Rezumate

Ocolul Pământului în 80 de zile – rezumat carte de Jules Verne

Click to rate this post!
[Total: 10 Average: 4.7]

Ocolul Pământului în 80 de zile (al cărei rezumat integral îl găsești mai jos), este o carte de aventuri scrisă de Jules Verne, publicată prima dată în anul 1872.

Ocolul pamantului in 80 de zile rezumat carte

Ocolul Pământului în 80 de zile – detalii carte

Titlu original: Le tour de monde en quatre-vingt jours
Titlul în engleză: Around the World in Eighty Days
Seria: Călătorii extraordinare
Urmată de: Insula misterioasă
Precedată de: Ținutul blănurilor
Ecranizări: 1956, 2004
Prima apariție: 1872
Gen: carte pentru copii, carte de aventură
Nota mea: 4 ⭐/5
Nota Goodreads: 3.94/5

Disponibilitate carte

Ocolul Pământului în 80 de zile – rezumat carte

Phileas Fogg este unul din gentlemenii de vază ai societății londoneze. Cu o avere deloc neglijabilă, despre acest gentlemen vestit pentru punctualitatea și tabieturile sale nu se știu prea multe.

bookzone.ro

Acesta este membru al Reform Clubului unde își petrecere mare parte a timpului. În seara zilei de 2 octombrie 1872, aflat în biblioteca clubului aude o discuție între prietenii săi pornită de la furtul care a avut loc la bancă. Discuția continuă cu posibilitatea ca hoțul să fi fugit în altă țară și atinge apogeul cu intervenția lui Phileas Fogg care spune că ocolul Pământului poate fi realizat în 80 de zile.

Provocat de prietenii săi, acesta decide să pornească chiar în acea seară pentru a-și demonstra afirmația. Pariază pe reușită sa 20000 de lire. De restul averii se va folosi în călătorie. Așadar, dacă în a 80-a zi, pe data de 21 decembrie, la ora 20:45 Mr. Fogg nu va ajunge la Londra, va rămâne falit.

libris.ro

Împreună cu Passepartout, noul său valet chiar în acea seară se îmbarcă în trenul spre Suez.

După plecarea sa, aflându-se de rămășagul făcut de Phileas Fog și gentlemenii de la Reform Club, acesta începe să fie cotizat la bursă.

libris.ro

Între timp banca a oferit semnalmentele hoțului și a promis o recompensă celui ce-l va prinde. Cu gândul la recompensa oferită pornește și detectivul Fix în căutarea hoțului.

Întâmplarea face ca în portul din Suez acesta să-l vadă pe Phileas Fog și să recunoască în el exact semnalmentele hoțului. Însă nu-l putea aresta fără un mandat. Trimite așadar informația la Londra. La auzul ei, plecarea atât de rapidă a lui Phileas Fogg să facă ocolul Pământului face sens și este privită ca o fugă. E de la sine înțeles că acesta nu mai era cotizat la bursă.

nemira.ro
  Fântâna dintre plopi, rezumat din Hanul Ancuței de Mihail Sadoveanu

Hotărât să nu-i scape, detectivul Fix îl urmează în călătorie îmbarcându-se pe vaporul ce ducea la Bombay unde spera că va ajunge și mandatul de arestare.

Phileas Fogg nota zilnic în carnetul său distanța parcursă și timpul rămas. Oferindu-i o sumă frumoasă capitanului, a ajuns cu două zile mai devreme la Bombay.

libris.ro

De la Bombay pornesc spre Calcutta cu trenul. La un moment dat, deoarece calea ferată nu era terminată sunt nevoiți să-și continue drumul pe un elefant. Cu el se află și detectivul Fix care s-a împrietenit cu Passepartout.

În timpul călătoriei asistă la pregătirea unui ritual de ardere pe rug a unei tinere femei. Nepăsându-i de timpul ce-l va pierde, Fogg hotărăște să o salveaze. Astfel, în timpul procesiuni, Passepartout se deghizează în soțul mort al femeii, alături de care era arsă și apoi o ia în brațe. Cei prezenți se sperie și cu capetele în pământ încep să se roage, dându-le timp acestora să fugă. Deși a pierdut cele două zile câștigate, Phileas Fogg nu regretă deloc salvarea tinerei femei pe nume Auda, ba chiar o ia în călătorie cu el spre Hong Kong unde aflase că aceasta avea o rudă.

Aici însă află că ruda acesteia se stabilise în Olanda, așadar îi propune să meargă în Europa cu el.

Pentru a întârzia plecarea lui Fogg spre Yokohama, unde Fix nu-l mai putea aresta întrucât nu mai reprezenta pământ britanic, acesta îl droghează pe Passepartout după ce îi mărturisește cine este. Așadar, acesta nu reușește să-l anunțe pe stăpânul său că vaporul pleacă mult mai devreme.

Fogg ratează vaporul spre Yokohama, dar Passepartout se îmbracă în ultima clipă crezând că-l va găsit și pe stăpânul său.

  Femeia la 30 de ani - rezumat carte de Honoré de Balzac

Phileas Fogg găsește un alt vas care-l duce mai întâi la Shangai, apoi la Yokohama. Îl ia cu el și pe detectivul Fix, a cărui adevărată identitate nu o cunoștea. Aici Phileas Fogg și Passepartout se reîntâlnesc.

Așadar, cei patru pornesc spre San Francisco, iar Fix îi promite valetului că din acest moment nu va mai încerca să-l saboteze pe stăpânul său, ci mai degrabă îl va ajuta.

Din San Francisco pornesc spre New York, dar trenul cu care călătoresc este atacat de indieni. Mai mulți pasageri sunt răniți, iar trei sunt răpiți, printre care și Passepartout. Nepăsându-i de întârzierea ce o va suferi, Phileas Fogg pornește el însuși să-i salveze pe aceștia.

Operațiunea reușește, iar pentru a putea prinde vaporul transatlantic ce urma să-i ducă în Anglia călătoresc cu o sanie improvizată. Din păcate nu ajung la timp.

Căutând un alt vas care să-l ducă spre Liverpool, Phileas Fogg îl întâlnește pe căpitanul vasului Henrietta care nu vrea în ruptul capului să-l ducă la Liverpool, doar în Franța, unde el se pregătea să meargă.

Însă, odată văzut pe vapor, Phileas Fogg mituește întreg echipajul să-l ducă la Liverpool, iar pe căpitan îl închide în cabina sa. Iar cel care naviga era însăși Phileas Fogg.

Înaintând cu toată viteza, rămân fără cărbuni, așadar hotărăsc să pună pe foc toată tâmplăria vasului. Acest lucru are loc cu acordul căpitanului după ce i-a fost oferită o frumoasă sumă de bani, cât și ceea ce mai avea să rămână din vas.

Ajunge la timp la Liverpool, însă detectivul Fix, care a așteptat atâta, scoate mandatul și-l arestează.

Aflat în arest, Phileas Fogg își vedea planul eșuat, când deodată detectivul Fix și Passepartout își fac apariția în grabă și-l anunță că adevăratul hoț a fost prins acum trei zile. Instant, detectivul Fix se trezește cu doi pumni în față.

Phileas Fogg prinde trenul spre Londra, dar cu toate eforturile depuse în călătorie ajunge în ziua stabilită cu cinci minute întârziere.

Pierzând rămășagul și cheltuindu-și restul averii în călătorie, Phileas Fogg nu mai avea mare lucru. Iar ceea ce mai avea dorea să-l ofere lui Auda.

  Greuceanu, rezumat după Petre Ispirescu

A doua zi însă Auda, pentru a-l ajuta, îi propune să se căsătorească cu ea. Iar acesta se dovedește a fi un prilej pentru ca cei doi să-și mărturisească sentimentelor ce și le poartă.

Era seară, iar Passepartout este trimis rapid la reverand ca mâine, luni să fie fixată nunta. La ora 20:38 Passepartout se întoarce în grabă și-i spune că azi e sâmbătă, 21 decembrie și că mai are timp să se prezinte la Reform Club și să câștige.

Aici era puzderie de lume deoarece după ce se descoperise adevăratul hoț, Phileas Fogg era din nou cotat la bursă și așteptat cu sufletul la gură.

Și iată, la ora 20:45, conform cu punctualitatea sa binecunoscută, nici mai devreme, nici mai târziu, Phileas Fogg se prezintă în fața prietenilor săi și câștigă astfel rămășagul.

Cu siguranță vrei să știi ce s-a întâmplat. Cum a putut să se încurce Phileas Fogg în socoteala zilelor. Făcând ocolul Pământului mergând spre Est, deci în întâmpinarea soarelui, pentru Phileas Fogg zilele se scurtau cu 4 minute la fiecare grad de longitudine străbătut. Așadar, cum Pământul are 360 de grade, înmulțite cu 4, rezultă fix 24 de ore pe care acesta le-a câștigat.

La un calcul rapid putem constata că gentlemenul nu a ieșit pe profit cu acest rămășag, întrucât a cheltuit mult mai mult pentru a duce la bun sfârșit călătoria. Însă a găsit o femeie minunată, care-l face cel mai fericit.

“Păi dacă-i aşa, cine n-ar face ocolul pământului chiar pentru mai puţin…?”

Sfârșit.


Dacă ți-a plăcut Ocolul Pământului în 80 de zile – rezumat, vezi și alte rezumate:


Lectură plăcută! 📖



6 thoughts on “Ocolul Pământului în 80 de zile – rezumat carte de Jules Verne

Lasă un răspuns