Recenzii carti

De ce te ingrasi? de Gary Taubes-Recenzie

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Absolventa de Nutritie si pasionata de acest domeniu din frageda pruncie, se intampla adesea sa citesc carti de sanatate/dieta. Imi place colectia “Citeste sanatos” de la Editura Lifestyle Publishing, din care am citit mai multe carti. In general sunt carti comerciale, care promoveaza cate o dieta, dar am dat si de carti interesante. Rating: ⭐⭐⭐Gary Taubes (nascut in 1956, New York) este un jurnalist ce se ocupa cu investigatii in domeniul sanatatii si al stiintei, autorul mai multor carti de dieta si promotor al dietei low-carb.Cand am inceput sa citesc “De ce te ingrasi?” de Gary Taubes, am crezut ca am dat peste o carte cu adevarat interesanta. Prima parte a cartii prezinta argumente fiziologice si biochimice foarte puternice, cu care am fost intru totul de acord. 

Cu cat mai multe calorii sunt sechestrate de celulele grase, cu atat trebuie sa mananci mai mult ca sa compensezi.

Unii oameni au o afinitate pentru acumularea grasimii, iar altii nu o au. Este o chestiune ce tine de predispozitia noastra genetica.

Alcoolul duce la producerea acizilor grasi din glucoza la nivelul ficatului.

Un aliment este cu atat mai benefic si mai putin nociv cu cat a existat mai mult timp in alimentatia speciei. 

Inaintand cu lectura, am realizat ca aceasta carte este de fapt un elogiu adus dietei ketogenice sau Atkins. O dieta foarte saraca in carbohidrati, dar bogata in proteine si grasimi. Argumentele aduse de autor in aceasta parte a cartii nu m-au mai convins. Voi enumera mai jos de ce.

  1. Un consum crescut de proteine poate determina acidoza in organism, poate suprasolicita rinichii si ficatul intrucat are mai multe toxine de eliminat.
  2. Un consum crescut de grasimi poate duce inevitabil la cresterea trigliceridelor si a colesterolului, acestia fiind factori aterogeni (determina aparitia bolilor cardiovasculare).
  3. In al treilea rand, reducerea consumului de carbohidrati poate priva organismul de energie, vitamine, minerale si fibre. Sa nu uitam ca principalul combustibil al creierului este glucoza. 
  Fetița care a salvat Crăciunul, carte Matt Haig - recenzie

Autorul sugereaza ca secretul pentru a ne mentine greutatea este starea de cetoza a organismului. Adica sa fortam organismul sa produca glucoza(corpi cetoni) din proteine si grasimi. Un lucru foarte periculos, de altfel pe care si autorul il mentioneaza, prezentand efectele secundare ale acestei diete:

bookzone.ro

…slabiciune, extenuare, greata, deshidratare, diaree, constipatie, ameteli sau chiar lesin, plus exacerbarea unei gute deja instalate.

Altfel spus, o dieta foarte periculoasa in special pentru cei care au deja diferite patologii. Singura boala in care s-au observat cu adevarat beneficii ale acestei diete este epilepsia infantila. In plus, autorul nu are niciun fel de studii de specialitate. Nu este de mirarea ca aceasta carte a fost atat de mult contestata de lumea stiintifia de specialitate.Recomand aceasta carte pasionatilor in ale nutritiei pentru prima jumatate a cartii, pentru restul, sper doar ca nimeni nu va fi tentat sa puna in aplicare sfaturile, fara macar a consultatie la un medic inainte. Multa sanatate si lecturi inspirationale!

libris.ro

Lasă un răspuns