Prezentare cărți · Recenzii carti

Sanda Marin, carte de bucate – amintiri de acasă

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 5]

Cartea de bucate semnată de Sanda Marin este cea mai cunoscută carte de bucate despre bucătăria românească, fiind publicată în numeroase ediții de-a lungul anilor.

Sanda marin carte de bucate

Sanda Marin, carte de bucate – detalii

Publicare: Humanitas
An: 2018
Nr. pagini: 488
Prima apariție: 1936
Gen: carte de bucate, gastronomie
Teme: bucătăria românească
Nota Goodreads: 4/5
Nota mea: 5/5

Cartea este disponibilă pe:


Sanda Marin, Carte de bucate – prezentare

Cartea de bucate scrisă de Sanda Marin a fost publicată prima dată în anul 1936 la Editura Cartea Românească.

bookzone.ro

Numele real al autoarei este Cecilia Maria Zapan (1900-1961). Aceasta s-a născut la Iași și a crescut într-o familie de intelectuali, având contact cu pictori, actori, scriitori, muzicieni. Însăși tatăl său era profesor universitar, cărturar și director al Editurii Cartea Românească.

Autoarea – pasionată de gastronomie și căsătorită cu un doctor în chimie s-a hotărât să scrie o carte de bucate întrucât nu se afla pe piață o carte completă, care să o mulțumească.

libris.ro

Însă, neștiind cum va fi primită cartea, a scris-o sub un pseudonim. Prefața cărții fiind semnată de Păstorel Teodoreanu, o somitate în ale gastronomiei la vremea respectivă, dar totodată poet și fratele celebrului Ionel Teodoreanu.

  Zâna plăpumioară, Katharine Pyle

Cartea a avut un mare succes și a devenit un reper, astfel încât puține sunt gospodinele care nu au avut sau măcar auzit de cartea de bucate scrisă sub pseudonimul Sanda Marin.

libris.ro

Prima variantă cuprindea 10.000 de rețete și 437 de pagini și a fost republicată și editată de numeroase ori de-a lungul timpului. Astfel, în perioada comunistă a ajuns să cuprindă 1500 de rețete și lista de ingrediente era mai puțin pretențioasă.

Ultima ediție a apărut la Editura Humanitas care a adaptat textul și informația la zilele noastre.

nemira.ro

Sanda Marin, Carte de bucate – amintiri de acasă

Ca multe alte familii și noi aveam acasă un exemplar din celebra carte de bucate.

Era un exemplar vechi, cu foile desprinse de cotor, dar păstrate totuși cu grijă într-o copertă groasă de plastic.

libris.ro

Cartea fusese cumpărată de mama mea, mare pasionată de gastronomie, pe când era adolescentă.

Mama știa multe rețete pe de rost, dar folosea cartea când voia să mai încerce ceva nou.

Cartea asta de bucate era una din preferatele mele, astfel, când am crescut am început să o răsfoiesc frecvent și să experimentez tot felul de rețete.

Cel mai des foloseam cartea pentru idei de prăjituri și pentru tabelul cu măsurători. Gen câte grame de făină sunt într-o lingură, etc. Căci nu aveam cântar electronic pe vremea aia.

  Fetița căreia nu-i plăcea numele său - Elif Shafak (recenzie)

Însă din ea am învățat să fac și mâncăruri precum ficăței la tigaie, mâncărică de fasole verde, de dovlecei, ouă umplute, pui cu ciuperci, etc.

Dintre prăjituri și alte dulciuri am făcut: alivancă, colțunași cu brânză, papanași fierți, aluat de plăcintă, aluat pripit, tot felul de alte aluaturi, corăbioare, sărățele, cremă de zahăr ars, șerbet, dulceață de vișine, etc.

Și gata cu enumeratul că deja îmi plouă în gură.

Adesea îmi plăcea să răsfoiesc cartea (cu mare atenție, căci după cum am spus toate foile erau desprinse din cotor) doar pentru plăcerea de a găsi idei și a vizualiza mental rețete.

Nu e de mirare că galbenului pal instalat odată cu trecerea timpului pe pagini, i s-au alăturat tot felul de pete. De unt, de ou, de aluat, etc. Dar îi dau cărții de bucate un farmec anume și fac mai vii amintirile din copilărie în care găteam cu mama în bucătărie.

Recomandări

Recomand Sanda Marin, Carte de bucate celor care vor să revadă și să refacă rețete din copilărie, retrăind astfel tot felul de amintiri.

Chiar dacă nu ai auzit de această carte de bucate până acum, ți-o recomand pentru a descoperi rețete de demult din bucătăria românească, dar și pe autoarea Sanda Marin.

  De ce te ingrasi? de Gary Taubes-Recenzie

Dacă ți-a plăcut Sanda Marin, Carte de bucate găsești pe link-urile următoare o vastă selecție de cărți de bucate.

Lectură plăcută!

One thought on “Sanda Marin, carte de bucate – amintiri de acasă

Lasă un răspuns