libris.ro
Recenzii carti

Pierre și Jean, Guy de Maupassant-recenzie

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

“Pierre și Jean”, un roman psihologic interesant ce ii face cinste stilului lui Guy de Maupassant. Puternic, realist și intens, dar nu la nivelul altor cărți ale autorului.
Rating: ⭐⭐⭐
Cartea a părut la editura Lira (parte a grupului editorial Litera) în anul 2012, are 192 de pagini, iar coperta este cartonată. Romanul face parte din colecția „Romanul de dragoste” din care am mai citit și „Puntea Pisicilor” de Hermann Sudermann, „O viață” de Guy de Maupassant și „Adio” de Honore de Balzac.
Guy de Maupassant (1850-1893) pe numele lui întreg Henri René Albert Guy de Maupassant a fost un scriitor francez ce face parte din curentul literar realism.


Maupassant a scris șase romane:

bookzone.ro
  • O viață
  • Bel-Ami
  • Mont-Oriol
  • Pierre si Jean
  • Tare ca moartea
  • Inima noastră

După cum se poate observa nu este prima carte scrisă de Guy de Maupassant pe care o citesc. Romanul „O viață” m-a impresionant profund, mai ales datorită modului realist în care a fost scrisă. Te transpune cu totul în poveste și ajungi să trăiești din emoțiile „trasate” personajelor.
Nici acest roman nu s-a lăsat mai prejos. Este un roman psihologic. A fost publicat pentru prima dată în anul 1887. Este al patrulea roman scris de Maupassant.

  Povestea slujitoarei - carte de Margaret Atwood (recenzie)

Personaje

Evident, personajele principale sunt Pierre (medic) și Jean (avocat) care sunt frați și foarte diferiți atât în ceea ce privește aspectul fizic, cât și caracterul. „Cel bun” și „Cel rău”, cum obișnuiește lumea să le spună. Printre personaje se numără și soții Roland, părinții lui Pierre și Jean, o tânără femeie văduvă, Rosemilly și Leon Marechal, un bun prieten de familie (romanul începe cu decesul acestuia).

libris.ro

Desfășurarea acțiunii

Într-o zi, familia Roland este vizitată de un notar care îi informează că bunul lor prieten, Leon Marechal a decedat și i-a lăsat întreaga avere lui Jean. Pierre devine gelos și măcinat de gândul la motivul pentru care nu a primit el averea. Până la urmă nu era nicio diferență între ei. Să fie oare așa?
În urma unei discuții cu farmacistul lui realizează situația în care va fi pusă mama lor. Lumea ar putea crede că Jean este rodul unei aventuri cu prietenul lor decedat.
Însă după un timp, Pierre cade și el pradă acestei idei și se declanșează în el un adevărat zbucium, căutând în același timp să afle și adevărul. Care este acesta? Veți afla doar citind romanul.
Romanul “Pierre și Jean” este interesant, dar nu m-a dat pe spate. Romanul „O viață” de același autor mi-a plăcut mult mai mult. Îmi plac romanele cu mai multa “iubire”.

librex.ro
  Să ucizi o pasăre cântătoare, carte de Harper Lee - recenzie
Cartea poate fi achiziționată de pe libris.ro, elefant.ro.

Lectura placuta!

3 thoughts on “Pierre și Jean, Guy de Maupassant-recenzie

Lasă un răspuns