost rușine să se întoarcă la mănăstire atât de curând.

În clipa morții, Gură-de-Aur este împăcat cu sine și cu sfârșitul căci știe că se întoarce la mama, iar Narcis îi mărturisește că-l iubește și că l-a iubit mereu.

Gură-de-Aur își dă duhul compătimindu-l pe Narcis care nu avea mamă, spunându-i că fără mamă nu se poate iubi și nu se poate muri.

Sfârșit.

Dacă ți-a plăcut Narcis și Gură-de-Aur – rezumat, vezi și rezumatul altor cărți celebre:

Vezi și cele mai bune cărți de citit într-o viață și cele mai bune cărți citite de mine.

Lectură plăcută!

2 thoughts on “Narcis și Gură-de-Aur – rezumat carte de Hermann Hesse

Lasă un răspuns