Recenzii carti

Lecții de magie – carte de Elizabeth Gilbert (recenzie)

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Cartea “Lecții de magie.Cum să-ți cultivi creativitatea” de Elizabeth Gilbert a apărut la editura Humanitas în anul 2015 și are 233 de pagini. Titlul original al cărții este: Big Magic: Creative Living Beyond Fear.

Rating: ⭐⭐⭐⭐/5

bookzone.ro

Rating Goodreads: 3.92/5

Online, cartea mai este disponibilă doar în limba engleză pe elefant.ro.

Elizabeth Gilbert (n.1969) este o scriitoare americană contemporană cunoscută, în special, pentru bestseller-ul „Mănâncă, roagă-te, iubește”.

libris.ro

Alte cărți scrise de autoare:

  • Semnătura tuturor lucrurilor
  • Orașul fetelor
  • Și am spus da. O poveste de iubire

Cărțile scrise de Elizabeth Gilbert pot fi achiziționate de pe elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro sau cartepedia.ro.

Cartea „Lecții de magie” mi-a atras atenția după am ce văzut un discurs marca Ted al autoarei.

libris.ro

Lecții de magie-prezentare

Elisabeth Gilbert oferă o nouă viziune asupra creativității. În ultimele secole s-a înrădăcinat idea că marii artiști, fie că sunt scriitori, pictori, compozitori și așa mai departe, au adesea probleme mentale sau mor timpuriu.

Autoarea demontează acest mit cât și multe altele legate de creativitate, cum ar fi și acela că artistul poate crea doar prin suferință.

nemira.ro

Mă bucur că am descoperit această carte. Am învățat foarte multe lucruri din ea. Elizabeth Gilbert relatează în cartea “Lecții de magiemulte informații interesante și revelatoare.

Lecții de magie – cele mai frumoase învățături

1. Atunci când te detașezi de opera ta, te vei „proteja de influența coruptoare a laudelor și de efectele corozive ale rușinii”.
2. Autoarea ne sfătuiește să renunțăm la premiza că dacă nu poți câștiga, nu merită să mai încerci.
3. Creația vine din plăcere și trebuie făcută cu plăcere. Autoarea mai spune că pentru a putea trăi frumos, dar și pentru sănătatea ta mentală este bine să uiți tot ce ai fost cândva, să uiți atât de succesul pe care l-ai avut cât și de rușinea prin care ai trecut.
4. De asemnea, ne propune să luăm lucrurile în serios, dar nu foarte tare.
5. Atunci când suntem cu adevărat pasionați de ceva, o să acceptăm și neajunsurile care vin la pachet, pentru că dorința noastră este atât de mare încât asta nu mai contează.
6. Atingerea perfecțiunii nu ar trebui să fie unul din scopurile noastre.
„Un lucru terminat este mai bun decât un lucru bun neterminat.”
7.Următorul lucru care m-a impresionat este: dacă noi nu creăm în permanență ceva, automat ceva se va distruge (pe noi, liniștea noastră, etc).
8. “Cu toții avem nevoie de ceva care ne ajută să uităm de noi înșine pentru o vreme(…)îndatoririle, eșecurile. Avem nevoie de ceva care ne poartă atât de departe de noi înșine, încât să uităm să mâncăm(…), să le purtăm pică dușmanilor, să ne tot frământăm pentru lipsa încrederii în sine. Rugăciunea poate face asta pentru noi, munca în folosul comunității o poate face, sexul o poate face, exercițiile fizice(…)-însă și viața creativă e o asemenea soluție.”
9.Absorbindu-ți complet atenția pentru o scurtă și magică clipă, îți poate lua o vreme de pe umeri cumplita povara de a fi cine ești. Și, partea cea mai bună, la sfârșitul aventurii tale te alegi cu un suvenir-ceva ce ai făcut tu, ceva ce îți va aminti mereu de întâlnirea cu inspirația, care, deși scurtă, te-a schimbat complet.
10. Un alt lucru important pe care l-am aflat din această carte este că nimeni nu se gândește cu adevărat la tine, fiecare e preocupat doar de el însuși, de propriile probleme. Poate își vor îndrepta atenția asupra ta atunci când ai un succes sau un eșec, dar apoi toți trec la treaba lor, la propriile griji. Iar aceasta este o adevărată comoară, spune autoarea, deoarece ești liber să faci ce vrei, să creezi ce vrei fără să îți pese.
11. “Succesul depinde de trei factori: talent, noroc și disciplină.
12. Cheia spre a ne regăsi inspirația, spune autoarea, este să fim mereu curioși.
13. “…știu că nu sunt doar un ego; sunt și suflet. (..) sufletului meu nu îi pasă(…) de răsplată sau eșec. Sufletul meu nu e purtat de visele de preamărire ori de frica de critici(…), el dorește un singur lucru: să se uimească.(…) Cel care se înfurie sau își încearcă puterile nu e altul decât egoul.(…) Doar egoul e cel care vrea să se răzbune ori să câștige premiul cel mare(…), să se îmbufneze la o injurie.
14. Tot în această carte am auzit pentru prima dată de termenul „joc combinatoriu”. Atunci când simți că stagnezi într-un anumit domeniu, încearcă pentru o perioadă de timp altceva, iar în cele din urmă vei reuși să mergi mai departe. Autoarea relatează în carte o întâmplare fascinantă pe această temă. E partea mea preferată. Autoarea spune că poți să te vindeci și să treci peste un eșec prin asta.
15. “Indiferent de rezultat, să știi că ești valoros, să continui să creezi și să nu îți pierzi încrederea.
16. “Tu ai făcut acel lucru; trebuie să-l scoți în lume. Nu te scuza, nu explica, nu te rușina niciodată cu el. Ți-ai valorificat la maximum cunoștințele și ai lucrat cu ceea ce ai avut, în timpul pus la dispoziție.(…)pur și simplu nu poți face mai mult decât atât. Ceea ce nu trebuie să faci sub nicio formă e să întorci spatele și să pleci.
17.”Universul ascunde comori stranii în interiorul fiecăruia dintre noi și apoi se retrage să vadă dacă le putem găsi.
18. “Frica este un cimitir unde visele noastre se duc și pier în căldura dogoritoare a soarelui.
19. “Când vine vremea lor, ideile se ivesc în diverse locuri, așa cum răsar violetele primăvara.

libris.ro
  Când Moș Crăciun a căzut din cer, carte de Cornelia Funke - recenzie
Acestea sunt lucrurile care m-au impresionat cel mai mult în cartea “Lecții de magie. Cum să-ți cultivi creativitatea”. Sunt convinsă ca fiecare cititor se va regăsit în anumite fragmente din ea.

Vezi și alte recenzii de cărți de non-ficțiune.


Lectura plăcută!

Lasă un răspuns