Povești și poezii

Ridichea uriașă – poveste populară

Click to rate this post!
[Total: 9 Average: 4.7]

Ridichea uriașă este o binecunoscută poveste pentru copii. 

Ridichea uriasa poveste

Ridichea uriașă

Într-un sat frumos şi bogat, într-o căsuţă cochetă, cu o grădină mică de zarzavaturi, trăia un ţăran bătrân împreună cu băbuţa lui, cu nepoţica, un căţel şi o pisică.

Odată, bătrânul a semănat în grădină legume, printre care şi ridichi.

Într-o dimineaţă, pe când s-a dus în grădina de zarzavat, a băgat de seamă că una dintre ridichi a crescut foarte mare, roşioară şi frumoasă.

bookzone.ro

Pe zi ce trecea, ridichea se făcea tot mai mare şi mai mare, încât privind-o moşneagul gândea: din ridichea aceasta vom mânca cu toţii o săptămână. S-a apropiat de ea şi a început să tragă. Dar ridichea stătea înfiptă în pământ, nu voia să clintească şi atunci moşneagul a chemat băbuţa în ajutor.

-Babă, babă, vino să-mi ajuţi să scot ridichea!

A venit baba, l-a prins pe moş de mijloc, moşul a prins de frunzele ridichii şi au început să tragă, dar ridichea nu se mişca din loc.

Bunica a început să îşi strige nepoata:

-Vino,nepoată, să ne ajuţi!Ridichea asta este uriaşă şi tare încăpăţânată!

Nepoata a venit iute şi s-a apucat de mijlocul babei, baba de moş şi moşul de frunzele ridichii; au început să tragă cu nădejde, dar uriaşa nici gând să se clinteasca din loc.

Atunci fetiţa s-a gândit la prietenul ei, căţelul cel jucăuş şi neastâmpărat. Acesta a venit iute- iute, dorind să fie de ajutor, dar tot nu au reuşit.

În curte nu mai erau decât pisica, aşa că au chemat-o şi pe ea. Pisicuţa a lăsat joaca şi s-a dus repede în grădină să-i ajute, că doar făcea parte din familie. Nici de data aceasta ridichea nu s-a clintit din loc.

Atunci pisicuţa şi-a aminti că un şoricel îşi făcuse căsuţa în peretele casei, aşa că l-a strigat şi pe el şi l-au rugat să le vină în ajutor.

– Şoricel mititel, ştiu că te-am alergat de atâtea ori, dar acum avem nevoie de ajutorul tău.

Acesta s-a gândit bine, apoi a venit şi el în grădină, s-a prins de coada pisicii, pisica de căţel, căţelul de fetiţă, fetiţa de babă, baba de moş şi moşul de frunzele ridichii şi au tras cu nădejde, iar ridichea a început să se mişte şi până la urmă i-au venit de hac.

S-au bucurat cu toţii că au izbutit să scoată ridichea, iar pentru că au muncit cu toţii, au mâncat cu toţii din ridiche şi au petrecut împreună.

  O, rămâi de Mihai Eminescu

Dacă ți-a plăcut povestea Ridichea uriașă, vezi și alte povești:

libris.ro

Lectură plăcută!

 

libris.ro
elefant.ro