Povestea de viata a autoarei m-a fascinat.
Sophie Rostopchine, contesa de Ségur s-a nascut la 1 august 1799 in Saint-Pétersbourg si a decedat la 9 februarie 1874 la Paris.
Arborele ei genealogic ajunge pana la Gengis Khan, fondatorul imperiului mongol, a carui popor a invadat si cucerit Rusia in 1237-1242.
<
p style=”text-align:left;”>Tatal ei, Fiodor Rostopchine era guvernatorul general al Moscovei, iar mama ei fusese domnisoara de onoare a Ecaterinei a II-a.
Sophie a fost crescuta in spiritul aristocratic, beneficiind de o educatie aparte si invatand de mica limbi straine, printre care si franceza. La varsta adulta, Sophie vorbea 5 limbi. Insa a avut parte si de o copilarie mai aspra, mama ei pedepsind-o adesea.
In 1812, pe cand avea 12 ani, Napoleon a invadat Rusia, dar tatal ei a pus la cale incendierea Moscovei, ceea ce a dus la retragerea trupelor lui Napoleon. In urma acestui eveniment, tatal ei a fost trimis singur in exil. A locuit in Polonia, urmata de Germania si Italia, iar in cele din urma in Franta unde a reusit sa isi aduca si familia. In exil, tatal ei a fost tratat ca un erou, fiind considerat aparatorul monarhiei.
Sophie avea 18 ani cand a ajuns aici. Iar la 20 de ani, din anumite conveniente sociale a fost pusa la cale casatoria ei cu Eugène de Ségur care avea 20 de ani. Acesta era nepotul generalului Philippe de Ségur, adjunctul lui Napoleon Bonaparte si care a aproape a murit in incendiul de la Moscova din 1812.
A fost o casatorie fericita la inceput, pana cand Eugène a inceput sa fie infidel. Cu toate aceastea, au avut impreuna 8 copii, 4 fete si 4 baieti, multi dintre ei devenind sciitori la randul lor.
Datorita relatiei reci dintre ea si sotul ei, prefera sa ramana in castelul Nouettes pe care i-l oferise tatal ei si sa isi concentreze atentia pe copii si nepotii ei. Asa a si inceput sa scrie primele povesti pentru copii, la varsta de 57 de ani dupa ce a devenit bunica.
Cea mai cunoscuta carte a autoarei, Contesa de Ségur, este “Les Malheurs de Sophie” (Necazurile Sophiei) care este si o autobiografie si pe care abia astept sa o citesc. Imi place cand unele carti deschid usa catre alte carti sau spre universul fascinant al autorului pe care abia astept sa il descopar mai bine citind si alte lecturi. De altfel, majoritatea personajelor din romanele lui Sophie erau reprezentate de persoane din familia si anturajul ei. Cartile ei au trecut testul timpului si sunt si in zilele noastre citite. Chiar si in Romania cartile ei se gasesc pe cele mai populare librarii online.