Blog

EDUCATIE PENTRU O ALIMENTATIE SANATOASA

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Educatia sta la baza formarii noastre ca oameni. Si voi incepe prin a-l cita pe marele filozof Immanuel Kant care spunea ca „omul lipsit de educatie nu stie sa se serveasca de libertatea sa”.

Cat despre alimentatie, toata lumea stie ca are un rol esential in mentinerea starii de sanatate. Dar si o alimentatie dezechilibrata vine cu anumite consecinte cum ar fi bolile legate de nutritie: obezitatea, diabetul zaharat tip 2, bolile cardiovasculare, bolile dentare, anorexia, bulimia, etc.

bookzone.ro

Este de asteptat ca pana in anul 2020 morbiditatatea(cazurile de boala) datorata alimentatiei nesanatoase sa creasca pana la 57% pe plan mondial, iar mortalitatea datorata acestora sa creasca pana la 75%.

Vestea buna este ca aceste lucruri pot fi prevenite prin interventia asupra factorilor de risc „modificabili” din care distingem sedentarismul si obiceiurile alimentare si prin educarea populatiei.

libris.ro

Scopul introducerii „Educatiei pentru o alimentatie sanatoasa” ca si materie obligatorie in scoli este acela de a-i incuraja pe elevi sa aiba un stil de viata sanatos, sa faca alegeri alimentare asumate cunoscand ceea ce alimentele le ofera si ce nevoi are organismul.

Aceasta educatie este oferita in primul rand de familie. Copii tind mai mult sa imite ceea ce vad si nu sa faca ceea ce li se spune.

libris.ro
  Crăciunul copilăriei mele - compunere

Scoala are un rol important in transmiterea informatiilor nutritionale si are avantajul de a se adresa unui procent reprezentativ din populatie. Ea este responsabila si de oferirea unor abilitati esentiale cum ar fi cititul, scrisul, socotitul, etc. Consider ca pe aceasta lista ar trebui sa se afle si cunostintele si abilitatile nutritionale.

De ce este important sa educam elevii in acest sens?

nemira.ro

1.In primul rand merita sa aiba acces la informatii corecte. Informatii care poate nu sunt explicate pe intelesul lor sau care poate sunt puse in practica gresit.

  1. Formarea lor de la varste fragede. Studiile au arata ca obiceiurile alimentare invatate in perioada copilariei sunt greu de influentat in perioada adulta. Fie ca e vorba de obiceiuri alimentare sanatoasa sau nesanatoase.

3.Scaderea riscului de obezitate si boli de nutritie

libris.ro

4.Adolescentii mai ales, necesita sprijin in a avea o imagine corporala pozitiva in conditiile in care din partea mass-mediei exista o presiune de a fi cat mai slab.

Date legate de obezitate

In lume

  • Rata obezitatii in randul adolescentilor si copiilor s-a triplat in ultimi 20 de ani si este considerata o epidemie.
  • In 2014, peste 1,9 miliarde de adulți erau supraponderali la nivel mondial, dintre care mai mult de 600 de milioane erau obezi.
  • In China, Japonia si in unele tari africane procentul populatiei obeze este sub 5%, iar in unele zone urbane din Samoa, numarul acestora depaseste 75%.
  • In Statele Unite ale Americii 30% dintre adulti sunt considerati obezi.
  • In lume exista 42 de milioane de copii obezi cu varsta sub cinci ani, 14 milioane de copii sunt supraponderali si numarul acestora creste anual cu 400.000.
  Cărți pentru copii în limba engleză

Europa

  • Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) prevede ca Europa va trebui sa faca fata unei epidemii de obezitate pana in 2030.
  • Fruntasa la acest capitol este Marea Britanie cu 23%, fata de Germania cu 12% si Italia cu 8%.

Romania

  • Romania este pe locul trei in Europa la obezitatea infantila.
  • 40% dintre copii sunt supraponderali;
  • Aproximativ un roman din trei este supraponderal iar unul din cinci este obez. Cauzele sunt alimentaţia proastă, stresul şi sedentarismul.

Sa nu uitam ca investind in copii si adolescenti investim de fapt in adultii “de maine”. Iar o populatie educata din punct de vedere nutritional va dezvolta obiceiuri alimentare santoase ceea ce va duce la scaderea riscului fata de bolile legate de nutritie, avand astfel o populatie mai sanatoasa.

Lasă un răspuns