Rezumate carti

Colț Alb de Jack London – rezumat

[Total:    Average: /5]

Atenție! Acest articol cuprinde rezumatul întregii acțiuni a cărții Colț Alb de Jack London. Dacă vrei să citești o prezentare a cărții, vezi recenzia.

Colt alb rezumat

Rezumat “Colț Alb”

Bill și Henry călătoresc la polul nord cu sania lor trasă de câini pentru a duce în siguranță sicriul lui Alfred în orașul McGurry.

Pe drum sunt urmăriți de o haită de lupi, iar seară de seară, femela haitei îi ademenește pe câini lor. Astfel, unul câte unul, câinii cad pradă colților înfometați ai lupilor.

elefant.ro

După ce a rămas singur, Henry se află fără apărare în mijlocul haitei. Toți câini, cât și Billy fuseseră deja mâncați. Viața îi este salvată, însă, la apariția altor oameni, când haita este pusă pe fugă.

După un timp, haita se separă, iar în cele din urmă femela haitei rămâne doar cu lupul cel bătrân. Dă naștere unor pui, dar după ce o foamete aspră se abate asupra lor, supraviețuiește doar cu unul.

În continuare, datorită condițiilor vitrege ale sălbăticiei, lupul cel bătrân moare, iar lupoaica este nevoită să se descurce singură cu puiul ei.

Tabăra indienilor

Crescând, puiul simte nevoia să se avânturez în împrejurimi. Astfel, căutându-l, lupoaica ajunge aproape de tabără indienilor. Aceștia o recunosc ca fiind Kiche, animalul jumătate câine-jumătate lup care dispăruse în urmă cu ceva timp.

Astfel, Kiche și puiul ei își încep o nouă viața în tabăra oamenilor. Puiul, numit de oameni Colț Alb nu are o viață prea ușoară aici. Cunoaște mâna grea a oamului, dar și colții ascuțiți ai câinilor.

  Palatul de cleștar, rezumat după Barbu Ștefănescu Delavrancea

Ca urmare a violențelor la care a fost supus, Colț Alb devine agresiv și învață să înțeleagă și să urmeze întocmai “legile” oamenilor, pe care îi consideră zei.

Acesta devine și mai agresiv când mama sa este vândută, iar el trebuie să se descurce singur.

În speranța că mama lui va reveni în tabără,  renunță la planul său de a se reîntoarce în sălbăticie.

Însă, acest lucru nu va dura mult. În timp ce tabără se pregătea să-și mute locul, profită de ocazie și se aventurează în pădure.

Condițiile de aici par, însă, mai aspre ca niciodată, astfel, decide să se întoarcă în tabără oamenilor.

Timpul trecuse, iar Colț Alb împlinise un an. Era un lup puternic acum, iar ceilalți câini nu mai reprezentau un pericol pentru el. Devenise foarte important și pentru oameni, întrucât le apăra bunurile. Însă, lipsa afecțiunii îl făcea să fie singuratic și ursuz.

Reîntoarcerea în sălbăticie

Când Colț Alb avea 3 ani, asupra taberei s-a abătut o foamete atât de mare, încât oamenii au început să-și mănânce câinii.

Astfel, Colț Alb s-a refugiat în pădure unde s-a întâlnit cu masa sa. Aceasta însă, nerecunoscându-l, l-a atacat.

Când foametea a luat sfârșit, pașii îl poartă în noua așezare a oamenilor unde este bine primit.

bookzone.ro
  Colț Alb - carte de Jack London (Recenzie)

Colț Alb și noul său stăpân

Dorind să se îmbogățească, Castorul-Cenușiu, stăpânul lui Colț Alb decide să plece pe Yukon și-l ia și pe acesta cu el.

Aici, Smith Frumosul, o brută de om pune ochii pe Colț Alb și ademenindu-l cu whisky pe Castor-Cenușiu devine noul său stăpân.

Smith se poartă foarte aspru cu acesta pentru a-l face cât mai agresiv. Astfel, câștigă bani de pe urma luptelor la care îl pune să participe.

Scott îl salvează pe Colț Alb

În timpul unei astfel de lupte, Colț Alb este aproape omorât de un buldog, dar este salvat la timp de Scott, un bărbat care apare în mijlocul luptei și o oprește. Acesta reușește să îl cumpere “cu forța” și să-l scape de Smith.

Deși, la început Colț Alb era foarte agresiv cu el și cu slujitorul acestuia, cu timpul învață ce e iubirea și se atașează de Smith. Ajunge chiar să se îmbolnăvească de dor când acesta pleacă mai multe zile de acasă.

Fiind vremea să se întoarcă la familia lui în San Francisco, Smith își ia la revedere de la Colț Alb văzând că acesta înțelege clar ce se întâmplă. Însă, mare i-a fost surprinderea când s-a trezit cu acesta pe ponton, chiar înainte ca vaporul să plece.

Neavând încotro, Smith se înapoiază la Sierra Vista, la casa familiei sale cu tot cu Colț Alb.

libris.ro
  Poveste de Crăciun, Charles Dickens: rezumat - recenzie

Aici, acesta are de învățat și alte legi ale “zeilor”. În special, pe cine poate să atace și pe cine nu.

Are parte și de hârjoneli cu cățeaua casei, Colli, dar ajung să se înțeleagă într-un final.

Loialitatea față de familie și-o va demonstra atunci când îi va apară de un fugar ieșit din închisoare. Acesta pătrunde în casa lor pentru a se răzbuna pe judecătorul Scott, tatăl lui Scott, care îl condamnase la închisoare.

În urma luptei, lui Colț Alb i se dau puține șanse de supraviețuire, dar după multe săptămâni de îngrijire își revine și are parte de o mare surpriză, Colli tocmai dăduse naștere unor pui.

În urma acestui eveniment, judecătorul Scott îi rămâne recunoscător lui Colț Alb. El era singurul care până atunci mai avea îndoieli în privința lui. Astfel, din “lupul bătăuș”, Colț Alb devine “lupul binecuvântat”.


*Credit photo: europeanfilmawards.eu

librex.ro

3 thoughts on “Colț Alb de Jack London – rezumat

Lasă un răspuns

edituradiana.ro