Blog

Vacanță în Sudul Franței, pe Coasta de Azur (Toulon și Saint Tropez)

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Vacanța noastră în sudul Franței a fost o decizie de moment. Ne gândeam de ceva timp să mergem undeva la munte și, fiindcă locuim în centrul Franței, am zis că cel mai aproape ar fi în Alpi.

Zis și făcut! Am găsit cazare, dar când am verificat starea vremii, nu prea părea că se împacă cu vacanța noastră.

Astfel, am zis să privim mai jos pe hartă. Și ne-am tot uitat și ne-am tot uitat până am ajuns la Coasta de Azur.

bookzone.ro

Am văzut rapid un orășel, Toulon, ce părea să aibă plaje destule, dar și înălțimi muntoase. Nu foarte mari, dar care ofereau o priveliște superbă alături de mare.

Am zis orășel, dar e ditamai metropola cu peste 170.000 de locuitori și cuprinde cel mai mare port militar al Franței.

libris.ro

Cazare în Toulon

Ne-am cazat prin Airbnb. Deși inițial am închiriat un apartament, după două zile am mai închiriat încă unul deoarece ne-am hotărât să stăm mai mult.

În cazul în care nu știi, Airbnb este un site de unde poți închiria case, apartamente, camere de la persoane fizice, la prețuri mult mai mici ca la hotel.

libris.ro

Noi, de exemplu, am dat pe noapte aproape 70 de euro. Iar proprietarul îți pune la dispoziție o gamă largă de produse: de la săpun, șampon, prosoape, la cafea, paste, ulei, până la umbrele și prosoape de plajă. Dar diferă de la un loc la altul.

În primul apartament am avut intrare autonomă cu un cod dat de proprietar pentru a avea acces la cheia ce se afla în cutia specifică. Cu cel de-al doilea ne-am întâlnit și ne-a înmânat cheile personal.

nemira.ro

Noi suntem mulțumiți de acest tip de cazare și cu siguranță vom mai apela la Airbnb. La final, atât noi cât și proprietarul ne-am acordat câte o notă și un comentariu.

Toulon, un oraș ce m-a fascinat

Mai fusesem deja în sudul Franței. În Pirinei, în zona orașului Lourdes, dar și la Montpellier. Dar Toulon m-a fascinat.

libris.ro

Marea este superbă, de niște culori uimitoare. Coasta îi dă un farmec aparte cu multitudinea de stânci și pini înalți.Oamenii sunt veseli și sociabili. Mulți ne salută, ne zâmbesc și intră în vorbă cu noi.

În continuare voi detalia programul fiecărei zile petrecute la Toulon și în împrejurimi.

Ziua 1 – Plajele Mourillon

Am ajuns la Toulon duminică seara. După ce ne-am cazat, am dat o fugă să vedem marea de mai aproape, căci apartamentul nostru se afla la doar 50 m de plajă.

  Poveste de Crăciun - compunere

Cartierul Mourillon este renumit pentru cele 5 plajei ale sale: Lido, Mistral, Source, Pins et Tabarly care însumează 7 hectare de teren cu nisip și 9 hectare de spațiu verde. Așadar, le-am luat la rând.

Primele plaje se află foarte aproape de stradă, dar nisipul este foarte fin și e aproape mereu plin de oameni. Celelalte plaje se continuă cu un parc foarte mare unde părea că e o mare petrecere.

Oameni peste tot, de toate culorile și culturile. Mulți mâncau, ascultau muzică, dansau. Unii jucau diferite sporturi, iar copii se dădeau în carusele și tot felul de atracții.

Sunetul pescărușilor și mirosul de pește prăjit acompaniau peisajul. Noi ne-am oprit la Tabarly pentru a admira marea și palmierii.Ziua 2 – Plajele Pins, Mistral și Mitre

A doua zi de dimineață am pornit la plaja Pins. Zarva de cu o seară înainte se terminase, iar noi ne-am relaxat în liniște.

După amiază ne-am dus spre Mitre, o plajă mai “sălbatică”, situată la 15 minute de mers pe jos de apartamentul în care eram cazați, dar care mi-a plăcut cel mai bun. Priveliștea este de nedescris.

Pentru a ajunge acolo a trebuit să urcam puțin pe coastă. Am văzut astfel largul marii, portul Mourillon, stâncile de care se izbeasc valurile. Uimitor.

Doar că, pentru a ajunge la plajă trebuia să coborâm mai multe scări, iar noi cum eram destul de încărcați cu lucruri, am zis că revenim altă dată. Însă priveliștea ne ținea parcă pe loc.

Ne-am întors, astfel, la plajele amenajate. La Mistral. Aici am întrat pentru prima dată în apă. Care era perfect de caldă. Și sărată atât de tare, încât, mă ținea la suprafață.

Spre seară am ieșit și ne-am plimbat pe faleză.Ziua 3 – Saint Tropez

De dimineață ardeam de nerăbdare să mergem la Saint Tropez, dar am lăsat-o mai spre amiază pentru a nu prinde fix orele toride.

Dar înainte de asta ne-am răsfățat cu o baie în mare, tot pe o plajă mai sălbatică, unde am făcut câteva scufundări și am văzut tot felul de peștișori.

Saint Tropez se află doar la o oră distanță de mers cu mașina de Toulon, iar drumul până acolo a fost super. Cu peisaje care de care mai frumoase. Îmi place foarte mult vegetația din zona aceasta. E plin de palmieri, pini, oleandri, etc.

Cu cât ne apropiam mai mult de Saint Tropez vedeam din ce în ce mai multe mașini de lux și super vile și hoteluri.

  Compunere - Primăvară, bine ai venit!

Plaja de la Saint Tropez e frumoasă, iar apa de un turcoaz superb. Noi am fost pe plaja Tahiti. Care e departe de stradă, deci nu auzi mașinile ca la unele din plajele de la Toulon. În rest, nu m-a surprins cu nimic deosebit.Ziua 4 – Mont Faron, telecabina, gradina zoo, port Mourillon

Ziua a patra a fost cea mai prolifică întrucât am reușit să vizităm tot ce ne propusesem.

Toulon este înconjurat de un lanț muntos cu vârful maxim de 584 m în Mont Faron.

Am pornit de dimineață spre Mont Faron, unde am tot urcat, și tot urcat cu mașina pe coastă, foarte aproape de prăpastie. Iar peisajele îți tăiau respirația. Portul, marea, coasta și stâncile ei… Superb!

Am ajuns apoi la Fauverie, grădina zoologică din Toulon. Nu este o grădină impresionantă, dar atrage prin poziționarea ei. Nu am reușit să vedem multe animale, căci multe își făceau siesta. Am reușit să vedem totuși tigrii, leii, pantera, câțiva râși, căprițe, lupi, etc.

După, am plecat la telecabină. Minunat! Aș repeta experiența de 10 ori pe zi. E minunat felul în care urci creasta muntelui cu viteză și parcă atingi pinii cu picioarele și vezi vilele cu piscine de sus, iar de cealaltă parte ai minunata mare Mediterană ce își înșiră bărcile.

Apoi, ne-am întors la Toulon și am făcut o plimbare pe jos pentru a vizita portul. Doar atât pot să spun, la fiecare secundă ieșea câte un “uau” din gura mea. Pe lângă faptul că era plin de bărci, iahturi și cum s-or mai numi, am văzut și o ambarcațiune pe care o văzusem în fiecare zi până acum, dar pe mare.Iar de aproape părea și era de-a dreptul uriașă.

Corsica Ferries Sardinia Ferries, un vas de transport cu cifra de afaceri peste 230 milioane de euro pe an. Tocmai oprise în port și de undeva de jos ieșeau ditamai tirurile, dar care păreau niște furnici pe lângă vas.

Am văzut și diferite ambarcațiuni militare și mai impresionante ca mărime și design.

Spre seară ne-am plimbat pe faleza din vest și am văzut din nou un vas Corsica Ferries plecând. Ziua 5 – centrul orașului, biserica Sf. Magdalena, golful Petite Rade

În ziua a cincea, ne-am hotărât să vizităm centrul orașului, unde se află și biserica Sfânta Maria Magdalena, iar apoi am decis să vedem și cealaltă parte de port pe care n-o văzusem ieri.

  Întrebări crăciunești

Iar, fix când am ajuns, am văzut că un vapor cu capacitatea de vreo sută de persoane se pregătea să facă o plimbare pe mare, mai exact în golful Petite Rade în care se află ambarcațiunile militare.

N-am stat mult pe gânduri și am urcat. A fost superb. Pe întreg parcursul călătoriei am avut și un ghid care ne-a prezentat portul și fiecare ambarcațiune. Flota militară franceză e impresionată. Iar portul din Toulon este al treilea ca mărime din lume după Rio și Hong Kong.

Am văzut și vasul Charles de Gaule, doar americanii au un vas care să-l depășească pe acesta la mărime. Diferite submarine și ambarcațiuni militare. A doua jumătate a călătoriei s-a axat pe prezentarea istorică a fortărețelor aflate pe coastă.Ziua 6 – Din nou spre Mitre

În ziua a șasea, fiind cea dinaintea plecării noastră am decis ne bucurăm de mare și de peisajul care ne v-a lipsi cu siguranță.

Am reușit să mergem din nou la plaja Mitre, plaja mai “sauvage” de care am menționat mai sus. Aici crestele sunt foarte înalte, iar vegetația e superbă. Iar până a ajunge la ea, ai parte de niște peisaje care-ți tare respirația.

Am făcut o baie în mare și din nou am văzut peștișori. La câțiva pași de noi, după o stâncă se afla plaja pentru nudiști.

După amiază am revenit la plajă și am stat până seara târziu. Am privit valurile care deveniseră mai puternice, apusul dar și vasele Corsica Ferries.Ziua 7 – Plecarea

După ce ne-am decazat, ne-am îndreptat spre mare pentru a ne mai bucura de frumusețea ei. Am pornit apoi la drum. Deși, aveam în plan să oprim și la Marsilia, căci Toulon este situat la jumătatea distanței dintre Marsilia și Saint Tropez, numeroasele ambuteiaje ne-au făcut să ne schimbăm planul și să venim direct acasă.


M-am îndrăgostit de Toulon și sper că vom mai reveni aici. Ți-l recomand cu drag, iar dacă ai întrebări, nu ezita să-mi scrii.

P. S. La plajă am rămas plăcut surprinsă să văd cam 90% din oameni citind. Nici nu e de mirare că un studiu realizat de Ipsos a concluzionat că 4 din 5 francezi se declară cititori.

One thought on “Vacanță în Sudul Franței, pe Coasta de Azur (Toulon și Saint Tropez)

Lasă un răspuns