Rezumate

Soacra cu trei nurori – rezumat după Ion Creangă

Click to rate this post!
[Total: 6 Average: 4.7]

Printre renumitele povești ale lui Creangă se numără și Soacra cu trei nurori, al cărei rezumat îl găsești mai jos.

Soacra cu trei nurori – rezumat

A fost odată o babă care avea trei fii și știa că în curând avea să le vină vremea de însurătoare. Și cum baba nu voia să-și vadă fii plecați de la casa ei, aveau să locuiască cu toții în casa bătrânescă, deși construise alte două case la stânga și la dreapta, și să le strunească pe nurori.

bookzone.ro

Când îi veni vremea de însurătoare fiului cel mare, baba i-a găsit o nevastă cuminte și harnică pe care o punea să muncească și noaptea, fără să-i dea prea multă mâncare.

Așa s-a întâmplat și cu fiul cel mijlociu, iar nurorile nu ieșeau din vorba soacrei întrucât aceasta le spusese că are un ochi la ceafă cu care vede tot chiar și când doarme.

libris.ro

Deși îi găsise și fiului cel mic o noră, acesta s-a luat cu cine a dorit. Însă cea de-a treia noră era dintr-un alt aluat față de celelalte două.

Astfel, când, ca de obicei baba le pune să muncească, iar ea se culcă, nora cea mică pregătește bucate alese, iar când baba se trezește și vede cele întâmplare îi spune că au fost părinții ei în vizită și că aceștia s-au simțit cam prost văzând că ea nu se scoală. Că doar avea un ochi la spate și știa de venirea lor…

libris.ro
  Emil și detectivii, rezumat carte de Erich Kastner

Din acel moment, soacra a fost mai aspră ca niciodată cu nurorile ei.

Dar într-o zi când bărbații le erau plecați, nora cea mică pune la cale un plan pentru a scăpa de babă. Celelalte două nurori o ascultă și fac întocmai.

nemira.ro

Se repezesc toate în casă, nora cea mare o ia pe babă de cap și o izbește de peretele dinspre răsărit, apoi cea mijlocie de peretele de la apus. La final, nora cea mică o trântește în mijlocul casei și o călca în picioare și îi pune sare și piper pe limbă.

Când se întorc bărbații acasă, nurorile îi anunță triste că baba s-a îmbolnăvit. Aceasta când își vede fii, fiindcă nu poate vorbii, face un semn spre nora cea mare și spre peretele dinspre răsărit, spre nora mijlocie și spre peretele de la apus, iar apoi spre nora cea mică și spre mijlocul casei.

libris.ro

Fiindcă niciunul din fii nu înțeleg ce vrea aceasta să spună, intervine nora cea mică și le spune că aceasta le transmite următoarele: fiul cel mare să se mute cu nevasta în casa de la răsărit, cel mijlociu în cea de la apus, iar fiul cel mic să rămână în casa bătrânescă.

Fii, convinși că asta e voința babei fac întocmai și chiar în acea zi baba moare.

  Barack Obama, carte: Pământul făgăduinței

Sfârșit


Dacă ți-a plăcut plăcut Soacra cu o trei nurori – rezumat, vezi și alte rezumate după poveștile lui Ion Creangă:

Fragmente rezumate din Amintiri din copilărie:

Basme rezumate:

Alte povestiri rezumate:

Categorie: rezumate cărți

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

elefant.ro