Blog

Consumul de cafeină, alcool şi tutun la adolescenţi în relaţie cu alimentaţia

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Consumul de cafeină este des întâlnit în rândul adolescenţilor. Consumul crescut de băuturi răcoritoare ce conţin cafeină sau cafea poate determina tulburări de somn şi aritmii.

Cafeina creşte activitatea sistemului nervos simpatic, tensiunea arterială şi frecvenţa respiratorie. Cafeina din cafea şi ceai negru determină variaţii atât de excitaţie, cât şi de liniştire, cu variaţii individuale. Efectele negative ale cafeinei sunt diminuate când se asociază cu laptele.

Alcoolul

bookzone.ro

alcool02Alcoolul alterează absorbţia nutrienţilor şi metabolismul, determinând, astfel, dezechilibre nutriţionale. Alcoolul adesea este consumat în grup. Consumul regulat de alcool are următoarele consecinţe: scăderea apetitului, scăderea raţiilor glucidice şi proteice, perturbă echilibrul în săruri şi vitamine (scade magneziul, zincul, vitaminele A, B1, B6, B9). Consumul excesiv de alcool poate fi urmat de vărsături care elimină substanţele nutritive din organism.

Tutunul

libris.ro

tutun03Procentul de fumători adolescenţi creşte cu vârsta şi este între 8% şi 20%, cu o medie de expunere la copiii mai mari, de aproximativ 40 de ţigări pe săptămână. În Marea Britanie, un sfert din adolescenţii de 15 ani sunt fumători obişnuiţi, iar rata este mai mare la fete. Tutunul poate determina cancere, boli ale sistemului cardiovascular, digestiv şi respirator. Nicotina creşte tensiunea arterială.

  Importanța lecturii - 10 motive să citești (mai mult)

Fumatul influenţează foamea, greutatea corporală şi starea nutriţională. Când organismul transmite un semnal de foame, fumătorul îl poate linişti cu o ţigară în loc de hrană. Adesea, fumătorii au o greutate mai mică decât a nefumătorilor şi tind să ia rapid în greutate după ce se lasă de fumat.

libris.ro

Unele studii au arătat că fumătorii consumă mai puţine produse lactate, cereale integrale, fructe şi mai multă cafea, alcool şi chips-uri. Alimentaţia fumătorilor tinde să fie mai săracă în fibre, vitamina B1, vitamina C, beta-caroten, folat.

Consumul cafelei şi fumatul se asociază cu creşterea nivelului seric al homeocisteinei şi derivaţilor săi oxidaţi. Homeocisteina este un factor de risc major de ateroscleroză la vârsta adultă.

nemira.ro

 

 

libris.ro

Lasă un răspuns